malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Jak ktoś miał leczone kanałowe zęby to nie oznacza, że się zapuścił ...

Nigdzie tak nie napisałam :)

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

w00tjump
w00tjump
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Usunięto mi zdrowe 4rki żeby z porzodu zrobiło się miejsce i szło przesunąć te dwójki do tyłu na swoje miejsce, wtedy nosiłam taki aparat wyjmowany.

a mialas to robione dawno temu? bo wlasnie slyszalam, ze aparaty wyjmowane niby tylko u dzieci przynosza skutek, a wlasnie mam trojki z przodu przez brak miejsca. niby mialam miec aparat staly z wyrwaniem 4ki i chyba 7ki, ale juz nie moge zalozyc stalego(chyba ze chcialabym miec ciagle porozwalane wargi;))
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  13 Septembrie 2012
massacre
massacre: Nigdzie tak nie napisałam :)

Znaczy się ja tak myśle :D

bo kanałowe nie świadczy o zapuszczeniu się :D
BreakMyFall
BreakMyFall
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: a mialas to robione dawno temu? bo wlasnie slyszalam, ze aparaty wyjmowane niby tylko u dzieci przynosza skutek, a wlasnie mam trojki z przodu przez brak miejsca. niby mialam miec aparat staly z wyrwaniem 4ki i chyba 7ki, ale juz nie moge zalozyc stalego(chyba ze chcialabym miec ciagle porozwalane wargi;))

tak, jako dziecko na pewno mialam mniej niz 10 lat
NigdyMnieTuNieBylo
NigdyMnieTuNieBylo
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: naprawde? :D

bo nie widać dolnych :P a górne to głownie dwójki (pewnie są jakieś przechyły, inne rotacje ale na zdj nie widać), a zęby te zachodzą delikatnie na jedynki i bardzo wielu osób (wiem, bo mam małą obsesję na punkcie zębów więc często się przyglądam), więc w mojej ocenie wygląda to dość naturalnie. no i fajnie, że zachodzą symetrycznie :D jakichś innych rażących ustawień odbiegających od normy nie widać :)

Konto usunięte
Konto usunięte: hmm.. brzmi nieźle ;d chyba w koncu wezme sie za to :)

weź, weź :D na początku jest masakra, ale to kwestia przyzwyczajenia :D ja miałam tak, że najpierw założono mi łuk na dolne zęby a na górne dopiero po 3 miesiącach :) z tymi dolnymi to na początku miałam głupi odruch 'wypychania' aparatu wargą :rotfl: ale teraz nie przeszkadxza mi wcale :) jedyną niedogodnością jest to, że po posiłku trzeba umyć bądź chociaż wypłukać zęby bo resztki jedzenia zachodzą za druty i zostają na aparacie :P
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: można mieć próchnicę i dziurę jak berlin i zrobią Ci kanałówkę, co Ty w ogóle bredzisz? kanałówke sie robi zazwyczaj kiedy ząb jest już dosyć zmasakrowany!

chyba co Ty bredzisz ...
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  13 Septembrie 2012

Można mieć próchnice i tak jak napisałaś nie wyklucza to również, że tez i kanał będzie trzeba wymienić.
ale to nie jest tak, że jak ząb jest zmasakrowany to wtedy robi się kanałowe ..
juz Ci napisałam - czasami nie widać z zewnątrz, że ząb jest zepsuty ..
wszystko w temacie.

NigdyMnieTuNieBylo
NigdyMnieTuNieBylo
  13 Septembrie 2012
massacre
massacre: Najgorsze jest to, ze nie można jeść curry, bo te gumki od razu żółkną i wyglądają strasznie

niekoniecznie - zależy od koloru gumek, często zakłada się kolorowe, ciemne :) poza tym można ich w ogóle nie mieć (ja teraz właśnie nie mam :P), wówczas ich rolę spełniają takie cieniutkie druciki, które na tej samej zasadzie utrzymują łuk na zamkach
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: wymienić.

co ja pisze wypełnić... :zonk:
BreakMyFall
BreakMyFall
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: chyba co Ty bredzisz ...

mama mojego bardzo dobrego kolegi jest dentystką (robi tez botoks i kwas :D ale to inny temat) i troche z nia o tym dyskutowalam sama miałam w siódemce dziure dosyć dużą ale to było pare lat temu i miałam kanałówkę i z zębem wszystko w porządku ;-) znam duzo takich przykładów
NigdyMnieTuNieBylo
NigdyMnieTuNieBylo
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: można mieć próchnicę i dziurę jak berlin i zrobią Ci kanałówkę, co Ty w ogóle bredzisz? kanałówke sie robi zazwyczaj kiedy ząb jest już dosyć zmasakrowany!

jak już pisałam miałam kanałówkę na wszystkich szóstkach, z zewnątrz nic złego nie było widać, wszystkie wyglądały ok :) na pewno nie były zapuszczone ani zmasakrowane, o ile się orientuję, to chyba ząb w takim przypadku psuje się od strony korzenia?
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: massacre:Najgorsze jest to, ze nie można jeść curry, bo te gumki od razu żółkną i wyglądają strasznieniekoniecznie - zależy od koloru gumek, często zakłada się kolorowe, ciemne :) poza tym można ich w ogóle nie mieć (ja teraz właśnie nie mam :P), wówczas ich rolę spełniają takie cieniutkie druciki, które na tej samej zasadzie utrzymują łuk na zamkach

Druciki luz, ale te ciemne mi się nie podobają

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

NigdyMnieTuNieBylo
NigdyMnieTuNieBylo
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: ale juz nie moge zalozyc stalego(chyba ze chcialabym miec ciagle porozwalane wargi;))

?

dlaczego nie możesz?
Babsy
Babsy
  13 Septembrie 2012

tak gadacie... chce aparat i bielutkie zabki :C kto mi pozyczy bezzwrotnie pare tysi?d83ddc40

BlondSzatynka
BlondSzatynka
  13 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: [....]

tak ale możesz mieć próchnice plus leczenie kanałowe ale jest też sytuacja gdzie ząb wygląda na zdrowy z zewnątrz ... a w środku .. :zonk: no właśnie.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.