malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  1 Noiembrie 2011
Prinz
Prinz: babka okulary chanel, torebka louis vuitton w dloni, chcialem zapytac czy sie zmiescila w 60€ w tych zakupach

co do chanel to sobie kupilam dzisiaj chanel do szpachlowania :D

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

SoDope
SoDope
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Po prostu nie zrozumiałaś mnie - w świecie zwierząt SAMIEC jest zawsze bujniej ubarwiony Paw,Lew,Tygrys... w ptakach jest tak samo.

Za czasów przeczytało się parę książek gatunkowych o papugach więc...
massacre
massacre
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Po polikach się poznaje która jest samica. Z resztą dodatkowo samica jest zawsze lekko niższa i wydaje się grubsza.

o to podobnie jak przy falistych, faliste oprocz tego maja inne dziobki
pamietam, pamietam choc bylo to dawno temu :D

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

SoDope
SoDope
  1 Noiembrie 2011
massacre
massacre: SoDope:Po polikach się poznaje która jest samica. Z resztą dodatkowo samica jest zawsze lekko niższa i wydaje się grubsza. o to podobnie jak przy falistych, faliste oprocz tego maja inne dziobki pamietam, pamietam choc bylo to dawno temu :D

Nie podobnie tylko w każdym gatunku ptaków SAMIEC jest bardziej ubarwiony.
Z takiego względu żeby samica mu się oddała na wzór jakie ONA może mieć dzieci...
SoDope
SoDope
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Zwykła papuga schyla się dziobem do koryta ..

a Rozella łapie 'pazurami' i do góry sobie podnosi :crylol:
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Jak hodowca nie umie poznać co jest samiec a co samica to nie powinien mieć hodowli.

Wszędzie na internecie pisze, że u młodych nimf nie da rozpoznać się płci. I powie to każdy dobry hodowca. :-)

http://papuzki.blox.pl/2009/08/Plec-Nimfy.html

Konto usunięte
Konto usunięte: Według mnie u młodych ptaków (przed pierwszym pierzeniem) najłatwiej będzie nam rozróżnić płeć po ich zachowaniu. Samczyk głośniej śpiewa, ma także bogatszą gamę dźwięków. Próbuje naśladować odgłosy zasłyszane z otoczenia. Samice mają bardziej ubogi wachlarz wydawanych odgłosów - właściwie jedynie wydzierają się albo popiskują , zdecydowanie nie śpiewają.

Niestety u młodych nimf - takich jak moje nie da się rozpoznać płci po wyglądzie, jedynie po zachowaniu, przecież one jeszcze nie mają ostatecznego upierzenia więc jakim cudem chcesz rozpoznać płeć? Ostateczne upierzenie wyjdzie w ciągu pierwszego roku życia a pierwsze pierzenie ma ok 6 miesiąca! A nie 2,5 miesiąca. I przykre jest to co piszesz na temat hodowcy, który hoduje nimfy od 15 lat a samych par lęgowych ma chyba ponad 20 :woot: Sam nawet mówił, że ma jedną parkę - oba wyglądają po kolorze jak samice, a jednak mają młode :ziober2: i jeden gwizda.

Konto usunięte
Konto usunięte: Po pierwszym pierzeniu (ok. 6 miesiąca życia papugi) można także spróbować określić płeć ptaka pod kątem jego ubarwienia. Poniższy opis sprawdza się najlepiej w przypadku papug o dzikim ubarwieniu , tzw. szarych.
sylwik
sylwik
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Każda papuga jest inna. Ja bym powiedziała, że im bardziej egzotyczny gatunek tym trudniej wychować by przyszedł do Ciebie i nie wiem jadł z Toba 'zupe' pomidorówke.

hahaha, czyli dokladnie jak z doborem rasy psa: nie tylko po wygladzie ale charakterze, w sumie logiczne:)
takie mi sie bardzo podobaja:ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Zalezy jak są oswojone, mój tata miał papużkę która chodziła za nim jak piesek, dawała całuski, lubiła się głaskać i nawet mógł ją w dłoniach trzymać. Jak kupisz starą papugę to ciężko oswoić, ja nawet po tych widzę: jedna ma 6 tyg a druga ok 9 a różnica jest ogromna,

czyli moze pieszczoszek, fajnie:mrgreen:

i tak raczej nigdy miec papug nie bede, za bardzo kocham koty. jak tylko bede miec mieszkanie, przygarniam ze dwa koty. a zeby sie przyjaznily trzebaby miec i to i to malutkie na poczatku, kazdy kolejny kot by polowal/kolejna papuga by sie bala:woot:
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Zwykła papuga schyla się dziobem do koryta .. a Rozella łapie 'pazurami' i do góry sobie podnosi

Moje też schylają się do koryta po ziarno ale jak dam jej kawałek kłosa albo owoc to zawsze chwyta w łapę i sobie pomaga :ziober2:
massacre
massacre
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie podobnie tylko w każdym gatunku ptaków SAMIEC jest bardziej ubarwiony. Z takiego względu żeby samica mu się oddała na wzór jakie ONA może mieć dzieci...

Nie o to mi chodzilo, chodzilo mi o te policzki - a ja dodalam dziobki. To, ze samce sa piekniejsze to oczywista oczywistosc dla mnie (gatunek ludzki jest wyjatkiem :ssh:) Zwlaszcza widac to u ptakow, kaczki, labedzie, mewy i te inne.
Ja mialam papozki faliste, parka, obydwoje zieloni - samica jednak byla jakby taka bardziej przysadzista, samiec natomiast piers wypieta mial i dostojna :D No i kolory dziobkow im sie roznily.

mirra20
mirra20
  1 Noiembrie 2011
massacre
massacre: widze nerwowy smiech... tak, Twoje foteczki tez mam, w specjalnym segregatorze obitym skora szopa. Lezy przy mojej pryczy.

hahaha dobrze że nie skunksa:lol:

massacre
massacre: kuna i wyszlo szydlo z worka... ach w sumie to mi kot go zjadl :D

nie mówiłaś, że masz kota:P
massacre
massacre
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: akie mi sie bardzo podobaja

jaka slodziutka :zakochany:
mojemu koteczkowi pewnie by bardzo smakowala :rotfl:

iFeelSooLost
iFeelSooLost
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: czyli moze pieszczoszek, fajnie

Młodszy na pewno, ciekawi mnie tylko jaka będzie płeć u obu, chciałabym parkę :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: i tak raczej nigdy miec papug nie bede, za bardzo kocham koty. jak tylko bede miec mieszkanie, przygarniam ze dwa koty. a zeby sie przyjaznily trzebaby miec i to i to malutkie na poczatku, kazdy kolejny kot by polowal/kolejna papuga by sie bala

Niestety, koty polują. Ostatnio nawet czytałam na jakiejś stronie z papugami że facet miał 2 par i kot wlazł do woliery, otworzył drzwiczki jakmiś cudem, jedną papugę zeżarł a reszta uciekła. :and:
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  1 Noiembrie 2011
massacre
massacre: mojemu koteczkowi pewnie by bardzo smakowala

PROSZE CIE :ninja: :D
massacre
massacre
  1 Noiembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie mówiłaś, że masz kota:P

no jak nie jak tak? Tygrysa mam! O !

iFeelSooLost
iFeelSooLost
  1 Noiembrie 2011
massacre
massacre: no jak nie jak tak? Tygrysa mam! O !

ja pier :ninja: jaki wielki ten kot czym Ty go karmisz?
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.