Zadziora
Zadziora
  5 Februarie 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Jasmina
Jasmina
  15 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: co sądzicie o tej masce?

Lorysy składem nie zachwycają :nie:

Konto usunięte
Konto usunięte: haha no dobrze powiedziane a niestety dzisiaj z tym ciężko. ubolewam.

Wierzę, że tak jest ;)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  15 Iunie 2011

Ide dzisiaj kupic ten olej avocado :banan:

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  15 Iunie 2011

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  15 Iunie 2011

kissangelkiss
kissangelkiss
  15 Iunie 2011
Jasmina
Jasmina: Lorysy składem nie zachwycają

to lepiej jak juz kupic bingo np? :)
Jasmina
Jasmina
  15 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to lepiej jak juz kupic bingo np? :)

Tak, zdecydowanie :) Lepszy składowo i prędzej coś zrobi z włosami niż Lorys co ma głownie parafinę ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Ide dzisiaj kupic ten olej avocado

Fajnie, jest bardzo dobry :mrgreen:
kissangelkiss
kissangelkiss
  15 Iunie 2011
Jasmina
Jasmina: Tak, zdecydowanie :) Lepszy składowo i prędzej coś zrobi z włosami niż Lorys co ma głownie parafinę ;)

a ktora jest twoim zdaniem najlepsza? bo w sklepie pewnie jak zawsze nie bede wiedziala ktora wybrac :P
agoosiaaa
agoosiaaa
  15 Iunie 2011

powiedzcie mi dziewczyny co to za moda na olejek arganowy (argan oil) w produktach do wlosow sie zrobila - wchodze do bootsa wczoraj a tu praktycznie kazda firma sprzedaje cos z tym olejkiem, a pare dni temu jak patrzylam to niczego takiego nie bylo :woot:

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  15 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: powiedzcie mi dziewczyny co to za moda na olejek arganowy (argan oil) w produktach do wlosow sie zrobila - wchodze do bootsa wczoraj a tu praktycznie kazda firma sprzedaje cos z tym olejkiem, a pare dni temu jak patrzylam to niczego takiego nie bylo

ogólnie ostatnio coraz wiecej kosmetyków zawiera oleje, nie tylko arganowy ale fakt jest on ostatnio modny, w Taft'cie (lakier) tez nawet jest :-)
agoosiaaa
agoosiaaa
  15 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ogólnie ostatnio coraz wiecej kosmetyków zawiera oleje, nie tylko arganowy ale fakt jest on ostatnio modny, w Taft'cie (lakier) tez nawet jest :-)

no wlasnie centralnie we wszystkim go widzialam :D
jeszcze wielkie napisy ze nowa serie wlasnie z tym olejkiem :D
kupilam sobie takie serum na razie:
Jasmina
Jasmina
  15 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a ktora jest twoim zdaniem najlepsza? bo w sklepie pewnie jak zawsze nie bede wiedziala ktora wybrac :P

Wszystkie maja podobny skład, wiec w sumie bez różnicy jaka kupisz maske Bingo ;)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  15 Iunie 2011

Ostatnio szukam jedwabiu CHI i nigdzie nie moge dostac :-(

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  15 Iunie 2011

Ostatnio szukam jedwabiu CHI i nigdzie nie moge dostac :-(

massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  15 Iunie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: zwróc uwage na to ze jest to suknia z wystawy ja bede miała szytą nową, na miare.

no wiadomo od 1410, juz Ci kiedys mowilam, opinia innych jest wazna, ale Twoja najwazniejsza. poza tym trzeba miec kredyt zaufania do tzw. zawistnych z natury :lol:
Konto usunięte
Konto usunięte: nie trzeba do wizazystki, wystarczy do dobrego fryzjera.

dlatego zapytalam sie Ciebie :D
moj fryzjer powiedzial ze mam cieply kolor skory, zimnego odcienia oczy i zimnego odcienia wlosy - w sumie tyle to ja sama wiem
nigdy nie mialam problemu z doborem kolorow ubran, zazwyczaj wszystko mi pasuje poza bardzo ciemnym szarym i w ciemnym granacie sie nie czuje - poza tym zywe kolory, pomarancze, zolcie, pastele, biele, czarnosci, popielate i te inne wygladaja na mnie w porzadku.
wydaje mi sie, ze jak sie jest miksem tak jak ja, to mozna mieszac - nosilam brazowe soczewki i w ciemnych oczach tez bylo mi ladnie, mialam wlosy czarne spoko, wisniowe - srednio - wiocha z lat 90-tych zapomnijmy o tym :mrgreen: , blondy, brazy... ehhh

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  15 Iunie 2011
massacre
massacre: no wiadomo od 1410, juz Ci kiedys mowilam, opinia innych jest wazna, ale Twoja najwazniejsza. poza tym trzeba miec kredyt zaufania do tzw. zawistnych z natury

wiem dlatego przymykam na to oczy :-) bo niektorzy tutaj pisza po prostu zeby dogryzc juz dawno to zauwazylam...

massacre
massacre: moj fryzjer powiedzial ze mam cieply kolor skory, zimnego odcienia oczy i zimnego odcienia wlosy - w sumie tyle to ja sama wiem

dlatego MUSISZ BYĆ LATEM bo zimą na pewno nie. jeśli 2 z trzech 'rzeczy' są zimne to wybierasz typ zimny czyli pasuje tylko LATO i to co pisałam wczesniej.
Ty masz tak jak ja zimne oczy, zimne włosy a skórę beżową - ciepłą. ale jesteś latem bo głównie liczą się włosy i oczy.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.