jżeli ktoś posiada taka wiedze to prosze o pomoc
co z glukozą czy to zwykły biały cukier ????
gdzie można kupic fruktozę, chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów, wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..
dziękuję za każdą odpowiedz, ;)
lista tematów
cukryyyy strona 2 z 3
Konto usunięte: co z glukozą czy to zwykły biały cukier ????
gdzie można kupic fruktozę, chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów, wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..
* niektore nazwy po angielsku, nie wiedzialam jak przetlumaczyc po fachowemu, a inf z ksiazki.
Pojedynczy cukier:
Fruktoza - zawarty w owocach i miodzie
Glukoza - rowniez w owocach - czesto uzywaja do wyrobów typu ciastka, jogurty itp.
Galaktoza - w przetrawionym juz mleku
Podwójny: (dwa pojedyncze zlaczone razem z wynikiem utracenia czasteczki wody)
Sukroza - cukier kuchenny ( glukoza i fruktoza)
Lactose - mleko (glukoza i galaktoza)
Maltose - jeczmien (glukoza i glukoza)
Tak czy tak wszystkie podwojne cukry, po spozyciu, w Twoim organizmie rozkladaja sie na pojedyncze cukry.
Zdrowsze sa cukry proste (pojedyncze) bo nie musza sie ''rozwalac'', ale podobnoz obydwa sa potrzebne tyle, ze w odpowiednich proporcjach
Najlepszy, jesli juz to cukier brazoway, trzcinowy, fruktoza
Patrzac na Polskie ceny proponuje calkowicie wyzbyc sie cukru

Mysle, ze jakbys wyzbyla sie podstawowych dan czy napojów majacych cukier (soki z dodatkiem cukru, napoje gazowane, kawa i herbata) spokojnie do ciast czy innych takich mozesz wtedy 'uzupelnic zapas' a i tak przyjmowanego cukru bedzie mniej (no chyba ze codziennie papasz ciasta, ciasteczka i torciki :D )
Po co od razu do dietetyka? Nie chce zmieniac calego zycia, tylko zastapic bialy cukier - niczym gorszym juz nie zastapi, zwykly cukier to 'biala smierc', wiec nie wazne czy po naszych podpowiedziach kupi trzcinowy, z burakow czy nie wiadomo jaki, i tak wyjdzie na tym lepiej. Cukier bialy spokojnie mozna nawet odstawic i nic zlego sie nie stanie, dietetyk niepotrzbeny
no nie piedol

a polacy wozili cukier do polski! poznalem tu polaka w köln i powiedzial mi ze jak byl ostatnio w polsce to matce 40kg cukru zawiozl

jeszcze bym sie nie dziwil jak by polacy ze slubic czy zgorzelca tak robili, ale kolo z wawy, a mieszka w köln, prawie przy holenderskiej granicy

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.