massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  10 Octombrie 2011 (pierwszy post)
Siema :ziober2:

Kraza sluchy, ze panny z Mody i Urody byc moze i naleza do atrakcyjnych, ale niestety niezbyt rozumnych istot a ich jedyna pasja zyciowa jest sztuka nakladania tapety...

Aby obalic ten niezbyt pochlebny mit, zakladam temat o nazistach :ninja:

Wedlug jednej z gazet "Hugo Boss wykorzystywal Polakow"

Dalej czytamy, ze Hugo Ferdynand Boss szyl nazistom brunatne koszule i mundury hitlerowskiej armii, uzywajac do tego przymusowej pracy 140 Polakow i 40 Francuzow, glownie kobiet.

Teraz firma przeprasza za swojego zalozyciela i funduje ksiazke opowiadajaca historie Bossa w latach wojny - pisze BBC News. - Hugo Ferdinand Boss zapisal sie do NSDAP nie tylko po to, aby ratowac firme przed upadkiem, ale rowniez dlatego, ze jego poglady byly zblizone do tych gloszonych przez Adolfa Hitlera - mowi Roman Koester, autor ksiazki "Hugo Boss, 1924-1945", historyk z Uniwersytetu Bundeswehry w Monachium. Zarowno badacz, jak i przedstawiciele firmy odziezowej zapewniaja, ze ksiazka jest dzielem calkowicie niezaleznym, pomimo iz pieniadze na nia wylozyla firma. Osoby zmuszane przez zalozyciela Hugo Boss do pracy zakwaterowane byly na terenie fabryki, i, jak pisze Koester, zarowno warunki higieniczne, jak wyzywienie byly bardzo marne. Na swojej stronie internetowej firma przekazala wyrazy "glebokiego ubolewania" wszystkim, ktorzy "ucierpieli w fabryce kierowanej przez Hugo Ferdinanda Bossa pod rzadami narodowych socjalistow". Tuz po wojnie Boss zostal osadzony i skazany na kare grzywny za zwiazki z nazistami. Zmarl w 1948r.

1. Metki metkami, zwracacie uwage na to co nosicie, pod wzgledem etycznym? Jaka role w kwestii mody odgrywa u Was etyka?
2. Sprawdzacie pochodzenie kupowanej odziezy? Jak wiadomo, zalewani jestesmy produktami Made in China, ale nie wszystkie firmy stosuja sie do zasad Fair Trade - macie sumienie nosic lumpy robione przez male, zolte raczki za garstke ryzu?
3. Czesto na swiatlo dzienne wyplywaja skandale na temat roznych znanych marek, ktore uciekaja sie do nieprzyzwoitych moralnie i prawnie metod zanizania kosztow produkcji... Wspieracie fair trade, macie to gdzies, czy nie macie w tym temacie zdania?
4. Oczywiste wydaje sie, ze masowosc tego typu przestepstw jest oparta na zasadzie popyt - podaz. Dlaczego wg was ludzie ignoruja ta kwestie?
5. Czy NISKA CENA jest jedynym czynnikiem wplywajacym na to, ze ludzie bez wzgledu na to w jaki sposob zostalo wyprodukowane dobro, i tak je kupia?

Ostatnio zastanowil mnie fakt, ze w temacie maryjki o podrobkach tak niewiele osob zwrocilo uwage na moralny aspekt tak zwanych modowych fejkow. Jedynie garstka uznala to za kradziez zupelnia tak jakby to bylo malo istotne i drugorzedne zagadnienie. Czy swiat schodzi na psy, czy faktycznie gdyby nie prawo, to wszyscy by kradli?

Milego poniedzialku zycze i nie przyjmuje do wiadomosci postow pod tytulem "nie chce mi sie myslec" ;)

linki do oryginalnych artykulow:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15008682
http://kenown.blogspot.com/2011/05/nazi-troops-were-so-fashionable-their.html

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  10 Octombrie 2011
massacre
massacre: 1. Metki metkami, zwracacie uwage na to co nosicie, pod wzgledem etycznym? Jaka role w kwestii mody odgrywa u Was etyka?

Swiat nigdy nie byl i nigdy nie bedzie sprawiedliwy. Kupuje gdy cos mi sie podoba. Uwazam ze z dwojga zlego w krajach trzeciego swiata gdzie te ciuchy sa robione, lepiej dostac zla pensje niz nie dostac jej wcale.

massacre
massacre: 2. Sprawdzacie pochodzenie kupowanej odziezy? Jak wiadomo, zalewani jestesmy produktami Made in China, ale nie wszystkie firmy stosuja sie do zasad Fair Trade - macie sumienie nosic lumpy robione przez male, zolte raczki za garstke ryzu?

jw.

massacre
massacre: 3. Czesto na swiatlo dzienne wyplywaja skandale na temat roznych znanych marek, ktore uciekaja sie do nieprzyzwoitych moralnie i prawnie metod zanizania kosztow produkcji... Wspieracie fair trade, macie to gdzies, czy nie macie w tym temacie zdania?

no, jezeli roznicy w cenie nie ma, albo jest mala to mnie czasem sumienie ruszy i kupie fair trade :D

massacre
massacre: 4. Oczywiste wydaje sie, ze masowosc tego typu przestepstw jest oparta na zasadzie popyt - podaz. Dlaczego wg was ludzie ignoruja ta kwestie?

kieruja sie cena, egoizmem, tumiwisizmem

massacre
massacre: 5. Czy NISKA CENA jest jedynym czynnikiem wplywajacym na to, ze ludzie bez wzgledu na to w jaki sposob zostalo wyprodukowane dobro, i tak je kupia?

zazwyczaj

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

agoosiaaa
agoosiaaa
  10 Octombrie 2011
massacre
massacre: 1. Metki metkami, zwracacie uwage na to co nosicie, pod wzgledem etycznym? Jaka role w kwestii mody odgrywa u Was etyka?

szczerze mowiac to nie zwracam uwagi na to.

massacre
massacre: 2. Sprawdzacie pochodzenie kupowanej odziezy? Jak wiadomo, zalewani jestesmy produktami Made in China, ale nie wszystkie firmy stosuja sie do zasad Fair Trade - macie sumienie nosic lumpy robione przez male, zolte raczki za garstke ryzu?

Gdyby nie to te raczki nie dostalyby nawet tej garstki ryzu.
I nie, nie sprawdzam.

massacre
massacre: 3. Czesto na swiatlo dzienne wyplywaja skandale na temat roznych znanych marek, ktore uciekaja sie do nieprzyzwoitych moralnie i prawnie metod zanizania kosztow produkcji... Wspieracie fair trade, macie to gdzies, czy nie macie w tym temacie zdania?

Gdybym miala do wyboru dwie identyczne rzeczy - jedna fair trade, druga nie to wybralabym ta pierwsza (jesli oczywiscie jej koszty nie bylyby kosmiczne) - ale niestety na metkach nie pisze czy to fair trade czy nie, a ja nie sprawdzam na necie czy gdzie indziej wczesniej.

massacre
massacre: 4. Oczywiste wydaje sie, ze masowosc tego typu przestepstw jest oparta na zasadzie popyt - podaz. Dlaczego wg was ludzie ignoruja ta kwestie?

bo wiekszosc ma wlasne zmartwienia na glowie by sobie zaprzatac glowe jeszcze tym?

massacre
massacre: 5. Czy NISKA CENA jest jedynym czynnikiem wplywajacym na to, ze ludzie bez wzgledu na to w jaki sposob zostalo wyprodukowane dobro, i tak je kupia?

Zazwyczaj tak.
massacre
massacre
  10 Octombrie 2011
Prinz
Prinz: Uwazam ze z dwojga zlego w krajach trzeciego swiata gdzie te ciuchy sa robione, lepiej dostac zla pensje niz nie dostac jej wcale.

Sluszna uwaga, jednak gdyby narzucono wyzsze minimum i warunki, ktore firmy musza spelniac - warunki pracy uleglyby poprawie.
Prinz
Prinz: kieruja sie cena, egoizmem, tumiwisizmem

:C
ja jestem w stanie to zaakceptowac jedynie wsrod biednej klasy - tak samo jak kradziez. Z reszta wiedziales, ze w UK ludzie, ktorzy kradna ze sklepow artykuly spozywcze (takie jak bochenek chleba, paczka szynki, maslo, mleko dla niemowlaka)wskazujace na desperacje i biede, nie sa karani? Albo dostaja te produkty albo jakies inne spozywcze. Nie raz widzialam jak z Tesco takich ludzi wypuszczali z kilkoma siatkami extra ^ ^ bardzo mi sie to podoba. Wiadomo, kolesia z flaszka, ogorkami i 10 bochenkami chleba juz tak hojnie nie potraktuja :D
Prinz
Prinz: Prinz

Jedyny myslacy w poniedzialkowy poranek jak na razie :*

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  10 Octombrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Gdyby nie to te raczki nie dostalyby nawet tej garstki ryzu.

Sa inne metody by poprawic ich sytuacje materialna - niekoniecznie poprzez wspieranie niewolnictwa.

Konto usunięte
Konto usunięte: bo wiekszosc ma wlasne zmartwienia na glowie by sobie zaprzatac glowe jeszcze tym?

nie smierdzi ci to nieco egocentryzmem i ignorancja na to co sie wokol dzieje? To tak jakby nie dbac o recycling... ach bo przeciez kazdy z nas ma wazniejsze problemy na glowie ...

massacre
massacre
  10 Octombrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: agoosiaaa

ach i oczywiscie dzieki za trzezwy umysl w poniedzialek :*

agoosiaaa
agoosiaaa
  10 Octombrie 2011
massacre
massacre: Sa inne metody by poprawic ich sytuacje materialna - niekoniecznie poprzez wspieranie niewolnictwa.

oczywiscie ze sa.

massacre
massacre: nie smierdzi ci to nieco egocentryzmem i ignorancja na to co sie wokol dzieje? To tak jakby nie dbac o recycling... ach bo przeciez kazdy z nas ma wazniejsze problemy na glowie ...

smierdzi, smierdzi, ale wiekszosc ludzi taka jest - i nie powiem nawet ze ja nie - taka juz niestety jest prawda.

massacre
massacre: ach i oczywiscie dzieki za trzezwy umysl w poniedzialek :*

zawsze mam trzezwy umysl :mrgreen:

[color=white] no prawie zawsze :D

a teraz lece na spacer :bye:
massacre
massacre
  10 Octombrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: smierdzi, smierdzi, ale wiekszosc ludzi taka jest - i nie powiem nawet ze ja nie - taka juz niestety jest prawda.

a mialam nadzieje, ze jak dorosne to przestane byc idealistka :Ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: a teraz lece na spacer

:bye:

Prinz
Prinz
  10 Octombrie 2011
massacre
massacre: ja jestem w stanie to zaakceptowac jedynie wsrod biednej klasy - tak samo jak kradziez. Z reszta wiedziales, ze w UK ludzie, ktorzy kradna ze sklepow artykuly spozywcze (takie jak bochenek chleba, paczka szynki, maslo, mleko dla niemowlaka)wskazujace na desperacje i biede, nie sa karani? Albo dostaja te produkty albo jakies inne spozywcze. Nie raz widzialam jak z Tesco takich ludzi wypuszczali z kilkoma siatkami extra ^ ^ bardzo mi sie to podoba. Wiadomo, kolesia z flaszka, ogorkami i 10 bochenkami chleba juz tak hojnie nie potraktuja :D

ja nie akceptuje kradziezy. kto chce, to pracuje.
nie wiedzialem ;o niech zrobia tak w Polsce, wszyscy sie nagle biedni zrobia i Tesco zbankrutuje :crylol:

massacre
massacre: Sluszna uwaga, jednak gdyby narzucono wyzsze minimum i warunki, ktore firmy musza spelniac - warunki pracy uleglyby poprawie.

duzo wody uplynie kiedy to nastapi w krajach trzeciego swiata, a 90% ciuchow jest wlasnie tam produkowanych
c

massacre
massacre: Jedyny myslacy w poniedzialkowy poranek jak na razie :*

czuje sie mile polechtany :*

massacre
massacre
  10 Octombrie 2011
Prinz
Prinz: nie wiedzialem ;o niech zrobia tak w Polsce, wszyscy sie nagle biedni zrobia i Tesco zbankrutuje

no wlasnie... cala Polska, kraj kombinatorow i zlodzieji :and: :C
Tutaj raczej nikt sie nie przebiera za bezdomnego czy ubogiego kradnacego bulki i maslo :woot: no chyba, ze Polacy :ninja:

Prinz
Prinz: a 90% ciuchow jest wlasnie tam produkowanych

ale nie kazda fabryka w Chinach lamie regulaminy...

Prinz
Prinz: czuje sie mile polechtany :*

polechtaj sie w temacie, gdzie w koncu wyznalam czakowi, ze jestem twoja oddana suka

Prinz
Prinz
  10 Octombrie 2011
massacre
massacre: Tutaj raczej nikt sie nie przebiera za bezdomnego czy ubogiego kradnacego bulki i maslo no chyba, ze Polacy

ajm pur, ajm pur! no kur.va let me go! :crylol:

massacre
massacre: ale nie kazda fabryka w Chinach lamie regulaminy...

ciezko sprawdzic

massacre
massacre: polechtaj sie w temacie, gdzie w koncu wyznalam czakowi, ze jestem twoja oddana suka

ide patrzec czytac :w00t: i odpisze :pavarotti:

massacre
massacre
  10 Octombrie 2011
Prinz
Prinz: ciezko sprawdzic

ale wielokrotnie sa sprawdzane. byc moze w PL nie bylo o tym glosno, ale w UK owszem - o marce Primark - faktycznie ceny ciuchow byly niebotycznie niskie, zaczeli grzebnac, sprawdzac, doszli do tego w jaki sposob brytyjski Primark cial koszty - teraz dziwnie ich szmaty jakos podrozaly... musieli sie dostosowac.
dzieki temu, ze ludzie o to walcza jest nadzieja na lepsza przyszlosc ^^
Prinz
Prinz: ide patrzec czytac i odpisze

napisz, rogrzej mnie, sprawy bym byla wilgotna i napalona do tego stopnia, ze wsiade w pierwszy lepszy samolot by sie puknac z toba na lotnisku ... ponioslo mnie :Rotfl:

massacre
massacre
  10 Octombrie 2011

nie wierze, ze nikogo online nie ma...
albo wam sie myslec nie chce, albo ludzie hajda maja racje z tym brakiem inteligencji na MiU :ninja: :and:

EwigerFeind
EwigerFeind
  10 Octombrie 2011
massacre

Nie - noszę to, co mi się podoba, ale dzięki powyższym info kupię sobie coś od niego :D:D
Z resztą, mnie to nie dotyczy, i tak najczęściej okupuję szmatexy.

massacre

Oczywiście, nie interesuje mnie to, czy wyprodukowały je małe żyłte, czarne, czy zielone rączki. PRzynajmniej zarobią sobie na tą miskę ryżu, zamiast z głodu umrzeć.

massacre

Nie wspieram, olewam, nie interesuje mnie to.

massacre

Bo tak jak i ja, mają w głebokim poważaniu małe żółte rączki i inne ... ;/ Sama muszę zapieprzać, by coś kupić, więc mam głęboko i daleko, w jaki sposób zostało to wyprodukowane i przez kogo. Nie moja wina, że ktoś miałpecha urodzić się chińczykiem, zbawiać całego świata nie zamierzam.

massacre

Zapewne tak.
marta0859
marta0859
  10 Octombrie 2011
massacre
massacre: NIE DLA BLONDYNEK

a ja i tak się wypowiem, a co ! blondynki żądają równouprawnienia

massacre

Nigdy nie zwracam na to uwagi...

massacre

Nigdy nie sprawdzam też pochodzenia ubrań, które kupuję. I nie wiem dlaczego, po prostu nie i tyle... :D

massacre

Nie mam w tym temacie zdania, tyle przekrętów na tym świecie, a im mniej wiem, tym lepiej mi się śpi, nie będę się przejmować czyimiś problemami

massacre

myślę, że cena ma na to duży wpływ, tutaj nawet rzeczy wątpliwej jakości (w większości sieciówek) Made in China kosztują za dużo jak polskie zarobki i przede wszystkim jakość... a kto na tym korzysta to już nieważne, grunt, że i tak cena nieproporcjonalna
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.