malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
moonlight30
Reputacja: 2 | BluzgometrTM: 22
moonlight30
  25 Septembrie 2012
kedi
kedi: z tego co wiem, to są różne rodzaje zatok więc pewnie też różne sposoby leczenia. ja mam niestety przewlekłe, w sumie nigdy mnie tak mocno nie złapały, po prostu mnie "pobolewają" przy zmianach pór roku, zmianach temperatur, silnym wietrze czy klimatyzacji.

Właśnie nie wiem jak z leczeniem, czy jednakowo czy różnie, no u mnie to były ewidentnie zatoki czołowe, co charakteryzował silny ból czoła, jak na początku było w lekkim stadium to bolało tylko przy nachylaniu głowy albo kichnieciu itd, pózniej jak się pogorszyło to już atakowało i trwało to nawet pare godzin, jak wcześniej opisałam, okropny ból.Tabletki i jakies tam leki gówno dawały albo na chwilę...lampa na podczerwień dopiero mi wysuszyła , ze przez kilka lat zupełnie miałam spokój, teraz dopiero zaczyna się okres ze znów coś zaczynam czuć, troszkę w tamtym roku i tym...wiec chyba znów pozostają mi naświetlania.
marta0859
marta0859
  25 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Otrivin

najbardziej gówniany "lek" na katar jaki kiedykolwiek miałam, zresztą jak i wszystkie krople/żele do nosa, ale to wybitnie podrażnia nos, chwilę po aplikacji leci z nosa jak z wodospadu, a po wysmarkaniu się nie czuć żadnej ulgi, jedynie po jakimś czasie ma się poczucie podrażnienia i takiej dziwnej suchości (?) w nosie, jak ktoś nigdy nie miał styczności a kiedykolwiek chciałby wypróbować to stanowczo odradzam d83dde0a
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  25 Septembrie 2012

słyszałam, że najlepszym lekiem na katar jest po prostu pójście na basen ..

odrazu się rury udrażniaja... :mrgreen:

JestemFejkiem
JestemFejkiem
  25 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: jedynie po jakimś czasie ma się poczucie podrażnienia i takiej dziwnej suchości (?) w nosie,

atrofia błony sluzowej nosa w zwiazku z nieumiejetnym korzystaniem z preparatu
marta0859
marta0859
  25 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: słyszałam, że najlepszym lekiem na katar jest po prostu pójście na basen .. odrazu się rury udrażniaja...

pewnie od chloru...
nie wiem, ale ja mając katar czy ogólnie przeziębienie czuję się na tyle osłabiona że mi się wychodzić z domu nie chce a co dopiero na basen :)
Hoshiko
Hoshiko
  25 Septembrie 2012
JestemFejkiem
JestemFejkiem: atrofia błony sluzowej nosa w zwiazku z nieumiejetnym korzystaniem z preparatu

też z ilością można przesadzić
JestemFejkiem
JestemFejkiem
  25 Septembrie 2012
kedi
kedi: nie słyszałam o tym

typowy GKS stosowany zewnętrznie, alergicy i zatokowcy to stosuja, mi pomogło (mialem robione tomografie porownawcze zatok przed i po), drogie cholerstwo ale pomaga
marta0859
marta0859
  25 Septembrie 2012
JestemFejkiem
JestemFejkiem: atrofia błony sluzowej nosa w zwiazku z nieumiejetnym korzystaniem z preparatu

może jestem na tyle tępa że nie umiem się obsługiwać kroplami do nosa d83dde30

Konto usunięte
Konto usunięte: też z ilością można przesadzić

można, ale ja zawsze daję minimalnie jak już korzystam z takich kropli...
JestemFejkiem
JestemFejkiem
  25 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: też z ilością można przesadzić

z iloscia jak i z czasem stosowania, generalnie nieselektywnych alfa-adrenomimetykow nie powinno sie stosowac dłuzej niz 4 dni
JestemFejkiem
JestemFejkiem
  25 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: może jestem na tyle tępa że nie umiem się obsługiwać kroplami do nosa

90% pacjentow nie umie z nich korzystac a potem przychodza z pretensjami do apteki ze 'nie działa'
Hoshiko
Hoshiko
  25 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: można, ale ja zawsze daję minimalnie jak już korzystam z takich kropli...

ostatnio stosowałam acatar to gówno dał dziś kupiłam otrivin to zobaczymy jak zadziała..
chociaż mnie katar zawsze trzyma tydzień :ninja:
kedi
kedi
  25 Septembrie 2012
moonlight30
moonlight30: Właśnie nie wiem jak z leczeniem, czy jednakowo czy różnie, no u mnie to były ewidentnie zatoki czołowe, co charakteryzował silny ból czoła, jak na początku było w lekkim stadium to bolało tylko przy nachylaniu głowy albo kichnieciu itd, pózniej jak się pogorszyło to już atakowało i trwało to nawet pare godzin, jak wcześniej opisałam, okropny ból.Tabletki i jakies tam leki gówno dawały albo na chwilę...lampa na podczerwień dopiero mi wysuszyła , ze przez kilka lat zupełnie miałam spokój, teraz dopiero zaczyna się okres ze znów coś zaczynam czuć, troszkę w tamtym roku i tym...wiec chyba znów pozostają mi naświetlania.

ua, współczuje. ja na szczęscie rzadko odczuwam aż tak silne bóle. to musi być okropne.
JestemFejkiem
JestemFejkiem: typowy GKS stosowany zewnętrznie, alergicy i zatokowcy to stosuja, mi pomogło (mialem robione tomografie porownawcze zatok przed i po), drogie cholerstwo ale pomaga

to jest jakoś na receptę czy bez?
JestemFejkiem
JestemFejkiem
  25 Septembrie 2012
kedi
kedi: to jest jakoś na receptę czy bez?

tylko i wyłącznie na recepte u otolaryngologa, 100% odpłatnosci
Hoshiko
Hoshiko
  25 Septembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Cytat: Otrivin najbardziej gówniany "lek" na katar jaki kiedykolwiek miałam

qurka właśnie przymierzam się go próbować do nosa :lol:
BlondSzatynka
BlondSzatynka
  25 Septembrie 2012

u mnie moja mama co zime kupuje Euphorbium ...

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.