agoosiaaa
agoosiaaa
  26 Iunie 2011 (pierwszy post)
Hej ho :)

Wiec jak wczesniej wspomnialam w temacie o plotkach, oto temat, ktorego tutaj jeszcze nie mamy, a ktorego nam brakuje:

Co sobie ostatnio kupilas/es?

Mozna sie tutaj chwalic czymkolwiek majacym jakikolwiek zwiazek z tym forum, a wiec do dziela :D

Milo byloby, gdyby ten temat zostal na stale przyklejony :mrgreen:
mirra20
mirra20
  27 Martie 2013

Nie kupiłam, ale zakosiłam koleżance śliczną sukienkę w kwiaty, jak się zrobi ciepło, bo będę w niej robić szał:D

Paulinessa
Paulinessa
  27 Martie 2013
massacre
massacre: Paulinessa, więc myślisz o dwóch kierunkach? Ja mam dwa, ale w jednym nigdy zawodowo nie pracowałam Moja siostra ma dwa, ale bardzo bliskie, moje kuzynki też... To chyba rodzinne

Jak najbardziej! :) Ale będzie to raczej dziennikarstwo lub inna filologia :) plus podyplomówka pedagogiczna :)
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  27 Martie 2013
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale będzie to raczej dziennikarstwo lub inna filologia :) plus podyplomówka pedagogiczna :)

biochem stoi otworem, eh :nie:
podyplomowka pedagogiczna chyba z koniecznosci? Bo co robic po filologi jak nie uczyc? :)
dziennikarstwo - kierunek dla samego kierunku, dobrzy dziennikarze sa po innych kierunkach. Tak samo nie wiedzialam zbyt wielu politykow po politologii :) A studiowac dla samego studiowania... Moja siostra by Cie zrozumiala na pewno, ma 28 lat, dwa kierunki skonczone, pracuje i dodatkowo robi jeszcze trzeci. To przechodzi juz moje ciasne pojecie xD Choc moze dlatego, ze w Anglii system jest nieco bardziej przyjazni i nie musisz walic wszystkich "siostrzanych" kierunkow od nowa, tylko od razu idziesz na podyplomowe. Wczesniej masz egzamin, ale przygotowac w domu z podstaw kazdy potrafi, zwlaszcza ze wiekszosc i tak mialo sie na studiach.

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

mirra20
mirra20
  27 Martie 2013
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie kupiłam, ale zakosiłam koleżance śliczną sukienkę w kwiaty, jak się zrobi ciepło, bo będę w niej robić szał:D

to właśnie ona tylko kolory trochę przekłamane
Joanna1917
Joanna1917
  27 Martie 2013

ostatni zakup tunika, bluzeczkamożna je dostać na allegro, np tutaj http://allegro.pl/tunika-bluzka-bluzeczka-serce-wiosna-2013-s-m-l-i3126100981.html

massacre
massacre
  27 Martie 2013

Mirra ślicznie Ci w tej sukience, a kolory jakie ma? Bardziej żywe? P.S. Niech ktoś zbanuje tą Joanne bo już mnie wkurza z tymi swoimi aukcjami na alegroszu ^^

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

mirra20
mirra20
  27 Martie 2013
massacre
massacre: Mirra ślicznie Ci w tej sukience, a kolory jakie ma? Bardziej żywe? P.S. Niech ktoś zbanuje tą Joanne bo już mnie wkurza z tymi swoimi aukcjami na alegroszu ^^

no kolory są żywsze, przez sztuczne światło się trochę "sprały", ostatnio mam faze na sukienki, nie wiem starzeję się chyba
a z tą laską na górze to i tak słaba reklama, zwłaszcza, że ciuchy do d...
Paulinessa
Paulinessa
  27 Martie 2013
massacre
massacre: podyplomowka pedagogiczna chyba z koniecznosci? Bo co robic po filologi jak nie uczyc? :)

No wiesz, filologia angielska to ogólnie pożyteczna sprawa teraz ;) ale tak, dobrze byłoby mieć ten zawód nauczyciela :)

massacre
massacre: A studiowac dla samego studiowania... Moja siostra by Cie zrozumiala na pewno, ma 28 lat, dwa kierunki skonczone, pracuje i dodatkowo robi jeszcze trzeci. To przechodzi juz moje ciasne pojecie xD

Nigdy nie podchodziłam i nie będę podchodzić do tego jako studiowania dla samego studiowania :) dla mnie to forma spełnienia, realizacji, dążenia do wiedzy w określonej dziedzinie itp :)
pijana
pijana
  27 Martie 2013
massacre
massacre:

Jak sobie pomyślę ile by to wszystko kosztowało w Polsce... :-/
A fanką Touche Eclat jestem, ale nie stać mnie na korektor za 180 zł, więc szukam odpowiednika... Gdzieś wyczytałam o Goshu, muszę go znaleźć.
mmaryja
mmaryja
  28 Martie 2013

jak znajdziesz to się podziel! też poszukuję jakiegoś fajnego korektora, cena w sumie nie gra większej roli. może coś polecicie?

na razie CHYBA znalazłam dobry podkład, nie zachwalam żeby nie wyszło gówno

massacre
massacre
  28 Martie 2013

@Paulinessa, w jakim sensie filologia jest teraz pożyteczna? Jest wzięcie? Doktorat zawsze możesz zrobić ;) @Pijana, tu tez mnie to pare groszy kosztowało :ninja: @mmaryja, korektor z Origins jest jednym z moich ulubionych :)

Paulinessa
Paulinessa
  28 Martie 2013
massacre
massacre: @Paulinessa, w jakim sensie filologia jest teraz pożyteczna? Jest wzięcie?

Tak, bo tak naprawdę nie jest tak łatwo ją ukończyć, a jak już kiedyś gadałyśmy - każdy teraz może się pochwalić, że zna język, bo każdy uczy się w szkole, a potem się okazuje, że nie potrafi kupić biletu. Oczywiście okrutnie teraz generalizuję, ale takie są fakty. Siostra twierdzi, że po tej filologii mogę też załapać się do pracy w urzędzie miejskim np.
Ogólnie myślę, że ten kierunek reprezentuje jakiś poziom :)

massacre
massacre: Doktorat zawsze możesz zrobić ;)

Tak, wcale tego nie wykluczam :)
Ale póki co, została mi jeszcze teoretyczna cześć pracy licencjackiej xD
massacre
massacre
  28 Martie 2013
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale póki co, została mi jeszcze teoretyczna cześć pracy licencjackiej xD

trzeba myslec z wyprzedzeniem! :)
Konto usunięte
Konto usunięte: kierunek reprezentuje jakiś poziom

kierunek sam w sobie nie. Za duzo jest tych nauczycieli od siedmiu bolesci, ktorzy "the" czytaja twardo "we" i kalecza ludzi zamiast uczyc (stad brak umiejetnosci poradzenia sobie z kupnem biletu). Najwiecej zalezy od poziomu uczelni na ktorej jestes i Twojego wlasnego wkladu i zaangazowania. Studia moze skonczyc teraz kazdy, wystarczy ze bedzie do kazdego skomlal po trojeczke. Plus oczywiscie wazne sa zdolnosci lingwistyczne, do ktorych trzeba miec sluch i sa talentem tak jak na przyklad spiew. Mozna szlifowac, ale nigdy sie perfekcji nie uzyska bez talentu ;)
Moja kuzynka jest przykladem nauczycielki bez powolania... do tego byla za miekka zaraz po studiach. Czesto wybiegala z klasy w z placzem :ninja:
Z dzieciarnia trzeba byc twardym, a Ty wygladasz tak potulnie... Sugeruje przypakowanie na silowni :rotfl:

Paulinessa
Paulinessa
  28 Martie 2013
massacre
massacre: Z dzieciarnia trzeba byc twardym, a Ty wygladasz tak potulnie...

Raczej dziwne podejście, żeby oceniać po wyglądzie mój charakter. Z dziećmi nie mam problemu (tzn. nie lubię dzieci, ale radze sobie), około pół roku pracowałam w przedszkolu, teraz daję korepetycję. Ogólnie należe do typu osób, które nie dają po siebie skakać czy nawet podskakiwać :)

Wiem, że nie miałaś nic złego za myśli, ale strasznie mnie to drażni. :)

massacre
massacre: Studia moze skonczyc teraz kazdy, wystarczy ze bedzie do kazdego skomlal po trojeczke

Patrząc po tym ile osób wyleciało z hukiem ode mnie z filologii i poprawiają semestr, nie zawsze z powodzeniem, nie zgadzam się.

massacre
massacre: Plus oczywiscie wazne sa zdolnosci lingwistyczne, do ktorych trzeba miec sluch i sa talentem tak jak na przyklad spiew. Mozna szlifowac, ale nigdy sie perfekcji nie uzyska bez talentu ;)

Popieram :tak: ogólnie do moich ulubionych przedmiotów należy fonetyka języka angielskiego :tak:

massacre
massacre: Za duzo jest tych nauczycieli od siedmiu bolesci, ktorzy "the" czytaja twardo "we" i kalecza ludzi zamiast uczyc

Cieszę się, że nigdy tak nisko nie upadnę. :)
massacre
massacre: Najwiecej zalezy od poziomu uczelni na ktorej jestes i Twojego wlasnego wkladu i zaangazowania.

Jestem bardzo ambitna i ogólnie, jestem perfekcjonistką. Także moje zaangażowani i wkład - zdecydowanie są duże. Co do uczelni, jestem jak najbardziej zadowolona. Mam świetnych wykładowców (oczywiście niektórzy są &!#@$ lub olewają nas - jak mój wielmożny promotor na którego i ja leję, bo nie sądzę, żeby moja praca zawierała jakieś błędy i bez jego litościwej pomocy), którzy rewelacyjnie potrafią się posługiwać językiem w mowie, piśmie itd
mmaryja
mmaryja
  28 Martie 2013

to chyba wszystko zależy od regionu polski. w warszawie jest sporo ludzi po filologii, a przesiew wcale nie jest tak duży. widocznie są zdolni? moja koleżanka studiuje na uw, dziennie. no i do tego jest maaaaaaaaaaasa prywatnych uczelni. po prostu to jest chyba modne.
chyba największe zapotrzebowanie jest teraz na tłumaczy, ale to jest ciężki kawałek chleba i chyba tylko dla naprawdę zajebiście mocnych ludzi.
podziwiam cię, że chcesz iść w pedagogikę. ja bym nie mogła, dla mnie byłaby to strata czasu, szczególnie, że też nie lubię dzieci i wiem, że nie byłabym 'z powołania'.