UnclaimedPants: dalej mi to nic nie mowi, wytlumacz do czego to sluzy, tak jakbys tlumaczyl 6-latkowi :D
Hmm..jest to narzędzie do rozpalania ognia w ekstremalnych warunkach ;D. W zbiorniczku masz paliwo, np. benzynę, a na tym "patyczku" który jest wewnątrz zamontowany jest chwościk (kawałek materiału, który nasącza się paliwem), dodatkowo przy gwincie (patyczek jest wkręcany w obudowę), znajduje się krzesiwo - mniej więcej to samo co w zapalniczkach, i kiedy odkręcisz ten patyczek z obudowy i energicznie go wyciągniesz, krzesiwo daje iskrę, która zapala paliwo na chwościku - ot i cała historyja. Przewaga nad zapałkami, czy zapalniczką, krzesiwem tradycyjnym, jest taka że: zapałki zamakają a wieczna zapałka nie, zapalniczka składa się z wielu małych części, na które piach, wilgoć działają źle, dodatkowo przy temperaturach rzędu -30, -40 stopni gaz w zapalniczce ma złe ciśnienie i ciężko o normalny płomień - trzeba zapalniczkę ogrzać najpierw własnym ciałem. Krzesiwo z kolej potrzebuje suchego materiału by go zapalić, a zamoczony w benzynie chwościk zapali nawet wilgotne drewno :). To dla mnie raczej ciekawostka bo i tak ogień rozpalam w terenie najczęściej zapałkami/krzesiwem, lub opcjonalnie kiedy coś jest mokre, nadmanganianem potasu z gliceryną.
UnclaimedPants: Nie do konca. Gosciem sie jest oczywiscie, nawet jak sie ma rezydenture i paszport. Ale jakosc jezyka nie ma tu wiekszego znaczenia. To jakim jezykiem sie poslugujesz ma tak samo jak w Polsce wplyw na to, jaka prace dostaniesz i np. jakich znajomych bedziesz miec.
I tu w gre nie wchodzi jedynie zasob slow, a styl i forma.
Masz rację jak najbardziej, mi chodziło raczej o to, że tak jak Ukraińców irytuje używanie słów rosyjskich, tak samo Brytyjczycy nie lubią używania słów amerykańskich, więc niejako oczekują od przyjezdnych dostosowania się do ich realiów i używania języka typowego dla UK, co też nie jest zaskoczeniem a zwykłą koleją rzeczy.
UnclaimedPants: juz predzej przemalujemy na jakis jasniejszy kolor - kominek nie w moim stylu :D
Oj tam oj tam, kominek w dobrym stylu jest okej, ale to zależy od upodobań jednak ;d.