agoosiaaa
agoosiaaa
  26 Iunie 2011 (pierwszy post)
Hej ho :)

Wiec jak wczesniej wspomnialam w temacie o plotkach, oto temat, ktorego tutaj jeszcze nie mamy, a ktorego nam brakuje:

Co sobie ostatnio kupilas/es?

Mozna sie tutaj chwalic czymkolwiek majacym jakikolwiek zwiazek z tym forum, a wiec do dziela :D

Milo byloby, gdyby ten temat zostal na stale przyklejony :mrgreen:
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  6 Noiembrie 2012

A ja dokupiłam jeszcze wiecej Lego, jak skończymy z młodym rozbudowę to wrzucę fotę :D
Ale trochę zejdzie, zamówiłam na Lego.com gdzie dostawa trwa 5 dni roboczych :ninja:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

JestemFejkiem
JestemFejkiem
  6 Noiembrie 2012

Maść ozonową :D

agoosiaaa
agoosiaaa
  7 Noiembrie 2012

bluze z najki

mmaryja
mmaryja
  7 Noiembrie 2012

bez dzieciaka, wiaderko:

massacre
massacre
  7 Noiembrie 2012

@maryjka
Jak juz będziesz używać to wiaderko, to daj znać jak sie sprawuje. Gdy ja byłam na etapie TYCH zakupów, to wydawało mi sie to trochę dziwne i nie wiedziałabym jak w nim niemowlę kąpać ;)

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

mmaryja
mmaryja
  7 Noiembrie 2012

kupiłam je pod wpływem impulsu, ale dam znać jak się sprawuje

Babsy
Babsy
  7 Noiembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: wiaderko:

widzialam je, nie wiem jak mialabym w nim myc dziecko nietrzymajace glowki :woot: nie ma jak stara, dobra wanienka mam identyczna, tylko niebieska :)
pijana
pijana
  7 Noiembrie 2012

Wut, w tym się dziecko myje ? :ninja: Również sobie tego nie wyobrażam :ninja:

massacre
massacre
  7 Noiembrie 2012

To wiaderko jest przystosowane, by niemowlę przybrało w nim pozycję embrionalną. Nie trzeba go trzymać za główkę ;P woda tak samo była przez długi czas jego środowiskiem naturalnym. Przez pierwsze trzy miesiące niemowlę spokojnie moze sobie pływać pod woda i nie musi sie utopić. Wszystko idzie w kierunku natury :)
Wg mnie pomysł jest dobry, choć ja tez sie tego nieco bałam a nie miałam opinii od nikogo kogo znam.
Tak samo z poglądem, że głęboki wózek ma być ponoć płaski tak jak dla dorosłego człowieka i nie należy dziecka zbyt długo trzymać np. W nosidełku. Z kolei moja położna powiedziała, że to mylne spostrzeżenie, że nie należy na dziecko patrzeć jak na dorosłego człowieka. Przez 9 miesięcy dziecko było ułożone w takiej pozycji i automatyczny tranzyt do pozycji prostej nie jest niezbędny. Nosidełko wkladałam w ramę mojego wózka (bez całej tej reszty, bo widziałam tez takie wózki, gdzie nosidełko kładzie sie na wierzch wózka, co zwiększa tylko niepotrzebnie jego wagę) no i miałam wózek sportowy.
Kręgosłup ma prosty, wiec...
Jestem skłonna tutaj poprzeć tą teorie, nawet patrząc na czarne niemowlęta w chustach zawiązanych na plecach matki, zwinięte w pozycje embrionalną - jakby nie było czarni to najlepsi atleci, wiec nie sadze by miało to jakis szkodliwy wpływ na ich kręgosłup. Na początku tez mnie to z lekka przerażalo, w końcu pochodzę z kraju, gdzie typowy głęboki wózek byl zawsze płaski a w środku miał haftowane poduszeczki i inne pierdoły ;D

agoosiaaa
agoosiaaa
  7 Noiembrie 2012

ooo, a ja nawet nie wiedziałam że wózki mają być proste, cholera, żadnych przesadow nie znam z tego co widzę.

agoosiaaa
agoosiaaa
  7 Noiembrie 2012

płaskie nie proste.

massacre
massacre
  7 Noiembrie 2012

Przesądem jest wieszanie czerwonej kokardki na wózku/ łóżeczku w ochronie przed czarownicami :crylol:
Tu mamy do czynienia bardziej z badaniami rożnych instututów medycznych. Nie zapominajmy, że bodajże w latach 50-tych papierosy nie były szkodliwe dla zdrowia a w aptekach można było dostać paste na ból zębów z wysoką zawartością kokainy :ziober2: Czasy sie zmieniają ;)
Rany ile ja musiałam tych stereotypów z głowy powyrzucać i weryfikować, czy są potwierdzone przez np. lekarzy.... np. to, że ponoć do 1 roku życia dziecku sie nie obcina włosów :rotfl:

Bayje
Bayje
  7 Noiembrie 2012
massacre
massacre: że ponoć do 1 roku życia dziecku sie nie obcina włosów

bo będzie głupie ? :crylol:
massacre
massacre
  7 Noiembrie 2012

Nie pamietam dlaczego, moze coś takiego.
Jak sie człowiekowi od dziecka wprowadza takie bzdury do bani, to pózniej glupieje i myśli, że to na poważnie :rotfl:
Moze Wasze pokolenie juz nie, ale moje babcie w takie rzeczy wierzyły. Mój pradziadek z kolei mojej mamie nie pozwalał z domu z dziećmi wychodzić dopóki te nie były ochrzczone ;D

Bayje
Bayje
  7 Noiembrie 2012

Matka też przez całą ciąże nie może obcinać włosów bo rozum dziecku obcina :crylol: