Zadziora
Zadziora
  5 Februarie 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no i tak to wygląda - sory za zdjecie bez makijażu dziś nie chciało mi się malować

prawie w ogole nie widać różnicy, praktycznie wcale.

ładnaś :zakochany:
SoDope
SoDope
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: prawie w ogole nie widać różnicy, praktycznie wcale.

wiadomo końcówki mam jaśnieje ale to nawet w naturze występuje.

czasami mam ochote się przefarbować - ale jak sobie pomyśle o tym jakie to fajnie jest łażenie z odrostem ..

teraz śmieje się z tych czarnulek co mają prawie białe odrosty :crylol:
Babsy
Babsy
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: teraz śmieje się z tych czarnulek co mają prawie białe odrosty

to nie jest zabawne, przy farbowaniu sie na czarno odrosty mam jakby siwe;P
SoDope
SoDope
  20 Iunie 2011
Babsy
Babsy:

Teraz patrze na Twoje zdjecie i bym nie powiedziała, że byłaś 'blondynką'.

Ty farbujesz się mam nadzieje regularnie a jak widze takie które błedy młodości nosza 5 a czasami i więcej centymetrowe to idz Pan XD
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Iunie 2011
Babsy
Babsy: to nie jest zabawne, przy farbowaniu sie na czarno odrosty mam jakby siwe;P

OMG tez tak mialam chocbym miala lysy pasek, nie wspominajcie mi.
SoDope
SoDope
  20 Iunie 2011

Nie przejmujecie sie - ja też się farbowałam na czarno :ziober2:

Paulinessa
Paulinessa
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeju dzięki, zrobiłam dzisiaj zdjęcia i tak chciałam się Wam pochwalić! :-)

Jak jest czym to trzeba się chwalić :mrgreen:
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Moje włosy:

jakie zlote pasma :zakochany:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

sinaasappelsap
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 3
sinaasappelsap
  20 Iunie 2011
co robić w przykadku rzadkich włosów, jak je pielęgnować, jakieś godne polecenia odżywki, maski, olejki, zabiegi, pudry, pianki zwiększające objętość?

maybe I had said something that was wrong

Babsy
Babsy
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ty farbujesz się mam nadzieje regularnie

no tak co 2 msc:)

Konto usunięte
Konto usunięte: OMG tez tak mialam chocbym miala lysy pasek, nie wspominajcie mi.

o wlasnie, wlasnie, albo jakbym łysiała:P
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Iunie 2011
:w00t:

Babsy
Babsy: o wlasnie, wlasnie, albo jakbym łysiała:P

no, brr nie chce sobie przypominac.
Martitta
Martitta
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: teraz śmieje się z tych czarnulek co mają prawie białe odrosty

Dlatego już sobie ciemnych włosów nie zrobię! Jak mi odrastały to niefajnie to wyglądało. Takie jasne odrosty są gorsze niż ciemne :/

Konto usunięte
Konto usunięte:

Bardzo ładne masz te włoski :zakochany:
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  20 Iunie 2011
Martitta
Martitta: Bardzo ładne masz te włoski

mnie sie Twoj kolor podoba, tez bym taki chciala.
Paulinessa
Paulinessa
  20 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no i tak to wygląda - sory za zdjecie bez makijażu dziś nie chciało mi się malować

Nie widać różnicy w kolorze :)

ja nie farbowałam pół roku, mam mniej więcej taki kontrast między odrostami a reszta:
http://www.wgraj.org/uploads/photos/simple/screen_82aacb8ee10fc5db28f6dc8197ac2115.jpg
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  20 Iunie 2011
Martitta
Martitta: Takie jasne odrosty są gorsze niż ciemne

zgodze sie, mam lepiej jako brunetka, przy czerni nie bylo widac odrostow, moglam sobie je spokojnie zapuszczac

przy blondzie to czasem mi sie wydaje ze wygladam lepiej, naturalniej z odrostami niz bez . oczywiscie bez przesady, max 2cm :D

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.