Witam Was kochani ;)
Czy orientuje sie ktoś z Was co jest bardziej opłacalne i przyszlościowe? - instruktor fitness, instruktor sportowy (np wspinaczki), masażysta, wizażysta?
Zastanawiam się nad zrobieniem studium/kursu instruktorskiego lub na masażystkę...
Co o tym sądzicie? Oczywiście to będzie dodatkowy zarobek bo i tak jestem w trakcie studiów FiR-u :)
Mile widziane będą komentarze osób uczęszczających na tego typu kursty/studia lub pracujące w tej branży ;)
lista tematów
dylemat
Konto usunięte: Czy orientuje sie ktoś z Was co jest bardziej opłacalne i przyszlościowe? - instruktor fitness, instruktor sportowy (np wspinaczki), masażysta, wizażysta?
zalezy od 'miejsca' zamieszkania. W większych miastach instruktor fitness ok bo ludzie w większych miastach bardziej odwiedzają kluby sportowe
-instruktor sportowy to chyba jako 'dodatkowe' zajęcie.
masażysta - moim zdaniem totalnie odpada.
kosmetyczne masaże wykonywać może też kosmetyczka a rok dłużej nauka - fizjoterapia uprawnia do 'wykonywania' masaży leczniczych.
wizażystka - to dobry pomysł jeżeli faktycznie masz fach w ręku.
Przydasz się i na sesje zdjęciowe i dla Pań młodych - jeżeli masz fotografa w znajomych - zawsze możesz się zakręcić obok i będzie miała zdjęcia swoich makijaży ;).
przesyt .. i nie idz na to - powód ? teraz co druga 15 czy 16 kupuje sobie zestaw na allegro i robi paznokcie w domu - pomijam już fakt z jakim skutkiem ale ludzie chodzą na paznokcie za 30 zł .. A Tobie trudno będzie zdobyć klientów na samym początku za chociażby 50 zł a gorzej jak już będzie podnosić cene za wykonanie usługi.
Z resztą - tipsy, akryl, żel .. już bardzo rzadko się wykonuje.
Konto usunięte: Czy orientuje sie ktoś z Was co jest bardziej opłacalne i przyszlościowe? - instruktor fitness, instruktor sportowy (np wspinaczki), masażysta, wizażysta?
Zastanawiam się nad zrobieniem studium/kursu instruktorskiego lub na masażystkę...
Jak bierzesz to tylko pod względem finansowym a nie własnego zainteresowania to gówno warta będzie twoja praca bez powołania.
Konto usunięte: przesyt .. i nie idz na to - powód ? teraz co druga 15 czy 16 kupuje sobie zestaw na allegro i robi paznokcie w domu - pomijam już fakt z jakim skutkiem ale ludzie chodzą na paznokcie za 30 zł .. A Tobie trudno będzie zdobyć klientów na samym początku za chociażby 50 zł a gorzej jak już będzie podnosić cene za wykonanie usługi.
Z resztą - tipsy, akryl, żel .. już bardzo rzadko się wykonuje.
Raczej się nie zgodzę. Spróbuj umówić się do dobrej kosmetyczki a paznokcie, tydzien poczekasz sobie jak nic, a cen niskich takie salony nie mają. I ostatnio sobie kalkulowałam np. Shellac - wkład w baze+wykonczenie+jeden kolor na oryginalnych produktach CND to 400 zł - starczy na mega długo, a płacę za kazdym razem 100 zł za usługę, zobacz jak się łatwo zwraca. Przeciwnie z wizażem, makijaże są tanie patrząc na to jaki jest wkład w kosmetyki, kupa forsy. To samo tyczy się np. wosku, wkład finansowy jest minimalny. I co do wizażu - nie wierzę w jakies super kursy, albo się to ma w ręce albo nie.
Konto usunięte: Raczej się nie zgodzę. Spróbuj umówić się do dobrej kosmetyczki a paznokcie, tydzien poczekasz sobie jak nic, a cen niskich takie salony nie mają. I ostatnio sobie kalkulowałam np. Shellac - wkład w baze+wykonczenie+jeden kolor na oryginalnych produktach CND to 400 zł - starczy na mega długo, a płacę za kazdym razem 100 zł za usługę, zobacz jak się łatwo zwraca.
brałam pod uwagę aby 'przedłużanie' paznokci - z tego co ja wiem u mnie w mieście już na tipsy nie ma takiego 'szału'. Wszystko zależy od tego w jakim ona będzie się obracała 'środowisku' i na co będzie popyt .. Warszawa/Poznan/Kraków i inne - tam na wszystko ludzie chodzą nawet solarium które też pomoć nie jest już w modzie. W małych miastach - rzadko kto np robi mikrodermabrazje .. shellaca ..
Konto usunięte: Przeciwnie z wizażem, makijaże są tanie patrząc na to jaki jest wkład w kosmetyki, kupa forsy. To samo tyczy się np. wosku, wkład finansowy jest minimalny. I co do wizażu - nie wierzę w jakies super kursy, albo się to ma w ręce albo nie.
Czasami widze, że kosmetyczki biorą sobie za 'wsiórski' makijaż po 80 -100 zł .. O_o
wizażystka to nie to samo ..
stylistka paznokci nie wchodzi w usługi woskowania

ale wiem o co Ci chodzi są zabiegi za które bierze się ogrom pieniędzy a dużo nie potrzeba tak naprawdę.
rzęsy tez są 'dobrym' zarobkiem - ale na to trzeba mieć i cierpliwość i rękę i odpowiednią wiedzę.
Konto usunięte: brałam pod uwagę aby 'przedłużanie' paznokci - z tego co ja wiem u mnie w mieście już na tipsy nie ma takiego 'szału'. Wszystko zależy od tego w jakim ona będzie się obracała 'środowisku' i na co będzie popyt .. Warszawa/Poznan/Kraków i inne - tam na wszystko ludzie chodzą nawet solarium które też pomoć nie jest już w modzie. W małych miastach - rzadko kto np robi mikrodermabrazje .. shellaca ..
Niestety nie wiem jak jest w mniejszych miastach, mogę się tylko wypowiedzieć jakie mam spostrzeżenia wobec Poznania. Wydaje mi się że minęła moda, więc wykruszyły się tipsiary za 30 zł, które nie oszukujmy się były tandetne i kiczowate. Tipsy da się ładnie zrobić, ale to trochę kosztuje i sądze ze takie rzeczy będa się trzymac na rynku.
Konto usunięte: Czasami widze, że kosmetyczki biorą sobie za 'wsiórski' makijaż po 80 -100 zł .. O_o
wizażystka to nie to samo ..
stylistka paznokci nie wchodzi w usługi woskowania
ale wiem o co Ci chodzi są zabiegi za które bierze się ogrom pieniędzy a dużo nie potrzeba tak naprawdę.
rzęsy tez są 'dobrym' zarobkiem - ale na to trzeba mieć i cierpliwość i rękę i odpowiednią wiedzę.
Najdroższy wizaż z jakim się spotkałam kosztował bodajże 200 zł, a ile wkładu w to wpierw na pewno było... Zazwyczaj są to przecież kosmetyki z górnej półki, jedno jest pewne - dryg do tego trzeba mieć, a nie tam kursy.
Co do rzęs - przeraża mnie sam fakt, że trzeba wysiedzieć przy zakładaniu godzinę-dwie, a ile cierpliwości trzeba miec żeby to robić... No i tez dużo amatorszczyzny się pojawiło. Właściwie chyba większość kosmetyki jest przenoszona do domu, tanio, czasem się trafi ze na godnym poziomie, podatku odprowadzać nie trzeba.
Konto usunięte: Niestety nie wiem jak jest w mniejszych miastach, mogę się tylko wypowiedzieć jakie mam spostrzeżenia wobec Poznania. Wydaje mi się że minęła moda, więc wykruszyły się tipsiary za 30 zł, które nie oszukujmy się były tandetne i kiczowate. Tipsy da się ładnie zrobić, ale to trochę kosztuje i sądze ze takie rzeczy będa się trzymac na rynku.
nadal sa tipsiary za 30 zł .. - są .. uwierz mi. I najlepsze jest to, że ludzie nadal chodzą bo u mnie np tipsy czy to żelowe czy akrylowe kosztują 100 zł.
Najgorszy fakt jest taki, że ktoś kto nie zna się na rzeczy przychodzi na robienie tipsów - i laska wmawia, że to tak musi wyglądać .. a 'french' walnięty na cały paznokieć ..

Konto usunięte: Co do rzęs - przeraża mnie sam fakt, że trzeba wysiedzieć przy zakładaniu godzinę-dwie, a ile cierpliwości trzeba miec żeby to robić... No i tez dużo amatorszczyzny się pojawiło.
tak - bo teraz można kupić zestaw + certyfikat

moj szef ma beauty salon, od zawsze ma problem ze znalezieniem dobrej masazystki
co za tym idzie, dobry/a masazysta/tka moze wolac wiecej siana ;)
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail