massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  20 Ianuarie 2011 (pierwszy post)

Hej

Moj szef nie ma co robic z kasa, wiec postanowil otworzyc Salon Pieknosci :ninja:
Jako, ze ja w poprzedniej pracy zajmowalam sie rekrutacja, postanowil mnie wykorzystac i zwalic na mnie dodatkowy obowiazek przeprowadzenia rekrutacji wsrod fryzjerek i dziewczyn, co robia paznokcie (nail technician - nie wiem jak sie w Polsce zwie ten zawod).
Caly proces rekrutacji to nie problem, bo sie na tym znam. Problem tkwi w tym, ze wczesniej rekrutowalam technicznych (inzynierow, specjalistow IT itd.)

Zrobilam maly research jezeli chodzi o specyfike obu zawodow, ale prawda jest taka, ze nie mam zielonego pojecia o co zapytac sie kandydatek na fryzjerki i te dziewczyny od paznokci.

Bardzo wiec prosze, czy macie jakies pomysly, o co powinnam sie pytac, zeby sprawdzic czy dana kandydatka/ kandydat sie nadaje? Jakas specjalna terminologia, czy cos?

Salon jest na wysokim poziomie, wiec i takich pracownikow oczekuje moj szef. Cale szczescie, ze ma juz kosmetyczki :ninja:

Z gory dzieki za pomoc :)

Pozdro

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  20 Ianuarie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: jodełkę, panelową, klasyczną, szydełkową, na grzebieniu, na folii, 'pieprz i sól', do rombu

:szok: a ja myslalam, ze jest po prostu balejaz i balejaz i koniec :D
Konto usunięte
Konto usunięte: na czym to polega.

no wlasnie, na czym to polega? jaka jest roznica miedzy nimi?
kurcze w Anglii pewnie maja inne nazwy :/ bede musiala poszukac

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  20 Ianuarie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Powinna wyglądać tak..

jaki szponik :D

Konto usunięte
Konto usunięte: a zazwyczaj wygląda tak u PROFESJONALNYCH DOMOWYCH .. stylistek paznokci.

jak glut zelu spuszczony na paznokiec :and:

a linia stresu? co to jest?

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre:

Napiszę Ci tak:

Dobry fryzjer powinien:
-mieć dobrą aparycję
-własne narzędzia
-umieć wykonać:
*strzyżenie męskie, damskie, dziecięce
*znać podstawowe techniki strzyżeń - palcowanie i cieniowanie
*znać uzupełniające techniki strzyżeń - degażowanie, efilacja, konturowanie.
*znać przebiegi technologiczne i chemiczne - farbowania, rozjaśniania, trwałej ondulacji
*umieć czesać koki
*wykonać modelowania włosów długich i krótkich
*umieć wykonać falę i pierścionki
*prawidłowo wykonać rozjaśnianie, farbowanie, trwałą
*dobierać oksydanty do preparatu i stanu włosów
*rozpoznac choroby skóry (a także wszawicę i pasożyty)
*znać deformacje głowy i twarzy

Fryzjer musi umieć dopasować fryzurę, kolor włosów do kształu twarzy, typu urody, kształtu głowy. Musi być kulturalny, miec dobrą aparycję, schludny wygląd, być cierpiliwy i dyskretny.

Musi być ogarnięty, umieć sporządzić plan działania i utrzymać ład na stanowisku pracy. Najlepiej jak każesz przyprowadzić modelkę na farbowanie i strzyżenie i ocenisz:
-efekt koncowy
-czas usługi (jesli farbowanie i strzyzenie trwaja 3 godziny to za dlugo)
-zadowolenie klienta/klientki
-czy posprzata po swojej pracy.
SoDope
SoDope
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre: linia stresu? co to jest?

to jest to najwyższe wzniesie gdzie jest najwięcej żelu. Aby był łuk czyli ta krzywa C musisz mieć zrobioną linie stresu.
massacre
massacre
  20 Ianuarie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Dobry fryzjer powinien: -mieć dobrą aparycję

co to znaczy?

razotka
razotka
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre: nie wiem czy zle napisalam temat czy jak... wiem na czym polega proces rekrutacyjny - zajmowalam sie tym w poprzedniej firmie, testy psychologiczne, pytania osobowosciowe, sprawdzian stresu - to wszystko doskonale znam :) chodzi mi o konkretny sprawdzian ich wiedzy :)

a sorry bo to ja nie zrozumiałam :D
no to nie możesz mieć "pod ręką" trzy panie: jedną z zadbanymi paznokciami średniej długości, drugą i przerażliwie długimi a trzecią z bardzo krótkimi? I niech kandydatki poradzą sobie z nimi
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre: co to znaczy?

aparycja to jest hmm wygląd połączony z zachowaniem
SoDope
SoDope
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre: co to znaczy?

żeby się ogólnie ładnie prezentował.
SoDope
SoDope
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre: BreakMyFall18:Dobry fryzjer powinien: -mieć dobrą aparycję co to znaczy?

do kosmetyczek to też się tyczy.
Przecież jak kosmetyczka jest wysypana pryszczami to ale to świadczy o jej 'znajomości' podstawowej pielęgnacji twarzy.
massacre
massacre
  20 Ianuarie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: *znać deformacje głowy i twarzy

uo matko, a jakie sa?

Konto usunięte
Konto usunięte: Fryzjer musi umieć dopasować fryzurę, kolor włosów do kształu twarzy, typu urody, kształtu głowy.

hmm w Anglii jest
barber - ktory tylko strzyze
hairdresser - ktory strzyze, robi fryzury, farbuje itd.
stylist - ktory wlasnie dopasowuje fryzure kolory do indywidulnej osoby

szef chce jedna osobe jako styliste a druga jako hairdresser, jak biznes sie rozkreci to bedzie przyjmowal nastepne
Konto usunięte
Konto usunięte: Najlepiej jak każesz przyprowadzić modelkę na farbowanie i strzyżenie i ocenisz:

zgadnij kogo moj szef wyznaczyl na krolika doswiadczalnego :ninja:
Konto usunięte
Konto usunięte: (jesli farbowanie i strzyzenie trwaja 3 godziny to za dlugo)

a ile powinny trwac?

massacre
massacre
  20 Ianuarie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to jest to najwyższe wzniesie gdzie jest najwięcej żelu. Aby był łuk czyli ta krzywa C musisz mieć zrobioną linie stresu.

w jaki sposob sie ja robi?

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Ianuarie 2011

Strzyżenie awangardowe:

Strzyżenie klasyczne (także użytkowe) to proste fryzury:

Strzyżenie klasyczne to takie, do którego uzywa się tylko nożyczek i grzebienia.
Nie wolno maszynki, tempery, noża chinskiego.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre: zgadnij kogo moj szef wyznaczyl na krolika doswiadczalneg

Hmm fryzjer musi SWOJĄ modelkę przyprowadzić, to nie jest w Waszym interesie aby ona dostała pracę, ona ma się postarac o pracę i znaleźć modelkę na której wykona usługi

massacre
massacre: a ile powinny trwac?

Im krócej, tym lepiej. Do 2 godzin, godzine na farbe + mycie, godzine (max 1,5)na strzyzenie i modelowanie. Im krocej tym lepiej bo wiecej klientek zdarzy zrobic i wiecej zarobicie.

massacre
massacre: uo matko, a jakie sa?

duzo tego jest, wysokie czoło, cofnięta broda, płaska twarz, płaski tył głowy, wklęsłość ciemieniowa, płaski czubek głowy, wodogłowie itd.
WiadomoOd1410
WiadomoOd1410
  20 Ianuarie 2011

potrzebujesz tego pana zdecydowanie

SoDope
SoDope
  20 Ianuarie 2011
massacre
massacre: w jaki sposob sie ja robi?

tego Ty już nie powinnaś wiedzieć. :D
tylko ONA :D

ale skoro Cie to uspokoi to zależy od metody.
Jest kilka sposóbów.
Jak robisz żelem jednofazowym samopoziomującym sie to tak - najpierw się nakłada pierwszą warstwę żelu od środka paznokcia do końca. Druga warstwa od 3/4 długości do końca paznokcia. i ostatnia warstwa na całość paznokcia. Pamiętając, że od grubości I warstwy zalezy jak się uformuje to 'wzgórze' :D.

Zazwyczaj jak powstały jakieś pagórki to się piłuje lekko i poleruje.

Jeżeli masz już sprzęt = możesz ją poprosić o testowy 1 paznokieć.
Jak jest dziewczyna mądra i dobrze robi to sobie poradzi.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.