Konto usunięte: No akurat odniosłam się do samego wyglądu, bo jak wyżej - rzadko kiedy cokolwiek z nim oglądał i nie bardzo pamiętam jakieś wielkie role ;) kojarzy mi się głównie stądkiem i Wiedźminem ;)
Bo to nie jest aktor wielkich ról ;p.
Konto usunięte: Powiedzcie mi, co trzeba zrobić by mi wrzos nie umrzył?
Kupiłam wrzos do domu, chociaż za każdym razem i tak mi usycha to ciągle bym nadzieje, że tym razem będzie inaczej i dłużej postoi. W ogóle nie wiem, mam jakiegoś pecha do wrzosów, bo zdechły mi nawet te, które posadziłam na cmentarzu
W ogóle jest jakaś szansa by wrzos przetrzymał w mieszkaniu troche?
Jest szansa, podstawa to dość kwaśna gleba - trzeba zmierzyć ph, dość przepuszczalna - czyli nie gromadząca wody, wrzos powinien mieć wilgotno, ale nie mokro, bo inaczej zgniją korzonki z braku tlenu. Kwaśną frakcję może stanowić lekki torf, a przepuszczalność zapewni kora/żwirek/piasek. Ważne są jednak proporcje by ph było odpowiednie. Zresztą, zimy raczej normalny wrzos nie przetrzyma, bo mamy klimat umiarkowany i wrzosy z tej strefy klimatycznej potrzebują zimowego wypoczynku, stanu przemrożenia górnych pędów, by móc silnie rozwijać się kolejnej wiosny. Jak masz balkon to możesz zrobić test - jeden wrzos trzymaj w zimie w domu, drugi na balkonie lekko okryty, podejrzewam, że ten balkonowy poradzi sobie lepiej, o ile będzie miał wystarczająco dużą donicę :). Kiedyś hodowałem drzewka bonsai z sosny pospolitej, też miałem ten problem, że z czasem drzewko obumierało, a przyczyna była prozaiczna - rośliny z naszego klimatu - nawet wiecznie zielone jak sosna, potrzebują okresu chłodu by prawidłowo się rozwijać. Trzymam kciuki za powodzenie uprawy, wrzosy są piękne, jak będę miał dom pod lasem to obsadzę wokół wrzosem ;p.