Zadziora
Zadziora
  5 Februarie 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Mariettaa
Mariettaa
  18 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Mi się marzą loki do pasa , Ty masz ładne fale a narzekasz na brak cierpliwości

no niestety. ;d kiedyś nie mogłam się pogodzić z tym, że nie są proste.. ale od dłuższego czasu nie chce mi się nic z nimi robić. lato spędzam bardzo aktywnie i przeszkadzają mi długie włosy. co innego zimą, kiedy dodatkowo 'grzeją' głowę. dlatego też zastanawiam się także nad dreadlockami... najchętniej sama bym sobie je zrobiła, bo umiem, tylko, że wiadomo czym by się to skończyło... przecież nie mam oczu z tyłu głowy.. powychodziłyby krzywe jak niewiadomo co.. więc stwierdziłam, ze jak mi nikt nic nie doradzi to dopiero wtedy pójdę i je poplączę. ale pomysł Glaubenskrieger wydaje mi się bardzo dobry. ;d

Konto usunięte
Konto usunięte: Chcesz się zamienić ? Ja akurat mam takie średnie ale proste i czarne

możemy. ;d nie widzę problemu poza tym, że jeszcze jestem dość blada. ;d
Glaubenskrieger
Glaubenskrieger
  18 Iunie 2011
Mariettaa
Mariettaa: dziękuję bradzo. :) myślałam o czymś podobnym właśnie taki jakby dłuższy wycieniowany bob z grzywką o ile dobrze zrozumiałam, tak? :) swoją drogą z grzywką to mam niezły zonk, bo mi jej bardzo dużo leci na przód... ale ogólnie same się układają.

:tak:

Tylko idź do zaufanego fryzjera, który na prawdę dobrze strzyże - loki prosto źle pocieniować i potem przypomina się pudla ;/(wiem z doświatczenia, mi tak schrzaniła jedna "fryzjerka")

Mariettaa
Mariettaa: bo jest jeszcze opcja- dready (na początek 20 cienkich z tyłu głowy. ;d tylko.. szkoda mi trochę włosów...

Błagam Cię, nie rób tego :and: ;/
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  18 Iunie 2011
Prinz
Prinz: ciekawe co o polakach leci

o polkach ze zatrzymaly sie w czasie i bleach-em (domestosem) rojasniaja sobie wlosy, ze w polsce tylko jeden rodzaj jeansow sprzedaja, ze polacy nie chodza do fryzjera tylkko jada sie golarka (o facetach), ze kradna, ze zra pokarm dla psow zeby zaoszczedzic na wakacje w polsce, ze wynajmuja w 20-tu pokoj itp.

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  19 Iunie 2011

ARGH!!!!!!!!!!!!

MIALAM TE LEKKO RUDE WLOSY... DZISIAJ WALNELAM SOBIE NA JASNY BRAZ (NIBY SZAMPON LOREAL GLOSS COS TAM 28 MYC) I WYGLADAM JAK KUPA!!!!!!!!!!!!

JAK NAJSZYBCIEJ WROCIC DO BLONDU???????
-JEZELI JEDYNA OPCJA JEST MYCIE WLOSOW 28 RAZY, TO WEZME WOLNE I ZOSTANE W PONIEDZIALEK W DOMU :ninja:

HELP!!!!

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  19 Iunie 2011
massacre
massacre: o polkach ze zatrzymaly sie w czasie i bleach-em (domestosem) rojasniaja sobie wlosy, ze w polsce tylko jeden rodzaj jeansow sprzedaja, ze polacy nie chodza do fryzjera tylkko jada sie golarka (o facetach), ze kradna, ze zra pokarm dla psow zeby zaoszczedzic na wakacje w polsce, ze wynajmuja w 20-tu pokoj itp.

duzo prawdy, podobno polacy polowali tam na łabedzie :lol:
znowu mi znajomy Anglik pochodznia afrykanskiego mowil ze Polki leca na czarne pały i traktuja to jako wyroznienie :lol: ale tylko podobno te słabo wykształcone po zawodówkach i innych zaocznych szkółkach.

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

massacre
massacre
  19 Iunie 2011
Prinz
Prinz: ale tylko podobno te słabo wykształcone po zawodówkach i innych zaocznych szkółkach.

nie klasyfikowalabym ich wg edukacji badz jej braku
to zazwyczaj te ktorych Polak na trzezwo by nie tknal - wyksztalcenie nie ma znaczenia

Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  19 Iunie 2011
massacre
massacre: nie klasyfikowalabym ich wg edukacji badz jej braku to zazwyczaj te ktorych Polak na trzezwo by nie tknal - wyksztalcenie nie ma znaczenia

widze w temacie jestes :lol:

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

Elph06
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 12
Elph06
  19 Iunie 2011

Czy można jakoś fryzurą zamaskować szerokie ramiona?:woot:
Oprócz noszenia rozpuszczonych włosów;d

A.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  19 Iunie 2011
massacre
massacre: -JEZELI JEDYNA OPCJA JEST MYCIE WLOSOW 28 RAZY, TO WEZME WOLNE I ZOSTANE W PONIEDZIALEK W DOMU

nie da rady Skarbie :*
agoosiaaa
agoosiaaa
  19 Iunie 2011
massacre
massacre: ze wynajmuja w 20-tu pokoj itp.

to akurat to nie zart, moze nie w 20stu, ale 5 piatke to wynajmuja :P

massacre
massacre: ARGH!!!!!!!!!!!! MIALAM TE LEKKO RUDE WLOSY... DZISIAJ WALNELAM SOBIE NA JASNY BRAZ (NIBY SZAMPON LOREAL GLOSS COS TAM 28 MYC) I WYGLADAM JAK KUPA!!!!!!!!!!!! JAK NAJSZYBCIEJ WROCIC DO BLONDU??????? -JEZELI JEDYNA OPCJA JEST MYCIE WLOSOW 28 RAZY, TO WEZME WOLNE I ZOSTANE W PONIEDZIALEK W DOMU HELP!!!!

eh, nic nie zrobisz, popelnilam ten sam blad, wlosy przez pol roku wymywaly mi sie i sie nie wymyly, byly brazowo/szare :nie:
massacre
massacre
  20 Iunie 2011
Prinz
Prinz: widze w temacie jestes

widze, czytam, obserwuje :D

Konto usunięte
Konto usunięte: nie da rady Skarbie :*

NIEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:C

Konto usunięte
Konto usunięte: to akurat to nie zart, moze nie w 20stu, ale 5 piatke to wynajmuja :P

kazdy zart zazwyczaj opiera sie na przerysowanych na potrzebe wiekszej smiesznosci faktach :)

Konto usunięte
Konto usunięte: eh, nic nie zrobisz, popelnilam ten sam blad, wlosy przez pol roku wymywaly mi sie i sie nie wymyly, byly brazowo/szare

:C
zrobilas cos takiego tym twoim slicznym blond wlosom? :szok: postradalas rozum? :szok:

agoosiaaa
agoosiaaa
  20 Iunie 2011
massacre
massacre: :C zrobilas cos takiego tym twoim slicznym blond wlosom? postradalas rozum?

no w zeszlym roku - jako ze byly zniszczone to postanowilam dac im odpoczac i zafarbowalam wlasnie ta do 28 myc z loreala na moj naturalny kolor i przez jakos pol roku mialam takie, moze troche dluzej :woot:
ale teraz mam z powrotem blond, jakos od wrzesnia :) wyplowialy, wiec wystarczylo jedno farbowanie by wrocic do jasnego blondu :)

massacre
massacre: kazdy zart zazwyczaj opiera sie na przerysowanych na potrzebe wiekszej smiesznosci faktach :)

wiem, wiem :mrgreen:
massacre
massacre
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ta do 28 myc z loreala na moj naturalny kolor i przez jakos pol roku mialam takie, moze troche dluzej

pol roku? :szok:
chyba sobie ze mnie kpisz!
tez wlasnie chcialam, zeby mi sie wlosy zregenerowaly... ale placze za kazdym razem gdy patrze w lustro :ninja: zycie stracilo dla mnie sens... :swir:

Mariettaa
Mariettaa
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Tylko idź do zaufanego fryzjera, który na prawdę dobrze strzyże - loki prosto źle pocieniować i potem przypomina się pudla ;/(wiem z doświatczenia, mi tak schrzaniła jedna "fryzjerka")

Problem w tym, że nie znam takiego... Gawrońscy w sumie są podobno najlepsi w Częstochowie, nie znam się.. Mam znajomą fryzjerkę i to ona zawsze bawiła się moimi włosami, jestem zadowolona, ale chciałabym spróbować czegoś nowego. ;) Popytam jeszcze znajomych i myślę, że coś się uda. ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Błagam Cię, nie rób tego ;/

to była taka ostateczna ostateczność, chociaż podobają mi się. ;>
no ale to zrobię jak już minie fala 13 letnich fanek bednarka, bo za dużo teraz tego na mieście. ;d
pijana
pijana
  20 Iunie 2011
Mariettaa
Mariettaa: Problem w tym, że nie znam takiego... Gawrońscy w sumie są podobno najlepsi w Częstochowie, nie znam się.. Mam znajomą fryzjerkę i to ona zawsze bawiła się moimi włosami, jestem zadowolona, ale chciałabym spróbować czegoś nowego. ;) Popytam jeszcze znajomych i myślę, że coś się uda. ;)

A ile najwięcej chciałabyś wydać na obcięcie ? Chyba, że chcesz też farbować jednocześnie ?
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.