Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
lista tematów
TEMAT DO NABIJANIA I PLOTEK! strona 526 z 1977
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
massacre: SoDope:Po polikach się poznaje która jest samica. Z resztą dodatkowo samica jest zawsze lekko niższa i wydaje się grubsza.
o to podobnie jak przy falistych, faliste oprocz tego maja inne dziobki
pamietam, pamietam choc bylo to dawno temu :D
Nie podobnie tylko w każdym gatunku ptaków SAMIEC jest bardziej ubarwiony.
Z takiego względu żeby samica mu się oddała na wzór jakie ONA może mieć dzieci...
Konto usunięte: Jak hodowca nie umie poznać co jest samiec a co samica to nie powinien mieć hodowli.
Wszędzie na internecie pisze, że u młodych nimf nie da rozpoznać się płci. I powie to każdy dobry hodowca. :-)
http://papuzki.blox.pl/2009/08/Plec-Nimfy.html
Konto usunięte: Według mnie u młodych ptaków (przed pierwszym pierzeniem) najłatwiej będzie nam rozróżnić płeć po ich zachowaniu.
Samczyk głośniej śpiewa, ma także bogatszą gamę dźwięków. Próbuje naśladować odgłosy zasłyszane z otoczenia.
Samice mają bardziej ubogi wachlarz wydawanych odgłosów - właściwie jedynie wydzierają się albo popiskują , zdecydowanie nie śpiewają.
Niestety u młodych nimf - takich jak moje nie da się rozpoznać płci po wyglądzie, jedynie po zachowaniu, przecież one jeszcze nie mają ostatecznego upierzenia więc jakim cudem chcesz rozpoznać płeć? Ostateczne upierzenie wyjdzie w ciągu pierwszego roku życia a pierwsze pierzenie ma ok 6 miesiąca! A nie 2,5 miesiąca. I przykre jest to co piszesz na temat hodowcy, który hoduje nimfy od 15 lat a samych par lęgowych ma chyba ponad 20

Konto usunięte: Każda papuga jest inna.
Ja bym powiedziała, że im bardziej egzotyczny gatunek tym trudniej wychować by przyszedł do Ciebie i nie wiem jadł z Toba 'zupe' pomidorówke.
hahaha, czyli dokladnie jak z doborem rasy psa: nie tylko po wygladzie ale charakterze, w sumie logiczne:)
takie mi sie bardzo podobaja

Konto usunięte: Zalezy jak są oswojone, mój tata miał papużkę która chodziła za nim jak piesek, dawała całuski, lubiła się głaskać i nawet mógł ją w dłoniach trzymać. Jak kupisz starą papugę to ciężko oswoić, ja nawet po tych widzę: jedna ma 6 tyg a druga ok 9 a różnica jest ogromna,
czyli moze pieszczoszek, fajnie

i tak raczej nigdy miec papug nie bede, za bardzo kocham koty. jak tylko bede miec mieszkanie, przygarniam ze dwa koty. a zeby sie przyjaznily trzebaby miec i to i to malutkie na poczatku, kazdy kolejny kot by polowal/kolejna papuga by sie bala

Konto usunięte: Nie podobnie tylko w każdym gatunku ptaków SAMIEC jest bardziej ubarwiony.
Z takiego względu żeby samica mu się oddała na wzór jakie ONA może mieć dzieci...
Nie o to mi chodzilo, chodzilo mi o te policzki - a ja dodalam dziobki. To, ze samce sa piekniejsze to oczywista oczywistosc dla mnie (gatunek ludzki jest wyjatkiem

Ja mialam papozki faliste, parka, obydwoje zieloni - samica jednak byla jakby taka bardziej przysadzista, samiec natomiast piers wypieta mial i dostojna :D No i kolory dziobkow im sie roznily.
Młodszy na pewno, ciekawi mnie tylko jaka będzie płeć u obu, chciałabym parkę

Konto usunięte: i tak raczej nigdy miec papug nie bede, za bardzo kocham koty. jak tylko bede miec mieszkanie, przygarniam ze dwa koty. a zeby sie przyjaznily trzebaby miec i to i to malutkie na poczatku, kazdy kolejny kot by polowal/kolejna papuga by sie bala
Niestety, koty polują. Ostatnio nawet czytałam na jakiejś stronie z papugami że facet miał 2 par i kot wlazł do woliery, otworzył drzwiczki jakmiś cudem, jedną papugę zeżarł a reszta uciekła.