malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
Sylvinka
Reputacja: -13 | BluzgometrTM: 4
Sylvinka
  24 Iunie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: jaki sposób jest najlepszy, ugotować, upiec, czym doprawić...

Ja zawsze wybieram te ze słoiczka, biorę jakąś chudą wędlinę, smaruje chrzanem kładę szparaga i owijam tą wędliną i na koniec na środku związuje szczypiorkiem. Najlepiej jeść po kilku h żeby wszystko ładnie naszło chrzanem
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
pijana
pijana
  24 Iunie 2012
Sylvinka
Sylvinka: Ja zawsze wybieram te ze słoiczka, biorę jakąś chudą wędlinę, smaruje chrzanem kładę szparaga i owijam tą wędliną i na koniec na środku związuje szczypiorkiem. Najlepiej jeść po kilku h żeby wszystko ładnie naszło chrzanem

Nie kupię czegoś ze słoika, skoro jest na to sezon, to bez sensu :P A chrzanu nie tknę.
mmaryja
mmaryja
  24 Iunie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: a nad czym ubolewam najbardziej - jak coś mnie przebudzi, lub też sama się przebudzę nad ranem, to już nie usnę.

mój ojciec tak ma, straszna sprawa. ja najczęściej nie mam problemów ze snem, choć jak jestem mocno zmęczona to ciężko mi usnąć.

Konto usunięte
Konto usunięte: Pewnie koszta też się minimalnie zmniejszają wówczas.

powiem ci, że faktycznie wychodzi minimalnie mniej, ale naprawdę minimalnie. więc ciągle nie wiem, ale podejrzewam, że z parę dni pałacyk będzie już zarezerwowany więc pewnie zostanę przy domu

Konto usunięte
Konto usunięte: a może by tak róże i lilie

jeszcze mam czas, ale lilie odpadają bo raz, że mi się nie podobają to dwa nie mogę znieść ich zapachu, od razu mnie duszą:and:

Konto usunięte
Konto usunięte: Jadasz może szparagi ? Nigdy nie jadłam i mam ochotę spróbować, ale za cholerę nie wiem jaki sposób jest najlepszy, ugotować, upiec, czym doprawić

to zależy! szparagi uwielbiam, zarówno białe jak i zielone. w tym sezonie jadłam tylko zielone.
możesz zrobić z nimi wszystko. ugotować, upiec, grillować, zapiec czy co tylko chcesz.
najważniejsze wg mnie to jeść szparagi z możliwie jak najmniejszą liczbą dodatków, szczególnie tych sztucznych, sosów ze słoików(:wtf:) i tak dalej.
zielonych można nie obierać, pod warunkiem, że są młode i nie przerośnięte. odłamujesz zdrewniałe końce, trochę soli, pieprzu i ewentualnie oliwy z oliwek i do piekarnika. bądź do wody, ale wtedy już bez oliwy.
możesz zapiec je w piekarniku z szynką parmeńską, zrobić sałatkę, risotto czy zwyczajnie dodać do obiadu zamiast np. ziemniaków
mmaryja
mmaryja
  24 Iunie 2012

jak zapiekam w piekarniku z szynką parmeńską(wersja dla mojego partnera), nie zapiekam ich w sosie holenderskim, a w leciutkim sosie z łyżki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy francuskiej i łyżeczki syropu klonowego/z agawy. u ciebie może być wersja z miodem.
możesz też zrobić zupę. krem albo zwykłą. ja uwielbiam jeszcze makaron penne z cukinią i szparagami.
mój partner uwielbia połączenie szparagi+jajko i szparagi+szynka parmeńska.
więc zapiekanki, dodatki do ryb, mięs, makaronów, śniadań, zupy co tylko chcesz. jak się zdecydujesz, to mogę podrzucić parę fajnych przepisów.

AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  24 Iunie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: mój ojciec tak ma, straszna sprawa. ja najczęściej nie mam problemów ze snem, choć jak jestem mocno zmęczona to ciężko mi usnąć.

Jak nie mogę usnąć to rozwiązuje na telefonie sudoku :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: powiem ci, że faktycznie wychodzi minimalnie mniej, ale naprawdę minimalnie. więc ciągle nie wiem, ale podejrzewam, że z parę dni pałacyk będzie już zarezerwowany więc pewnie zostanę przy domu

Jaki pałacyk? Gdzie?
Podejrzewam, że niezależnie jaką decyzje podejmiesz i jedna i druga opcja jest na tyle ciekawa i fajnie brzmiąca, że nie będziesz żałować.
mmaryja
mmaryja
  24 Iunie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Jaki pałacyk? Gdzie?

zegrzyński, całkiem fajny! choć zupełnie nie w moim rejonie, ale szukając takiego lokalu w pobliżu magdalenki/konstancina niestety wszystko było zarezerwowane albo za małe.
Kiniowska
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 489
Kiniowska
  24 Iunie 2012

Matko, ale mi smaka tymi szparagami narobiłyście... zjadłabym! :D A najbardziej mój żołądek zmiażdżyło to:

Sylvinka
Sylvinka: Ja zawsze wybieram te ze słoiczka, biorę jakąś chudą wędlinę, smaruje chrzanem kładę szparaga i owijam tą wędliną i na koniec na środku związuje szczypiorkiem. Najlepiej jeść po kilku h żeby wszystko ładnie naszło chrzanem

Dokładna wizualizacja dania a co za tym idzie błyskawiczne uczucie głodu! :D Ale nie, o północy jeść nie będę - szczęście, że nie mam szparag/szparagów (?) "pod ręką" bo prowadziłabym walkę sama ze sobą. :lol2:
madzia2143
madzia2143
  25 Iunie 2012

nigdy nie jadłam szparagów :and:

styka51
styka51
  25 Iunie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: nigdy nie jadłam szparagów

Ja jadłam raz.. nie byly za dobre, ale uprzedzona nie jestem.
kedi
kedi
  25 Iunie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: zegrzyński, całkiem fajny! choć zupełnie nie w moim rejonie, ale szukając takiego lokalu w pobliżu magdalenki/konstancina niestety wszystko było zarezerwowane albo za małe.

oba pomysły na moje oko świetne, aczkolwiek ten w pałacyku niewątpliwie o niebo wygodniejszy. pamiętam, pare ładnych lat temu, jeszcze za gówniarza, byłam na takim ślubie który był organizowany w ogrodzie właśnie pod tymi wielkimi namiotami, sporo roboty jeśli chodzi o organizację, poza tym wiadomo, zniszczona trawa i inne niezbyt miłe niespodzianki. a jak robisz w pałacyku to masz z głowy całkowicie. chociaż z drugiej strony ostatnio oglądałam amerykańsko-polskie wesele robione w ogrodzie to nie było źle, tylko tez były namioty bo padało.
SailorMoon
SailorMoon
  25 Iunie 2012

Ale mnie dziś brzuch nawala :/ wiadomo czemu :ziober2:
Małego przyjęli do przedszkola czyli wreszcie będę mogła roboty poszukać :mrgreen:

styka51
styka51
  25 Iunie 2012
SailorMoon
SailorMoon: Ale mnie dziś brzuch nawala :/ wiadomo czemu

Też bym chciała już dostać :and:

SailorMoon
SailorMoon: Małego przyjęli do przedszkola czyli wreszcie będę mogła roboty poszukać

Jakaś konkretna branża? :D
madzia2143
madzia2143
  25 Iunie 2012

ogłaszam wszem i wobec koniec sesji - teraz tylko poprawki we wrześniu :mrgreen:

SailorMoon
SailorMoon
  25 Iunie 2012
styka51
styka51: Też bym chciała już dostać

Spóźnia się ? :mrgreen:

styka51
styka51: Jakaś konkretna branża? :D

Szczerze to nie. Jeszcze nie pracowałam to nie mam co wybrzydzać. Jak znajdę coś sensownego to się będę cieszyć :)

Konto usunięte
Konto usunięte: teraz tylko poprawki we wrześniu

A dużo ich będziesz miała :D ?
pijana
pijana
  25 Iunie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: jak zapiekam w piekarniku z szynką parmeńską(wersja dla mojego partnera), nie zapiekam ich w sosie holenderskim, a w leciutkim sosie z łyżki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy francuskiej i łyżeczki syropu klonowego/z agawy. u ciebie może być wersja z miodem.

O, ta wersja mi się podoba, a jak długo to piec ? Bo nie mam pojęcia czy one miękną w ogóle czy nie, jak mają wyglądać po upieczeniu...
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.