Szukam ratunku tutaj, bo do lekarza mogę wybrać się dopiero jutro. Ale przechodzę do sedna - otóż wczoraj na twarzy pojawiła mi się okropna wysypka, konkretnie czerwone plamki które swędzą, z białym płynem surowiczym (?) zlokalizowanym w środku każdej z nich. Dodatkowo moja skóra od pewnego czasu jest POTWORNIE sucha, już nie mam pomysłu jak ją nawilżyć. Pytanie do Was: Mieliście podobne problemy? Jak na własną rękę mogę próbować się tego pozbyć? Dopiero jutro pójdę do lekarza, ale jeśli są jakiś sposoby na choćby minimalne podleczenie tego cholerstwa, to chętnie je poznam, bo wyglądam okropnie...
lista tematów
Pomocy! strona 2 z 3
Tyle, że moje plamki nie wyglądają mi na AZS, nie są to małe punkciki zlokalizowane jeden obok drugiego. Są dość daleko od siebie i wyglądają na dość duże w porównaniu z tymi, które widziałam na zdjęciach w internecie i opisywane jako AZS. Ale być może się mylę i faktycznie jest to to, o czym mówisz...
i zapewne zalecił "no make-up"

Konto usunięte: Tyle, że moje plamki nie wyglądają mi na AZS, nie są to małe punkciki zlokalizowane jeden obok drugiego. Są dość daleko od siebie i wyglądają na dość duże w porównaniu z tymi, które widziałam na zdjęciach w internecie i opisywane jako AZS. Ale być można początku tez nie miałam ich wiele, poza tym azs nie zawsze objawia się tymi krostkami - mam też to na zgięciu łokcia i tam mi się tylko skóra łuszczy i strasznie swędzi.
Najlepiej jednak idź do lekarza, bo moja diagnoza może być mylna :)
no a cutibaze sobie kup tak czy siak, bo kosztuje parę złotych, a przy suchej cerze, szczególnie w zimie ratuje skórę :)
[quote=VanilllaExtasy]i zapewne zalecił "no make-up"

Aby osiągnąć szczęście, trzeba spełnić trzy warunki: być imbecylem, być egoistą i cieszyć się dobrym zdrowiem. Jeśli jednak nie spełnicie pierwszego warunku, wszystko jest stracone.
Gustaw Flaubert
ale ja przez tydzień nic z tym nie robiłam, bo myślałam, że samo minie :), potem jak zaczęłam się smarować to przeszło mi po paru dniach u ciebie powinno szybciej przejść :) przynajmniej taką mam nadzieję
Aby osiągnąć szczęście, trzeba spełnić trzy warunki: być imbecylem, być egoistą i cieszyć się dobrym zdrowiem. Jeśli jednak nie spełnicie pierwszego warunku, wszystko jest stracone.
Gustaw Flaubert
Gejszalicious: ale ja przez tydzień nic z tym nie robiłam, bo myślałam, że samo minie :), potem jak zaczęłam się smarować to przeszło mi po paru dniach u ciebie powinno szybciej przejść :) przynajmniej taką mam nadzieję
Moja wysypka pojawiła się wczoraj, właściwie zauważyłam ją bardzo późnym wieczorem i jak tak patrzę do lustra, z bólem serca stwierdzam, że jest jej więcej... Mam jednak nadzieję, że medyk coś pomoże. W każdym razie dzięki za rady :)

Konto usunięte: próbowałam myć twarz olejami, ale niestety wysuszają mi skórę, choć efekt oczyszczenia jest fenomenalny.
zmniejsz jeszcze zawartość olejku rycynowego i dodaj np. bardziej tłustego oleju np. oliwa z oliwek, olej ze słodkich migdałów;
polecam mydła aleppo, przy skórze suchej polecam 5%