malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  25 August 2012
JestemFejkiem
JestemFejkiem: chciała byc jak Rex Hunt :P

Z pewnością jej chcice zostały spełnione :P
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  25 August 2012

a ja dziś siedze w domu ... la la la la

madzia2143
madzia2143
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: a ja dziś siedze w domu ... la la la la

a ja znowu mam Sylwestra :D
a przed Sylwestrem zrobiłam sobie takie dobre coś o! Bez żadnego ekspresu :)

http://w.fotka.pl/43ad09d989.jpg
madzia2143
madzia2143
  25 August 2012
JestemFejkiem
JestemFejkiem: o ile dobrze przekalkulowałem w głowie to w leczeniu astmy stosujesz 9 grup leków (miałem takie pytanie na egzaminie z farmakologii - wymien i opisz grupy leków stosowane w astmie oskrzelowej - dali mi 9 stron A4 do napisania :D) a czy czesciej te czy te? Trzeba by siegnac do jakichs statystyk bo ja bynajmniej nie mam takiej wiedzy. Zarowno B2-mimetyki jak i GKS-y maja szeroki wachlarz zastosowan i nie wchodzi tutaj tylko astma, ale i POCHP, choroby restrykcyjne, skurcze spastyczne itp, co powoduje ze obie te grupy są w zasadzie najczesciej stosowanymi lekami (na chwile obecna), obydwie grupy działają troche inaczej od siebie ale wywołuja dokładnie ten sam efekt w drzewie oskrzelowym, a jesli chodzi o konkretne preparaty to zdecydowanie najwiecej astmatykow przychodzi po Budesonid :)

dzięki, ale chciałam konkretną odpowiedź bo z tego co pamiętam to było takie pytanie na pierwszym terminie. A ciężko kurcze zdecydować co częściej się używa -___-
u noworodków chyba glukokortykosteroidy, coś mi się obiło o uszy, ale ogólnie to nie wiem :woot:
JestemFejkiem
JestemFejkiem
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: dzięki, ale chciałam konkretną odpowiedź bo z tego co pamiętam to było takie pytanie na pierwszym terminie. A ciężko kurcze zdecydować co częściej się używa -___- u noworodków chyba glukokortykosteroidy, coś mi się obiło o uszy, ale ogólnie to nie wiem

noworodkom to podaje się teofilinę :)
Konto usunięte
Konto usunięte: dzięki, ale chciałam konkretną odpowiedź bo z tego co pamiętam to było takie pytanie na pierwszym terminie. A ciężko kurcze zdecydować co częściej się używa -___-

no to bardzo głupie pytanie, bo co Cie to interesuje bo jest czesciej uzywane? :D
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: a ja znowu mam Sylwestra :D

jakiego znowu sylwestra ...
WilczeLyko
WilczeLyko
  25 August 2012
JestemFejkiem
JestemFejkiem: i to sa najczestrze błedy treningowe Polakow

A później chodzą kafary powyginane a ręka się nie prostuje bo bicek trzyma ;-).
JestemFejkiem
JestemFejkiem: wszystko sprowadza sie do tego ze zinterpretowałem Twoja wypowiedz pod zerwany miesien a takie zabiegi na zerwanym miesniu kojarza mi sie jednoznacznie z pogłebieniem urazu, btw. studiujesz fizjoterapie? Cos tak czuje.

Obecnie rehabilitacja zerwanych mięśni najczęściej odbywa się przy użyciu ultradźwięków czy magnetoterapii i to pomaga, oczywiście pod warunkiem, że zabieg chirurgiczny (jeżeli był konieczny) został prawidłowo wykonany. Nie, nie studiuję fizjoterapii, mam już brata fizjoterapeutę i sen o masowaniu seksownych dwudziestolatek kończy się masowaniem otłuszczonych sześćdziesięciolatek ;).
JestemFejkiem
JestemFejkiem: Ale o ile wiem to nie jestes w stanie zwiekszyc zapasow wapnia zlokalizowanych w retikulum, tylko co najwyzej zwiekszyc zapasy zapnia zewnatrzkomorkowego ktory i tak stanowi 1/4 wapnia zuzywanego do pojedynczego skurczu

Wapń gromadzony jest w zbiornikach brzeżnych i raczej nie ma możliwości zmagazynowania go "na zapas", jednak jest on uzupełniany i kiedy nie ma go w wystarczającej ilości, jony wapnia niewystarczająco łączą się z troponiną bodajże, a to znacznie osłabia siłę i szybkość skurczu. Wyczerpanie wapnia z retikulum nie jest jednak tak proste i oczywiste, weźmy pod uwagę np. zwiększenie siły mięśniowej podczas skurczu tężcowego niezupełnego, w porównaniu do stanu "normalnego" siła wzrasta znacznie i sądzi się, że to przez uwolnienie zdecydowanie większej ilości wapnia z siateczki sarkoplazmatycznej, tak więc "normalny" skurcz nie wyczerpuje zapasu wapnia, bo inaczej nie możliwe byłoby zwiększenie siły mięśniowej. Wapń jest ogromnie ważny, nie da się go mieć w retikulum na zapas, ale trzeba go mieć tyle, by mógł być kierowany bez ograniczeń do zbiorników brzeżnych.
JestemFejkiem
JestemFejkiem: no dlatego pierwsze co zrobiłem to zamontowałem sobie drązek 6-uchwytowy do sufitu i morduje, jak dla mnie brzuszki czy chocby a6w (ktore zrobiłem zeby przekonac sie o braku efektu) to tylko strata czasu, a po seriach brzuszkow bardziej czułem miesnie miedzyzebrowe niz te brzucha :-)

Dla mnie ćwiczenia typu A6W są dobre dla osób, które mają problemy z dyscypliną. Bo kiedy taka osoba widzi na kartce, że dziś musi zrobić to i to, bo tak Weider mówi, to ją to zmotywuje i być może będzie ćwiczyć. Osobiście wolę sam sobie układać serie ćwiczeń, czuję swoje ciało i wiem, które ćwiczenia działają optymalnie. Muszę jeszcze się wziąć za mięśnie głębokie, nie lubię pilatesu no ale co zrobić, sam "sześciopak" to tylko obudowa, środek też ważny :).
JestemFejkiem
JestemFejkiem: ja generalnie nie pochwalam zadnych suplementow i "suplementow", arginina wydaje sie byc jednym z bezpieczniejszych aczkolwiek lepiej wchrzniac tony orzechów niz katowac sie suplementem o neiwiadomej podazy argininy (bo to ze producent napisze ze jest tam 400mg czy ile to nie znaczy ze wchłonie sie chocby 10% z tego ale o tym zapewne wiesz), a do argininy i preparatow NO podchodze z ostroznoscia bo u ludzi zazywajacych regularnie zdarzały sie przypadki wstrząsów hipowolemicznych, no ale wszedzie trzeba znac

Suplementy diety najlepiej kupować po wcześniejszym zapoznaniu się z opiniami fachowców. Prawda jest taka, że większość tych supli to chwyt marketingowy bo tak jak piszesz to, że coś ma Xmg czegośtam nie oznacza, że taka jest przyswajalność związku przez organizm. Co do argininy to przy normalnym dawkowaniu raczej nie zachodzi ryzyko powstania wstrząsu hipowolemicznego, prędzej spowodują to boostery przedtreningowe, ale i te brane z rozwagą nie są groźne, tak samo jak potrzebne.
madzia2143
madzia2143
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: jakiego znowu sylwestra ...

bo teraz pije szampany na imprezach, jakoś mi się wkręciło ;P
WilczeLyko
WilczeLyko
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: bo teraz pije szampany na imprezach, jakoś mi się wkręciło ;P

Nie masz po szampanach syndromu dnia następnego? :ninja:
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  25 August 2012

ja jednak dzisiaj sobie w spokoju posiedze ...

chyba, że jest jakis film ...

JestemFejkiem
JestemFejkiem
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Wapń gromadzony jest w zbiornikach brzeżnych i raczej nie ma możliwości zmagazynowania go "na zapas", jednak jest on uzupełniany i kiedy nie ma go w wystarczającej ilości, jony wapnia niewystarczająco łączą się z troponiną bodajże, a to znacznie osłabia siłę i szybkość skurczu. Wyczerpanie wapnia z retikulum nie jest jednak tak proste i oczywiste, weźmy pod uwagę np. zwiększenie siły mięśniowej podczas skurczu tężcowego niezupełnego, w porównaniu do stanu "normalnego" siła wzrasta znacznie i sądzi się, że to przez uwolnienie zdecydowanie większej ilości wapnia z siateczki sarkoplazmatycznej, tak więc "normalny" skurcz nie wyczerpuje zapasu wapnia, bo inaczej nie możliwe byłoby zwiększenie siły mięśniowej. Wapń jest ogromnie ważny, nie da się go mieć w retikulum na zapas, ale trzeba go mieć tyle, by mógł być kierowany bez ograniczeń do zbiorników brzeżnych.

Zbiorniki brzeżne - chodzi Ci o triady w ktorych sa jony wapnia i pod wpływem impulsu nerwowego otwierają sie tam recetory DHP zależne od potencjału i jony wnikają do środka?? Ale poza triadami i SR to nie słyszałem o pozostałych magazynach, w podręczniku prof. Konturka który własnie amam w rece nie ma o tym ani słowa :D A zasadniczo pula wapnia w SR jest zawsze stała, poza sytuacjami ekstremalnie skrajnymi nie ma opcji zeby ilosc wapnia tam była niewystarczająca, a podczas skurczu tęzcowego to zdaje sie ze częstotliwosc potencjałów czynnościowych jest tak duze ze praktycznie nie zachodzi powrotne wpompowywanie wapnia przez kanaly ryanodynowe i transportery Ca do SR, innymi słowami miocyt wariuje, a podczas tęzcowego zupełnego to juz w ogole wapn nie wraca do SR a cały cykl mostkow poprzecznych szlag trafia. Edit: znalazłem w innej ksiązce zbiorniki brzezne, okazuje sie ze to element triady - widzisz, człowiek uczy sie całe zycie. Anyway, ich udział w skurczu jest niewielki, poza tym dowalajac komus przykładowo 200% dziennej normy wapnia nie wpłyniesz znacząco na siłe skurczu jego miesnia ktora (moge sie mylic, grzebie w pamieci) zależy od szybkości skracania sie filamentów, a co za tym idzie sam wapn nie rozwiaze sprawy bo potrzebna jest zwiekszona podaz ATP. A podawanie wapnia z potasem w ogole odwroci sytuacje bo przeciez hiperkaliemia obnizy potencjał spoczynkowy miocyta i raczej bedzie sie kurczyc niechetnie, wiec jak juz mowimy o optymalnych warunkach do pracy, to raczej nie bawiłbym sie takim zestawem elektrolitow, tak przynajmniej powtarzam ludziom w aptece :-D
madzia2143
madzia2143
  25 August 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie masz po szampanach syndromu dnia następnego?

póki co było ok, ale nie wiem jak to jutro będzie - to taka rosyjska ruletka :mrgreen: lecę dzieci ;*
WilczeLyko
WilczeLyko
  25 August 2012
JestemFejkiem
JestemFejkiem: Zbiorniki brzeżne - chodzi Ci o triady w ktorych sa jony wapnia i pod wpływem impulsu nerwowego otwierają sie tam recetory DHP zależne od potencjału i jony wnikają do środka?? Ale poza triadami i SR to nie słyszałem o pozostałych magazynach, w podręczniku prof. Konturka który własnie amam w rece nie ma o tym ani słowa :D

Zbiorniki brzeżne w połączeniu z kanalikiem T tworzą właśnie triadę :).
JestemFejkiem
JestemFejkiem: podczas skurczu tęzcowego to zdaje sie ze częstotliwosc potencjałów czynnościowych jest tak duze ze praktycznie nie zachodzi powrotne wpompowywanie wapnia przez kanaly ryanodynowe i transportery Ca do SR, innymi słowami miocyt wariuje, a podczas tęzcowego zupełnego to juz w ogole wapn nie wraca do SR a cały cykl mostkow poprzecznych szlag trafia

Wydaje mi się, że jony wapnia z siateczki sarkoplazmatycznej są uwalniane przed skurczem do włókienek mięśniowych na zasadzie wysokości stężenia - z wyższego w cysternach do niższego w włóknach mięśniowych, a po zakończeniu skurczu są one dzięki pompie wapniowej transportowane z powrotem do siateczki i zachodzi tzw. sekwestracja jonów wapnia czyli ich odzyskanie, i o ile organizm nie cierpi na niedobory wapnia, to jonów nie może zabraknąć :).
JestemFejkiem
JestemFejkiem: Anyway, ich udział w skurczu jest niewielki, poza tym dowalajac komus przykładowo 200% dziennej normy wapnia nie wpłyniesz znacząco na siłe skurczu jego miesnia ktora (moge sie mylic, grzebie w pamieci) zależy od szybkości skracania sie filamentów, a co za tym idzie sam wapn nie rozwiaze sprawy bo potrzebna jest zwiekszona podaz ATP.

Sądzę, że udział w skurczu jest znaczący, bo skoro w obrębie siateczki sarkoplazmatycznej znajdują się te zbiorniki brzeżne, to właśnie z nich wylatują jony wapnia, których wzrost stężenia powoduje inicjowanie oddziaływania aktyny z miozyną i powstaje aktomiozyna, a to przecież aktomiozyna aktywuje atpazę czyli enzym rozkładający ATP, w ten sposób uwalniając energię do skurczu. Przynajmniej tak mnie kiedyś uczono, ręki sobie nie dam uciąć :D.
JestemFejkiem
JestemFejkiem: A podawanie wapnia z potasem w ogole odwroci sytuacje bo przeciez hiperkaliemia obnizy potencjał spoczynkowy miocyta i raczej bedzie sie kurczyc niechetnie, wiec jak juz mowimy o optymalnych warunkach do pracy, to raczej nie bawiłbym sie takim zestawem elektrolitow, tak przynajmniej powtarzam ludziom w aptece :-D

Ja nie jestem pewien czy to działa tak jak piszesz, według mnie, jeżeli wapnia jest za dużo, to organizm go po prostu wydala, tak samo z potasem, mięśnie czy ogólnie struktury mięśniowe pobierają tyle ile potrzebują i nic ponad to, tak na chłopski rozum, ale generalnie ja i tak nie mówię o podawaniu dawek większych niż te 60-80% dziennego spożycia, bo przecież suplementacja pierwiastków nie ma zastępować dostarczania ich w pożywieniu a jedynie uzupełniać to, czego nie możemy dostarczyć w związku z np. trybem życia - biuro, kawa, zero żarcia etc.
Konto usunięte
Konto usunięte: póki co było ok, ale nie wiem jak to jutro będzie - to taka rosyjska ruletka lecę dzieci ;*

Podziwiam, ja po dwóch szampanach na drugi dzień proszę o eutanazję, a głowa waży tyle co czarny karzeł :D. Miłego :*
Earth
Earth
  25 August 2012

Chciałam się pochwalić kolejnym moim dupeczkowym odkryciem :rotfl:

Zapewne każdy kojarzy 4 panów przypominających ministra edukacji śpiewających Nowyj God, teraz wyglądają tak. http://www.youtube.com/watch?v=WLGtPiImicI :w00t: :-DD
(chcę tego przy wodzie i tego blond z bródką. Ewentualnie Bon Joviego :ninja:)

massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  26 August 2012
Earth
Earth: Jak się miewasz? :)

dobrze sie miewam, a Ty? :)

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.