Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
TEMAT DO NABIJANIA I PLOTEK! strona 1001 z 1977
Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
Ja od zawsze kochałam zwierzęta i chyba od 3ch lat kolekcjonuje i czytam książki o psach, szczególnie rasie Yorków i wychowaniu psów i szczeniąt

Dla nas pies to rodzina, jak mąż dzwoni to pyta; Co u Was? Albo co robicie? Albo: Co robi Chanel? Taka nasza natura, bardzo kochamy zwierzęta a ja szczegolnie wszystkie, maz tylko naszego psa.
Mój pies nie sika do sedesu, sika do specjalnej psiej kuwety

To jest złe podejście. Pies to nie śmietnik, nie można dawać mu tego co lubi. Każdy pies szaleje za wieprzową szynką czy schabowym - ale psy nie mogą jeść mięsa wieprzowego

Nie będę cytować wszystkiego, bo wszędzie napisałaś prawie to samo o psie-dziecku. W takim razie zaadoptuj go sobie jakoś prawnie, albo weź jeszcze dwa i za żadne skarby nie staraj się o "prawdziwe" dziecko, bo kto się wtedy zajmie Twoim drugim?
Ja chciałam tylko napisać co sądzę o tym co piszesz, a Ty od razu się trochę zbulwersowałaś i sypiesz wszystkim, co jest na poprzednich stronach-skończ! BEZ ODBIORU :)
ale uj, ja jestem inna. i chyba nie ma sensu porownywac, ale duzo jest takich ludzi jak ja wzgledem zwierzat i bardzo sie z tego ciesze. :-) a malo jest ogloszen na allegro czy portalach, forach: zaginal pies, skradziono psa 5 lat temu prosze oddajcie to członek rodziny tesknimy? wysoka nagroda 2 tys?
Dlatego tez pisalam o ttych hodowlach, kto normalny kupi psa z hodowli gdzie pies jest karmiony pedigree, zwierzeta nie maja bliskiego kontaktu z ludzmi, stymulacji umyslowej, robia co chca? ja bym nie kupila bo wyrosnie mi niezsocjalizowane bydle, szczekajace na byle co, trzesace dupa na spadajacy lisc i nie sluchajace sie.
zreszta, moge Was zanudzac przez 1000 stron bo ten temat nigdy mi sie nie znudzi, podobnie jak wegetarianom temat miesa i dlaczego warto nie jesc.
uciekam
Ale moj pies to nie jest pies dziecko

To dlaczego go ciągle porównujesz do dziecka?
Twoim zdaniem to dobre traktowanie? To właśnie jest ten przesadyzm w dobrym traktowaniu, pies to pies, przyjaciel człowieka ale nie róbmy z niego niewiadomo jakiej istoty. Masz swoje zdanie, sobie je miej bo jestem którąś z kolei dziewczyną która coś próbuje wskórać a tu nic i nic. Żyj ze swoim przekonaniem i nie wmawiaj czegoś innym. Idź zajmij się swoim pieskiem, bo może zmarzł trochę i trzeba założyć mu kaftanik i podpiąć grzyweczkę do góry, co by mu w oczka nie wpadała :).
porównuję odpowiedzialność za istotę - dziecko czy psa, czy papugę, czy chomika, moje papugi też jadły najlepszą karmę, miały największą klatkę, najlepsze zabawki i nie widze w tym nic złego

I zobacz, mówisz tak, bo nie znasz tej rasy. Czy wiesz, ze włosy wpadające do oczu zwierzęcia (oczywiscie dlugie wlosy ktore ciagle wpadaja w oczy) powodują owrzodzenie oczu? ... Nawet weterynarz mi to powiedzial, ze albo spinac w kucyk albo u fryzjera wycieniowac 'grzywke'. Tylko dlatego Yorkom się spina włosy w kucyk albo strzyże na całkiem krótko. Dodatkowo na wystawach to jest wymagane że musi być kucyk zrobiony i spinka wystawowa a włosy nie mogą byś ostrzyżone na krótko, to jest śmieszne dla ludzi ale taki jest WZORZEC RASY niestety tak jest i to nie jest widzimisie ludzi, to jest dla ich dobra.

kupiłam trzecią taką samą sukienkę w H&M tylko inny kolor, no masakra już więcej tam nie wchodzę
ale upał, nic tylko gdzieś nad wodą siedzieć, a ja muszę porządkować rzeczy w mieszkaniu
Wiesz nie chcę być wredna... ale...
Najpierw byłaś ekspertem w dziedzinie fryzjerstwa i wszystko wiedziałaś najlepiej.
Potem chyba był ślub, gdzie wszystko musiało być idealnie, łącznie z makijażem, który zrobiłaś sobie sama, a szałowy nie był.
Potem były papugi i też oczywiście wiedziałaś o nich WSZYSTKO, bo jakże mogłoby być inaczej. A swoją drogą, nie są już cudowne?
Kolejnym etapem było Twoje mieszkanie, które z założenia jest najlepsze, najcudowniejsze i nikt się nie znam na prowadzeniu domu jak Ty.
A teraz przyszedł czas na psa, który oczywiście jest najlepszym z najlepszych, bo je super hiper mieszanki i chodzi w drogich różowych ciuchach, które są mu niezbędne.
No i oczywiście wiedza eksperta w dziedzinie sadzenia/pielęgnowania kwiatów oraz szycia firan.
Zastanawiam się jaka będzie kolejna dziedzina, w której nie znajdziesz sobie równego?
Wiesz, nie mam nic przeciwko temu, że interesujesz się WSZYSTKIM co możliwe, ale po co krytykujesz to, że Sylvinki pies je to samo co człowiek? Moje psy też jedzą chleb, czasem dostaną kiełbasę czy resztę zupy. Chodzę z nimi do weterynarza i są zdrowe. Poza tym...powiedz...czy pierwszy pies żyjący na ziemi miał specjalne mieszanki? Chodził w specjalnych ciuchach? Ludzie sami sobie poutrudniali życie robiąc krzyżówki psów, które wyglądają jak kot czy inny myszoskoczek i nie nadają się do niczego więcej oprócz szczekania i noszenia w torebce.
ten dział jest lepszy niz hajdzik

Popieram w 100%!!
Biedactwo :-D
nomć.
Tylko weź pod uwagę jakiej wielkości jest Twój pies, a jakiej wielkości jest większość psów. Wyobrażasz sobie kuwetę dla doga czy boksera? Bo ja nie.
Podbijam totalnie.