Witam wszystkich ;-)
Co sądzicie o zabijaniu zwierząt (często obdzieraniu żywych zwierząt ze skóry aby nie pobrudzić futra krwią i nie zsiniało na wskutek zatrzymania krążenia!) na potrzeby produkcji futer i innej odzieży?
Dla mnie jest to odrażające. Jak można żywe zwierze obedrzeć ze skóry? Na produkcję krótkiego futra trzeba zabić ok 500 szynszyli!!!
I zastanawiam się, co o tym myślą inni? Czy ktoś z Was nosi lub ubrałby takie futro?
Wypowiedź polskiego projektanta mody Piotra Krajewskiego:
'Ja też osobiście jestem obrońcą zwierząt, sprzeciwiam się mordowaniu na potrzeby... nie wiem, jakie. Mnie nie wzrusza coś takiego. Ja szyję futra z szynszyli. One są specjalnie hodowane, żeby je później wykorzystać do, że tak powiem, szycia. W tym nic złego nie widzę.'
Nie dość, że okrutny, to jeszcze sam sobie zaprzecza
Pozdrawiam i czekam na opinie.
lista tematów
Futra naturalne. strona 11 z 12
ALE ONA PISALA KONKRETNIE O TWOIM A TY NAPISALAS ZE BYS GO ZJADLA czyli wnioskuje jakbys miala swojego psa to bys go zjadła. A to czy go masz czy nie i co mialas na mysli g... mnie obchodzi. Liczy sie to co napisalas.
luk7: Dostatek żywnościowy jest uzaleznion od pozycji społecznej.Dodatkowo trzeba pamiętać iż w dowolnym momencie może się zmienić.
Przykładów nie daleko szukać,w każdej miejscowości są osoby bezdomne jedzące resztki ze śmietników,czy nawet łapiące i jedzące gołębie na krakowskim ceterum.
W Rosji mięso na kebaby etc. jest pozyskiwane z bezpańskich psów,kotów.
Nie mieszkam w Rosji, nie musze zabijać gołębi i jeść resztek ze śmietnika aby przezyć, więc nad tym nie rozmyślam. Bezdomni to ich wybór, nie intereuje mnie ich życie.
Po porstu nie myślę nad tym co może być, bo tego nie ma, będzie to będę wtedy myśleć.
Konto usunięte: Ja mam to samo pisząc z tymi futrami. Futro nie jest konieczne do przetrwania (dobrze, mieso tez ale nie o tym teraz mowa) i nie zgadzam się z obdzieraniem zywych zwierzat. Zwierzeta nie maja glosu, ale je boli to tak samo jakby nas bolało. :-((
no to jest chyba logiczne prawda?
ale czego chcesz wymagać od tego świata?
dzieją się gorsze rzeczy, ale to już inny temat.
Konto usunięte: A co o Tobie ma dobrze swiadczyć? To ze zjadłabyś swojego kota, czy psa. No, gratuluję mentalności, mam nadzieję że dziecku tego nie wpoiłaś.
Może sobie o mnie źle swiadczyć w Twoich oczach fakt, ze nie morduję zwierząt i nie przyczyniam się do ich śmierci, średnio mnie to obchodzi :)
dobra - wyjasnijmy sobie jedno - twoje pytanie zrozumialam jako ogolne zapytanie czy zjadlabym kota czy psa - nie mojego. chyba logiczne ze jakbym kiedykolwiek miala jakies zwierze to jest cos takiego jak przywiazanie itp to nie zjadlabym go/jej od tak sobie

postaram sie.
Konto usunięte: ALE ONA PISALA KONKRETNIE O TWOIM A TY NAPISALAS ZE BYS GO ZJADLA czyli wnioskuje jakbys miala swojego psa to bys go zjadła. A to czy go masz czy nie i co mialas na mysli g... mnie obchodzi. Liczy sie to co napisalas.
no ja pier... ale ty jestes tepa - zle ja zrozumialam, to zle jej odpowiedzialam, ale widze ze masz zbyt maly mozdzek zeby pojac takie proste rzeczy. ty tez przez pol tematu walkowalas o tym ze sie zyc bez miesa nie da, napisalas tak to koniec kropka i tyle, bedziesz juz w wiecznym bledzie bo TAK NAPISALAS

karty kredytowe,laptopy,telefony,ubrania równiez nie sa potrzebne do przeżycia.
Liczę żę w chwili obecnej prześlecie wszystkie przedmioty dla organizacji koczujace osoby w Afryce.
Polecam m.in:
Konto usunięte: Przejdzmy do Polski(Polski) tutaj też jest „misz masz”,
w programach i pismach(wiesz) debata publiczna,
co zrobią sportowcy z Polski w Pekinie?(co?),
będą ledwo mocni w każdej dyscyplinie.
Nie oglądam sportu, sram na transmisję,
lecz to polski stan, dlatego tak myślę,
zamiast stać na podium, będą czynnie bierni,
jak ktoś medal przyjmie, w mediach będzie wielki.
Gospodarki świata, zwłaszcza największe,
wiedzą, że Chiny i Azja są prężne,
każda korporacja ma produkcje w Chinach,
ale będzie miała wkrótce(wkrótce), bo się opyla.
Więc te wszystkie protesty, chwalebne gesty,
są nie potrzebne, interesy są jedne, a
Rosja, Stany Zjednoczone czy Unia,
obojętne kabone robią tutaj.
Zanim zaczniesz rewolucje bo jest właśnie moda,
to sprawdź gdzie zrobili twojego iPoda,
Zobacz dookoła gdzie to wszystko Made in,
skończ pajacować nie(nie) rób komedii. 2x
3. Ty, teraz już przejdźmy na nasze podwórko,
te same face’y widzisz w prasie w kółko(kółko),
to nie czas na to, nie będę się wgłębiał,
chociaż mnie tak samo to wnerwia.