malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  25 August 2012

to czekamy teraz na małe bejbi maryjki, czyzby Jezusek? :D

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

madzia2143
madzia2143
  25 August 2012

jakie to słodkie :mrgreen:
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: jakie to słodkie

Brałabym pierwsze cztery :ziober2:
Adidasowa
Adidasowa
  25 August 2012

Nie wiem czy dam rade z tym a6w:wtf: dziś 3 dzień dopiero, a ja mam takie zakwasy na mięśniach brzucha, że masakra, nie mogę ich dotknąć :C

massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie wiem czy dam rade z tym a6w dziś 3 dzień dopiero, a ja mam takie zakwasy na mięśniach brzucha, że masakra, nie mogę ich dotknąć :C

zakwasy mozna miec nawet 2 tygodnie po dluzszej przerwie w cwiczeniach czy w ogole jak sie zaczyna cokolwiek cwiczyc, wiec spokojnie. Pomysl, ze to bedzie niedlugo za Toba :D

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

madzia2143
madzia2143
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie wiem czy dam rade z tym a6w dziś 3 dzień dopiero, a ja mam takie zakwasy na mięśniach brzucha, że masakra, nie mogę ich dotknąć :C

pij magnez z dodatkiem wit. B6.
Konto usunięte
Konto usunięte: Brałabym pierwsze cztery

5tka mówisz to już za dużo słodkości? :D

w ogóle stawiacie właśnie na taki cukierkowy, dziewczęcy wygląd czy raczej stylową, kobiecą elegancję? :woot: bo nie ma chyba złudzeń że oba style są na swój sposób kuszące, zmysłowe i seksowne.
WilczeLyko
WilczeLyko
  25 August 2012
Konto usunięte

Uprzejmie informuję Cię, że nie masz zakwasów, a mikro urazy mięśniowe, zakwasy to troszkę taka bujda, jak dziewiętnastowieczne pisma mówiące o tym, że próchnicę zębów powodują robaki ;-). Ale do rzeczy, przy ekstremalnym wysiłku niszczysz sobie włókna mięśniowe, pojawiają się niewielkie pęknięcia, zerwania, naciągnięcia na poziomie włókienek, które jawią się jako ból, nie ma to oczywiście nic wspólnego z kwasem mlekowym - jak przez lata uważano. Aby zapobiec tym przykrym skutkom, musisz przede wszystkim:
1. Rozgrzać się przed treningiem. Rozgrzewka powinna trwać od 5 do 10 minut, skoro ćwiczysz brzuch, możesz sobie kupić hula-hop i przy współpracy z tym przyrządem prowadzić rozgrzewkę.
2. Rozciągnąć mięśnie brzucha po treningu. Tak zwany stretching jest niezmiernie ważny, ponieważ zmniejsza możliwość powstania przykurczów w mięśniach, i zapewnia prawidłowy rozwój mięśnia. Rozciąganie fajnie wychodzi na piłce, ale równie dobrze może to być duża poduszka, byle byś nie robiła mostków itd. ;-).
3. Na urazy mięśniowe mięśni brzucha stosuj ciepłe okłady, może to być gorący ręcznik namoczony w wodzie, plastry rozgrzewające etc., oraz masaże, ale tu trzeba uważać, bo czasami można tylko zaszkodzić.
4. Stosuj suplementację. Do tak wyczerpujących ćwiczeń jak A6W polecam przede wszystkim wapń/potas/magnez - szczególnie wapń, bo to jony tego pierwiastka odpowiadają z tego co pamiętam za skurcz sarkomeru czyli podstawowej jednostki mięśnia. Dodatkowo baaardzo polecam argininę - naturalny aminokwas wytwarzany przez człowieka poprawiający ukrwienie mięśni, a co za tym idzie poprawiający dotlenienie komórek, ma to duże znaczenie, bo i efektywniej będziesz ćwiczyła i mięśnie szybciej będą się regenerowały.
5. Mierz siły na zamiary, moim zdaniem popełniłaś zasadniczy błąd - nie przygotowałaś organizmu do ekstremalnego wysiłku. A6W powinna być poprzedzona treningiem przygotowawczym, tak by "zakwasy" nie popsuły treningu, a w Twoim przypadku tak właśnie jest, bo nawet jak będziesz ćwiczyła to i efektywność i skutki przy takich urazach mięśniowych będą zmniejszone o połowę.

Na pocieszenie powiem, że pewnie za dwa trzy dni poczujesz się lepiej. :zabawa:
massacre
massacre
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: w ogóle stawiacie właśnie na taki cukierkowy, dziewczęcy wygląd czy raczej stylową, kobiecą elegancję? bo nie ma chyba złudzeń że oba style są na swój sposób kuszące, zmysłowe i seksowne.

ja ze wzgledu na swoj typ urody stawialabym jednak na styl bardziej kobiecy niz dziewczecy :)

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Informacjonistka
Informacjonistka
  25 August 2012

Czarna czy beżowa? Które buty?
Czarna jest chyba za krótka i widać moje obrzydliwe golonki. Btw, tak mam 177 cm wzrostu, w butach na obcasie koło 190. ^,^
Informacjonistka
Informacjonistka
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Które buty?

Tu te drugie. :ssh:
massacre
massacre
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Rozgrzać się przed treningiem. Rozgrzewka powinna trwać od 5 do 10 minut, skoro ćwiczysz brzuch, możesz sobie kupić hula-hop i przy współpracy z tym przyrządem prowadzić rozgrzewkę. 2. Rozciągnąć mięśnie brzucha po treningu. Tak zwany stretching jest niezmiernie ważny, ponieważ zmniejsza możliwość powstania przykurczów w mięśniach, i zapewnia prawidłowy rozwój mięśnia. Rozciąganie fajnie wychodzi na piłce, ale równie dobrze może to być duża poduszka, byle byś nie robiła mostków itd. ;-).

Powiem tylko tyle, ze gdy ponownie po dluzszej przerwie zaczelam cwiczyc, moj warm up trwal 15 minut i colling off trwa okolo 5-10 minut to i tak "zakwasy" mialam przez niecale 2 tygodnie. Ba! Do tej pory po intensywniejszych cwiczeniach na nastepny dzien czuje bol i pieczenie w niektorych partiach ciala, na ktorych skupione byly trudniejsze cwiczenia. Rozgrzewka i cwiczenia po rozgrzewce roznia sie tez w zaleznosci od tego, jakie cwiczenia sie wykonuje. Nie wiem wiec czy to faktycznie mogloby zlikwidowac owe "zakwasy", na pewno minimalizuje ryzyko konduzji czy jak wspomniales urazow miesni.

Babsy
Babsy
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Czarna czy beżowa? Które buty?

czarna i czolenka
Konto usunięte
Konto usunięte: Btw, tak mam 177 cm wzrostu, w butach na obcasie koło 190. ^,^

ales wysoka :)
Informacjonistka
Informacjonistka
  25 August 2012
Babsy
Babsy: czarna i czolenka

Nie za krótka? Nie należę do wybrańców posiadających szczupłe uda i biodra. ;>
Mam jeszcze 4 inne, więc jeśli to wygląda beznadziejnie ubiorę inną - te wybrałam dlatego, że baaardzo dawno ich nie miałam.

Babsy
Babsy: ales wysoka

Czasem niestety, czasem "stety".
Babsy
Babsy
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie za krótka? Nie należę do wybrańców posiadających szczupłe uda i biodra. Mam jeszcze 4 inne, więc jeśli to wygląda beznadziejnie ubiorę inną - te wybrałam dlatego, że baaardzo dawno ich nie miałam.

krotka, ale fajny fason :) nie wyludzaj komplementow, dam sie pokroic za takie nogi :ziober2:
Konto usunięte
Konto usunięte: Czasem niestety, czasem "stety".

zapewne ;) na plus na pewno, ze mozesz siegac towary z wyzszych polek bez problemu ;)
WilczeLyko
WilczeLyko
  25 August 2012
massacre
massacre: Powiem tylko tyle, ze gdy ponownie po dluzszej przerwie zaczelam cwiczyc, moj warm up trwal 15 minut i colling off trwa okolo 5-10 minut to i tak "zakwasy" mialam przez niecale 2 tygodnie.

To logiczne, że rozgrzewka jest zależna od rodzaju wykonywanych ćwiczeń, ale jeżeli ćwiczymy izolowaną partię, np. brzuch, rozgrzewka może być krótsza, bo nie skupiamy się na rozgrzaniu wszystkich dużych partii mięśniowych, a raczej na wybranych. Tzn. rozgrzewamy wszystkie, a skupiamy się na tych, które będziemy ćwiczyć. Moje ćwiczenia relaksacyjne kończą się wtedy, kiedy tętno ze 130 wraca do moich 50-65 uderzeń/min, nie liczę czasu, patrzę bardziej na efekt.
massacre
massacre: Do tej pory po intensywniejszych cwiczeniach na nastepny dzien czuje bol i pieczenie w niektorych partiach ciala, na ktorych skupione byly trudniejsze cwiczenia. Rozgrzewka i cwiczenia po rozgrzewce roznia sie tez w zaleznosci od tego, jakie cwiczenia sie wykonuje.

Spróbuj argininy o której pisałem, lub jakiegoś kompleksu z argininą i wapniem, jeśli ten ból jest naprawdę uporczywy to warto wspomóc się suplementami, jeżeli jest znośny tzn. nie przeszkadza w dalszym treningu to nie ma takiej potrzeby, wystarczy dobrze zbilansowana dieta.
massacre
massacre: Nie wiem wiec czy to faktycznie mogloby zlikwidowac owe "zakwasy", na pewno minimalizuje ryzyko konduzji czy jak wspomniales urazow miesni.

Spróbuj, a się dowiesz. Tak jak pisałem, "zakwasy" to urazy mięśni na poziomie mikro, i właśnie rozgrzewka i rozciąganie po wysiłku likwidują/minimalizują/zmniejszają ryzyko powstania tych urazów, to oczywiste, że nie będzie tak, że jak się dobrze rozgrzeję i zrobię wszystko tak jak trzeba to uniknę urazów - tego uniknąć się nie da, tylko ja zaczynając ciężki trening siłowy po długiej przerwie od jakichkolwiek planowanych ćwiczeń, mam ból w mięśniach przez maksymalnie dzień, moooże dwa, a nie tydzień czy dłużej, a to dzięki temu, że wcześniej się przygotowuję - wprowadzam organizm w rytm treningowy, a przed każdym treningiem bardzo dokładnie rozgrzewam ćwiczone partie, a po treningu równie dokładnie rozciągam. Różnica jest zauważalna, nie przepadam za bólem więc staram się go unikać. I bardzo ważna rzecz, regeneracja mięśnia po urazach to czas co najmniej tygodnia, a najczęściej do zupełnego 'wygojenia' jest to prawie dwa tygodnie, dlatego lepiej jest unikać takich sytuacji, bo może to nas wyeliminować z treningu na długo.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.