Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
lista tematów
TEMAT DO NABIJANIA I PLOTEK! strona 1486 z 1977
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)
no co, chcesz i masz :D
O! Widze, ze jakas jeszcze inna kobieta oglada Top Geara

zawsze sa plusy i minusy, gdziekolwiek sie nie mieszka
u mnie, w poprawnym az do porzygu politycznie kraju takie cos by nie przeszlo
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
bardzo prosty przepis na dobra zupke
1. Kroisz dynie w kostki, dwie cebule w plasterki i jeden por
2. Do garnka wrzucasz pokrojona dynie, cebule i por. Zalewasz rozrobionym w pieciu szklankach wody bulion z kury albo warzywny, dodajesz do smaku sol i pieprz.
3. Zakrywasz garnek i doprowadzasz do wrzesnia, potem redukujesz ogien i gotujesz przez ok 45 min od czasu do czasu mieszajac
4. W miedzyczasie gotujesz z pol szklanki mleka, do zagotowanego mleka dodajesz jedna lyzeczke herbaciana wanilli - odstawiasz na ok 20 min
5. Ugotowana dynie, cebule i pora miksujesz w blenderze razem z mlekiem, potem wrzucasz z powrotem do garnka i grzejesz na bardzo malym ogniu. Pozniej dodajesz z 4 lyzki stolowe masla i 1/4 szlanke smietany.
6. Probujesz i dodajesz wiecej soli i pieprzu, jesli konieczne.
W wersji mniej kalorycznej dodaje duzy beztluszczowy jogurt waniliowy zamiast masla i smietany.
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
szkoda, ze pasek nie jest razem z sukienka
massacre: bardzo prosty przepis na dobra zupke
1. Kroisz dynie w kostki, dwie
cebule w plasterki i jeden por
2. Do garnka wrzucasz pokrojona dynie, cebule
i por. Zalewasz rozrobionym w pieciu szklankach wody bulion z kury albo
warzywny, dodajesz do smaku sol i pieprz.
3. Zakrywasz garnek i doprowadzasz
do wrzesnia, potem redukujesz ogien i gotujesz przez ok 45 min od czasu do czasu
mieszajac
4. W miedzyczasie gotujesz z pol szklanki mleka, do zagotowanego
mleka dodajesz jedna lyzeczke herbaciana wanilli - odstawiasz na ok 20 min
5.
Ugotowana dynie, cebule i pora miksujesz w blenderze razem z mlekiem, potem
wrzucasz z powrotem do garnka i grzejesz na bardzo malym ogniu. Pozniej dodajesz
z 4 lyzki stolowe masla i 1/4 szlanke smietany.
6. Probujesz i dodajesz
wiecej soli i pieprzu, jesli konieczne.
W wersji mniej kalorycznej dodaje
duzy beztluszczowy jogurt waniliowy zamiast masla i smietany.
mmm... wydaje się fajny :) wypróbuję w niedzielę :D
ja też robiłam zupę-krem, ale dokładnego przepisu nie pamiętam, na pewno był inny. mam nadzieję, że ten mi podpasuje. dziękuję :*