Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
lista tematów
TEMAT DO NABIJANIA I PLOTEK! strona 535 z 1977
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)
no, przyszla moja maska yes to carrots. zapach ok, jak marchewka, mam ja wlasnie na wlosach, zobaczymy jak sie bedzie sprawowac :)
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.
styka51: O ile dobrze wiem, to ze zdjęciami ślubnymi jest tak, że fotograf strzela ich milion500 a potem para młoda wybiera sobie te najlepsze wg. nich i za nie płaci. U Was też tak było? No i te 1700 to całość jest czy zadatek tylko (nie znam się na kosztach)? W sumie lipa, że tak pogrywa. No i tym bardziej jak piszesz, że zdjęcia są bez szału...
A teraz takie pytanie: kamerzystę mieliście czy tylko fotografa?
My tak nie uzgadnialiśmy, było 1700 zł za jego pracę i zdjęcia wybieramy które chcemy, niezależnie czy wybierzemy 2 czy 1000 zdjęć to cena jest taka sama.
A 1700 to oczywiscie całość, wpłaty najpierw było 700 zaliczki, potem 500 przy odbiorze tej płyty i 500 do zapłaty zostało ale tego juz nie dostanie, dobrze ze nie placilismy z gory bo dopiero bym była w plecy.
Kamerzyste i fotografa ale osobno zupełnie z innych firm, nie znali sie. Płytę mamy chociaż to jest porządnie zrobione

dzięki, zobaczymy co powiedzą ;-)
Konto usunięte: Ten fotograf co był u nas na weselu do teraz nam zdjęć nie oddał! Ani zdjęć, ani albumu, ani płyty wszystko miał zrobić do 19.09 a jest 2 listopad i 2 miesiace po slubie! Od miesiaca ciagle termin przeklada, dam w piatek, dam w poniedzialek, dam w czwartek, dam w poniedzialek, dam znac a nigdy nie dzwonil, ostatnio bajke wymyslil ze jegoo rodzice zmarli a okazalo sie dzisiaj ze to rodzice jego DZIEWCZYNY (nawet nie narzeczonej), do piatku zadeklarował sie kase zwrócić 1380 zł i przelewu nie ma, dzwoniłam do prawnika to powiedzial ze w tej sytuacji mam wysłać mu pismo informujące że za każdy dzień zwłoki naliczam mu 13% odsetek (ustawowo tyle jeest), czyli 10% to jest 138 zł a 13%... razy 6 dni, jutro 7.. :] kuwa jak mozna tak ludzi oszukiwac i to jeszcze nasz dobry znajomy!
jak widac, jednak nie jest to DOBRY znajomy. Och dziewczyno, a myslalam, ze tylko ja mam problemy :)
ale o swoich to mi sie nie chce nawet opowiadac.
wyslij mu pisemne przypomnienie i ostrzezenie oczywiscie poleconym, ze odsetki beda naliczane. z prawnego punktu widzenia musisz miec ewidencje na to, ze probowalas z nim negocjowac zanim sprawa trafi do sadu. Listy polecone beda dowodem na to, ze probowalas zalatwic sprawe polubownie.
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
massacre: jak widac, jednak nie jest to DOBRY znajomy. Och dziewczyno, a myslalam, ze tylko ja mam problemy :)
ale o swoich to mi sie nie chce nawet opowiadac.
wyslij mu pisemne przypomnienie i ostrzezenie oczywiscie poleconym, ze odsetki beda naliczane. z prawnego punktu widzenia musisz miec ewidencje na to, ze probowalas z nim negocjowac zanim sprawa trafi do sadu. Listy polecone beda dowodem na to, ze probowalas zalatwic sprawe polubownie.
wiem, list wyślę tylko dla formalności ale potem i tak bym chciała domagać się jakiegoś zadośćuczynienia.
Konto usunięte: wiem, list wyślę tylko dla formalności ale potem i tak bym chciała domagać się jakiegoś zadośćuczynienia.
oczywko. o tym mowie. formalnosci musza byc. zwlaszcza, ze biurokracja w Polsce caly czas rzadzi ;)
idz do jakiegos prawnika, bo rekompensaty zwiazane z poniesionymi kosztami niematerialnymi tez maja swoje tabelki ile, za co i dlaczego. Moim zdaniem powinnas przede wszystkim ubiegac sie o dobro/ usluge za ktora zaplacilas - w tym przypadku zdjecia/ video itd. plus rekompensate za czas zwloki czyli odsetki beda naliczane od pierwszego dnia po dacie, ktora byla jego terminem ostatecznym do oddania wam tych zdjec. Ciezko bedzie wyciagnac z niego cos wiecej. Natomiast jezeli bedzie udowodnione, ze on nie jest w posiadaniu tych zdjec, to wtedy dopiero mozecie sie ubiegac o zwrot calosci kosztow plus odsetki plus rekompensate za straty moralne - czy jak to sie w Polsce zwie.
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
massacre: oczywko. o tym mowie. formalnosci musza byc. zwlaszcza, ze biurokracja w Polsce caly czas rzadzi ;)
idz do jakiegos prawnika, bo rekompensaty zwiazane z poniesionymi kosztami niematerialnymi tez maja swoje tabelki ile, za co i dlaczego. Moim zdaniem powinnas przede wszystkim ubiegac sie o dobro/ usluge za ktora zaplacilas - w tym przypadku zdjecia/ video itd. plus rekompensate za czas zwloki czyli odsetki beda naliczane od pierwszego dnia po dacie, ktora byla jego terminem ostatecznym do oddania wam tych zdjec. Ciezko bedzie wyciagnac z niego cos wiecej. Natomiast jezeli bedzie udowodnione, ze on nie jest w posiadaniu tych zdjec, to wtedy dopiero mozecie sie ubiegac o zwrot calosci kosztow plus odsetki plus rekompensate za straty moralne - czy jak to sie w Polsce zwie.
w PL to nie działa tak, on nie wywiązał się z umowy więc ja mam prawo od niej odstąpić kiedy chcę, noe dopiero wtedy jak będzie pewne że tego nie zrobi bo mogłabym czekać 5 lat, miał X czasu na wykonanie tego a tego nie zrobił więc musi zwrócić koszty, dopiero dzisiaj sie dowiem czy musi dac materiały i zwrócić kase czy tylko kase zwróci.
Konto usunięte: w PL to nie działa tak, on nie wywiązał się z umowy więc ja mam prawo od niej odstąpić kiedy chcę, noe dopiero wtedy jak będzie pewne że tego nie zrobi bo mogłabym czekać 5 lat, miał X czasu na wykonanie tego a tego nie zrobił więc musi zwrócić koszty, dopiero dzisiaj sie dowiem czy musi dac materiały i zwrócić kase czy tylko kase zwróci.
to macie bardziej surowo niz w UK, a tak ludzie narzekaja na polskie prawo

w ANglii to najlepiej jak masz tysiac listow z przypomnieniami, bez nich przegrasz kazda sprawe.
Przepraszam

Dzwoniłam dzisiaj do niego nie odbiera ani z mojego ani z Piotra numeru, za godzine dzwonie z numeru od mamy odebrał, rozmowa:
-Czesc Marta z tej strony dlaczego nie odbierasz od nas?
-Pracuje na wysokosciach i nie moge odebrac
-To dlaczego odbierasz nieznany numer a od nas nie?
Cisza
-Halo jestes tam?
on- jestem
-dlaczego nas okłamałeś że Twoja mama zmarła skoro zmarła mama Twojej dziewczyny i w dodatku piszesz ze na nic czasu nie masz skoro codziennie jestes w pracy?
CISZA
-Halo?
-Jestem...
-Rozmawialam z Twoim wspolpracownikiem i powiedzial mi to wszystko i ze chodzisz do pracy tak samo w weekend byles czw, pt, sob, niedz i robiles zdjecia na imprezach
-Ktory moj wspolpracownik?
-Nie wazne ktory zachowam to dla siebie a dodatkowo przeciez Piotrek zna szefa pomaranczy wystarczylo zaddzwonic i sie zapytac.
CISZA
-Halo jestes tam?
-Jestem...
-Dlaczego nas oklamales ze zrobiles przelew skoro nie zrobiles?
-Bo nie mam pieniedzy mam wazniejsze wydaki
-Czlowieku nie wystarczy powiedziec sory nie mam kasy oddam za 5,6 7 dni - cokolwiek ale powiedziec? W piatek klamales ze przelew zrobiles i dzisiaj to jest jeszcze gorsze bo nie dosc ze klamiesz to sobie wszystko olewasz
CISZA
-Nie masz nic do powiedzenia?
-Nie mam kasy.
-Dzisiaj wyslalismy Ci pismo i od piatku masz naliczane odsetki
-Skoro mam odsetki naliczane to wy nie mozecie nigdzie zdjec opublikowac
-Moge je skasowac z nk, nie ma problemu
CISZA
-Dobra skoro nie masz nic do powiedzenia to ja koncze bo nie ma o czym rozmawiac. Narazie
Czujecie ten tupet i bezczelnosc?