Konto usunięte: Raczej dziwne podejście, żeby oceniać po wyglądzie mój charakter.
Wrecz przeciwnie. Wyglad moze odzwierciedlac pewne cechy charakteru, a to dlatego, ze ludzie czesto dopasowuja swoj wyglad zewnetrzny do swojego charakteru, zainteresowan. Wystarczy byc dobrym obserwatorem by dostrzec pewne czesto pojawiajace sie tendencje. Obraz czlowieka i to jak go odczuwamy porownywany jest do archetypow w naszej podswiadomosci i zapamietanych wzorcow z naszego doswiadczenia. To te skojarzenia sprawiaja, ze czlowiek widziany jest jako dobry lub zly, jako posiadajacy jakas wyrazista ceche charakteru, jako sypatyczny lub nie, jako podobajacy sie lub nie.
Oczywiscie mozna sie pomylic, dlatego zaznaczylam, ze trzeba byc dobrym obserwatorem. Czesto tez charakter moze zostac zafalszowany wygladem. Nawet patrzac na ubranie, kto je wybiera? Czlowiek je noszacy, tak?
Oczywiscie do tej pory nasz mozg jest chyba najwieksza zagadka dla naukowcow i lekarzy, jednak wielu psychologow glowi sie nad tym jakie powiazanie ma fizycznosc z psychika.
Wiec w tej kwestii mam zupelnie odmienne zdanie. Nie uwazam aby wyglad nie mial znaczenia i aby nie mozna bylo ocenic ksiazki po okladce. Nie calkowicie, ale duzo mozna o niej powiedziec. Budowa ciala, rysy twarzy i ubior wiele mowia o nas samych, czy chcemy tego czy nie :)
Konto usunięte: Wiem, że nie miałaś nic złego za myśli, ale strasznie mnie to drażni. :)
Potulnosc nie musi oznaczac osoby niestanowczej i niezdecydowanej ;) Mialam raczej na mysli osobe spokojna, potrafiaca isc na kompromis.
Dosc dlugo pracowalam zajmujac sie zarzadzaniem zasobami ludzkimi, wiec to nie zadne voo doo czy lekcje od wrozki Kasandry. Podczas procesu rekrutacji mialam czesto nie wiecej niz 15 minut na poznanie kandydata o prace i probe synchronizacji jego osobowosci do osobowosci potencjalnego przelozonego. To bardzo krotki czas, a CV w takich przypadkach to tylko papier, a papier przyjmie wszystko ;)
Nie do konca rozumiem rozdraznienie w tym temacie, chyba kazdy z nas powinien do tego przywyknac i moze wlozyc troche wiecej pracy w to jak wyglada, by jego wyglad wspolpracowal z charaterem i by nie byl mylnie odbierany. Na samym koncu dodam, ze wlasnie w tym celu pracujemy nad wlasnym wizerunkiem.
Mam w tej kwestii zdecydowanie inne podejscie, pewnie przez nature pracy :)
Konto usunięte: jak ostatnio dostalam kod na 15% off wszystkiego na feelunique to chec mnie w koncu przemogla
ja ciagle dostaje maila z feelunique na 10 albo 20% off plus 7 days trial na Dior Capture Total na zamowienia powyzej £40, ale ostatnio mi uje nie przyslali
Konto usunięte: Mam nadzieje ze faktycznie jest tak fajna, jak mowisz xD
Oprocz YSL moja ulubiona