Konto usunięte: Za bardzo interesują mnie zaburzenia, choroby psychiczne, fobie itp, chciałabym pomagać i leczyć ludzi z problemami, nie tylko psychicznie pomóc im się z tym uporać. Sam przebieg leczenia jest dla mnie bardzo ciekawy- chciałabym pomagać w pełni, nie tylko terapią, ale też farmakologicznie. A praca w szpitalu jako lekarz jest trudna, sama na własne oczy to widziałam, ale wtedy tylko potwierdziło mnie to, że chcę być psychiatrą, nie tylko psychologiem. Chciałabym żeby to była część mojego życia- szpital i chorzy ludzie. Nawet z atakami, agresją- to mnie nie odstrasza, póki co przynajmniej.
ale w szpitalach terapią zajmują się psychologowie;) psychiatra nie może prowadzić terapii, bo nie może używać technik terapeutycznych. psychiatra pomaga farmakologicznie, psycholog terapią. oczywiście psycholog nie będzie leczył ludzi skrajnie chorych, ale wtedy leczenie przez psychiatrę ogranicza się jedynie do przepisywania leków i podawania ich przez pielęgniarzy.
dopóki nie spróbujesz to się nie przekonasz;)
ja zdecydowałam się na medycynę od razu, mimo, że interesowało mnie jeszcze parę rzeczy, ale w moim przypadku zadecydował fakt, że jak najszybciej chciałabym się usamodzielnić finansowo bo mimo braku problemów, nie chcę narażać ojca na ogromne koszty jakimi niestety są studia, szczególnie o tej tematyce. dlatego jak już jestem bliżej końca zdecydowałam się na psychologię, dlatego mam już jakieś tam porównanie.