oOoBuZiAcZeKoO
oOoBuZiAcZeKoO
  15 August 2011 (pierwszy post)

jżeli ktoś posiada taka wiedze to prosze o pomoc

co z glukozą czy to zwykły biały cukier ????

gdzie można kupic fruktozę, chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów, wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..

dziękuję za każdą odpowiedz, ;)

adra1992
adra1992
  16 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: co z glukozą czy to zwykły biały cukier ???? gdzie można kupic fruktozę, chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów, wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..

* niektore nazwy po angielsku, nie wiedzialam jak przetlumaczyc po fachowemu, a inf z ksiazki.

Pojedynczy cukier:
Fruktoza - zawarty w owocach i miodzie
Glukoza - rowniez w owocach - czesto uzywaja do wyrobów typu ciastka, jogurty itp.
Galaktoza - w przetrawionym juz mleku

Podwójny: (dwa pojedyncze zlaczone razem z wynikiem utracenia czasteczki wody)
Sukroza - cukier kuchenny ( glukoza i fruktoza)
Lactose - mleko (glukoza i galaktoza)
Maltose - jeczmien (glukoza i glukoza)

Tak czy tak wszystkie podwojne cukry, po spozyciu, w Twoim organizmie rozkladaja sie na pojedyncze cukry.

Zdrowsze sa cukry proste (pojedyncze) bo nie musza sie ''rozwalac'', ale podobnoz obydwa sa potrzebne tyle, ze w odpowiednich proporcjach
Najlepszy, jesli juz to cukier brazoway, trzcinowy, fruktoza

Patrzac na Polskie ceny proponuje calkowicie wyzbyc sie cukru :mrgreen: U mnie cukier po 80 centów, ale i tak pozegnalam go ''slodkim calusem''. Kawa jest o niebo lepsza bez cukru! Pierwszy tydzien to kwestia przyzwyczajenia, potem widac, ze pilo sie cukier a nie kawe. To samo tyczy sie herbaty. Polecam chociaz spróbowac takiego doswiadczenia!

Mysle, ze jakbys wyzbyla sie podstawowych dan czy napojów majacych cukier (soki z dodatkiem cukru, napoje gazowane, kawa i herbata) spokojnie do ciast czy innych takich mozesz wtedy 'uzupelnic zapas' a i tak przyjmowanego cukru bedzie mniej (no chyba ze codziennie papasz ciasta, ciasteczka i torciki :D )
adra1992
adra1992
  16 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Idź do dietetyka a nie się na forum radzisz, ż

Po co od razu do dietetyka? Nie chce zmieniac calego zycia, tylko zastapic bialy cukier - niczym gorszym juz nie zastapi, zwykly cukier to 'biala smierc', wiec nie wazne czy po naszych podpowiedziach kupi trzcinowy, z burakow czy nie wiadomo jaki, i tak wyjdzie na tym lepiej. Cukier bialy spokojnie mozna nawet odstawic i nic zlego sie nie stanie, dietetyk niepotrzbeny
voiceontheradio
voiceontheradio
  16 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Lactose - mleko (glukoza i galaktoza) Maltose - jeczmien (glukoza i glukoza)

laktoza
maltoza
no tymi raczej nie posłodzisz, bo laktoza to cukier mleka, a maltoza wytwarza się w źle przechowywanych ziemniakach
19kfiatuszek89
19kfiatuszek89
  16 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów

polecam cukier trzcinowy ten jest dobry
Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  16 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: U mnie cukier po 80 centów

u mnie po 60 :rotfl:

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

adra1992
adra1992
  16 August 2011
Prinz
Prinz: u mnie po 60

U nas recesja :crylol:
Prinz
Prinz
  17 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: U nas recesja

i tak taniej niz w polsce. gdzie mieszkasz?
ja w niemczech, ale oni maja dobre ceny, bo niemcy maja najwieksza konkurencje w europie na rynku spozywczym.

massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  17 August 2011
Prinz
Prinz: i tak taniej niz w polsce. gdzie mieszkasz?

u mnie masz 2 kilo za funa - zaczne wozic do Polski :rotfl:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Prinz
Prinz
  17 August 2011
massacre
massacre: u mnie masz 2 kilo za funa - zaczne wozic do Polski

no nie piedol :rotfl:

a polacy wozili cukier do polski! poznalem tu polaka w köln i powiedzial mi ze jak byl ostatnio w polsce to matce 40kg cukru zawiozl :crylol:
jeszcze bym sie nie dziwil jak by polacy ze slubic czy zgorzelca tak robili, ale kolo z wawy, a mieszka w köln, prawie przy holenderskiej granicy :crylol:

XKrolewnaZDrewnaxX
XKrolewnaZDrewnaxX
  17 August 2011
Prinz
Prinz: a polacy wozili cukier do polski!

U mnie w mieście koleś właśnie handluje cukrem z niemiec :ninja: Ale białym zwykłym lol.
Prinz
Prinz
  17 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: U mnie w mieście koleś właśnie handluje cukrem z niemiec Ale białym zwykłym lol.

i po ile sprzedaje? :rotfl:

JednaWielkaOrgia
JednaWielkaOrgia
  17 August 2011
Prinz
Prinz: i po ile sprzedaje?

Nie wiem jak teraz :D. ale pewnie jakieś 2 zł z groszami. W większej ilości by się jeszcze opłacało, ale on nie sprzeda więcej niż 3 kilogramy, bo nie ma gdzie przewozić :lol:
JednaWielkaOrgia
JednaWielkaOrgia
  17 August 2011

@XKrolewnaZDrewnaxX:
btw. to ja tylko, z konta brata jak coś.

FejkiemJestem
FejkiemJestem
  17 August 2011
Gejszalicious
Gejszalicious: wzór chemiczny mają ten sam

sumaryczny chyba :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..

piedolenie o szopenie, zeby w watrobie zaszły zmiany nowotworowe musiałabys jesc aspartam tonami dziennie
btw polecam ksylitol
FejkiemJestem
FejkiemJestem
  17 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Sukroza

:wtf::lol:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.