Mam małe pytanie.Otóż zawsze rano podczas szybkiego wstawania z łóżka robi mi się ciemno przed oczami i muszę szybko usiąść, bo inaczej bym upadła. Nie mam pojęcia czym to ejst spowodowane, ale mam tak od dłuższego czasu. Jakoś nie miałam chęci wybrania się do lekarza jako że dałby mi pewnie skierowanie na badania do szpitala więc wolalam sobie odpuścić z racji, że nie lubię szpitali. Ale sytuacja zmieniła się gdy w ubiegły piątek wstając szybko pobiegłam do łazienki, zaraz za drzwiami zemdlałam. Więc postanowiłam wybrać się do lekarza pierwszego kontaktu. Dostałam skierowanie na badania krwi i moczu. Rad nie rad trzeba było iść Ale lekarz powiedział mi, że to może być anemia. No i właśnie:
Q: To poważna choroba?
Q: Czymś konkretnym się objawia?
Q: Jak się to leczy?
Q: Ile to trwa?
Q: W ogóle czy jest możliwe z takimi objawami, abym miała anemię? (dodam, że mój lekarz pierwszego kontaktu nie należy do wykwalifikowanych osób w swoim zawodzie, jest tyyko po to jak jakaś stara babcia przyjdzie wypisać jakiś lek, obojętnie jaki, albo jak 14stki i 15stki przylezą po zwolnienie z Wfu)
Tyle.
lista tematów
Zdrowie. strona 1 z 4
Nie odchudzałam się nigdy i nie chudnę cały czas mniej wiecej mam tę samą wagę. Albo 1 kg wiecej albo 1 kg mniej. Wiem co piszę, a ty jak nie masz nic konkretnego do napisania to nie pisz nic.
zalezy jak mocna masz anemie.
jak bylam w ciazy to chcieli mi robic transfuzje krwi bo mialam anemie.
zmeczeniem glownie.
ja mialam niski poziom zelaza w organizmie (7,5 czy cos w ten desen) i kazali mi brac tabletki z zelazem i jesc ogolnie rzeczy zawierajace zelazo.
nie wiem ile ci to potrwa.

no jestem ciagle zmeczona i ciągle mi się chce spać, ale to podobno pod cukrzyce podchodzi

Konto usunięte: ja mialam niski poziom zelaza w organizmie (7,5 czy cos w ten desen) i kazali mi brac tabletki z zelazem i jesc ogolnie rzeczy zawierajace zelazo.
nie wiem ile ci to potrwa.
pewnie też będę tabsy zajadać ;/
to idź na badania, bo ja jak upadłam to teraz mam guza na czole

no masakra. ale na szczescie mnie ominelo.
Konto usunięte: no jestem ciagle zmeczona i ciągle mi się chce spać, ale to podobno pod cukrzyce podchodzi
byc moze, ale pod anemie tez. przynajmniej ja to tak odczuwalam.
bedziesz miala fajna kupe po nich

gagulina: Poważna. Zależy jak duży jest niedobór hemoglobiny. Ja miałam na tyle silny, że dwa razy miałam przetaczaną krew. Nie martw się na zaś... pewnie dostaniesz żelazo w tabletkach i po sprawie.
Łaaaaa, wystraszyłam się

oby i mnie...
sama nie wiem co mi w koncu dolega

Objawy:
spaczony, wybiórczy apetyt (np. na glinę, krochmal, kredę), niekiedy wyprzedza niedokrwistość
bladość skóry śluzówek i spojówek
szorstkość skóry
zanik brodawek
ból, pieczenie i wygładzenie języka
zajady w kącikach ust
pieczenie w jamie ustnej i przełyku
Zespół Plummera-Vinsona
łamliwość włosów i paznokci
osłabienie
męczliwość
zbyt długi sen
Czyli. Niedokrwistości z niedoboru żelaza (mikrocytarna).
Leczenie:
W niedokrwistości z niedoboru żelaza prowadzi się leczenie przyczynowe. Najczęściej stosuje się doustne preparaty żelaza dwuwartościowego, które powinny być przyjmowane na czczo przez kilka miesięcy. Witamina C jest niezbędna do ich prawidłowego wchłaniania. Podczas terapii mogą wystąpić działania niepożądane w postaci dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak:
nudności
wymioty
bóle brzucha
biegunka
ciemne stolce
Trwają one krótko i nie stanowią wskazania do zaprzestania leczenia. W przypadku nietolerancji leków doustnych, krwawień z przewodu pokarmowego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz u chorych hemodializowanych żelazo jest podawane dożylnie, rzadziej domięśniowo. Towarzyszyć temu mogą następujące działania niepożądane:
ból i obrzęk w miejscu wkłucia
ból stawów i głowy
metaliczny smak w ustach
uczucie gorąca lub gorączka
nudności
zasłabnięcie
świąd
wstrząs anafilaktyczny
Jednak niemal we wszystkich przypadkach zalecana jest dieta bogata w żelazo (np. mięso), czy witaminę B12 (mięso, ryby, podroby) oraz zażywanie suplementów. Ważne jest także spożywanie witaminy C, ułatwiającej przyswajanie żelaza.
Czyli kochana. ŻELAZO ŻELAZO ŻELAZO !
Z tego co wiem to żelazo zawiera Szpinak, Wątróbka (dużo zawiera), orzechy i ogólnie mięso
Leo: . Najczęściej stosuje się doustne preparaty żelaza dwuwartościowego, które powinny być przyjmowane na czczo przez kilka miesięcy
chyba nie lali

idę opierdzielić listwy z okien