Konto usunięte: to mają mieć hodowle i cale swoje życie stawiać na to, żeby pieski żył w luksusie?
Mają mieć hodowle z pasji a nie traktować zwierzęta jak towar. Mam na mysli suki dopuszczane przy kazdej cieczce, krzyzowanie spokrewnionych psow, psow bez papierow i cisniecie kitow ze 'to jest rasowy ale bez rodowodu'. Nie ma czegos takiego, rasowy = rodowodowy. Pies bez rodowodu to kundel, rasopodobny ale z rasowym nie ma nic wspolnego. Np kundel w typie yorka, kundel w typie maltanczyka. Czesto zdarza sie ze nawet hodowle zrzeszone w zwiazku kynologicznym kryja suczki regulaminowo raz w roku a drugie krycie jest nieregulaminowo i wtedy szczeniaki nie maja rodowodu bo jest to surowo zabronione, i matka i szczeniaki są osłabione. Suka moze miec iles kryc do wieku 8 lat Bodaj, co potem robia z takimi suczkami? No wlasnie. Mam takze na mysli hodowle klatkowe i kojcowe, zgroza. Nie mowie o luksusie, ale podawanie psu dobrej karmy to nasz gówniany ze tak to okresle obowiazek bo sami nie zjadamy 'miesa' w ktorym miesa jest 4% a reszta to pasza dla swin.. A o hodowcach nie wspomne oni tym bardziej powinni inwestowac. Malo jest takich hodowli z pasji, ja na szczescie trafilam na taka i sunia jest wychuchana i bardzo o nią dbano, jest prawidłowo zsocjalizowana - nie jest bojazliwa ani agresywna. A to wazne. I dlatego wlasnie zwierzeta powinny byc hodowane u ludzi z pasją.
Polecam filmik: skąd biorą się psy kupowane w sklepach, az żal patrzeć. Jak masz mocne nerwy to sobie zobacz, u mnie bez łez się nie obyło, ale tak jak mówię ja jestem wyczulona maxymalnie na krzywdę zwierząt.http://www.youtube.com/watch?v=InmKjGZGx98&feature=player_embedded
Konto usunięte: W sumie nie spotkałam się czymś takim, rzeczywiście potwierdzonym. Z tym, że fakt, naprawdę jest to możliwe, biorąc pod uwagę rozmiary szczeniaka yorka.
zgroza..
Konto usunięte: Ja właśnie ze względu na ceny pozwalam sobie głownie na zestaw o zapachu bzu i tyle.Musze aktualnie uciułać na telefon, bo mój zaczyna odmawiać posłuszeństwa :)
też lubie ten zestaw, teraz kupiłam sobie olejki eteryczne o zapachu bzu, swietne sa i w calym domu pachnie jakby kwiaty w wazonie stały