malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  22 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: z czym najlepiej upiec łososia? jakie przyprawy, oprócz soli i pieprzu, jakie zioła np. etc?

ja daje rozmaryn i bazylię.

Ty jesz ryby?;)

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

Babsy
Babsy
  22 Decembrie 2011

lepszy se aino czy satio? bo sie rozgladam troche po allegroszu i nie wiem, na co sie zdecydowac;)

ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  22 Decembrie 2011
massacre
massacre: I zaplaciles?

Nie miałem nawet takiego zamiaru, ale najadłem się tylko stresu niepotrzebnego, bo przy ludziach mnie tu taka kierowniczka opieprzała.

massacre
massacre: W takich przypadkach wystarczy sie powolac na BHP. Gdybys ty sie przewrocil, musieliby ci slono za to zaplacic. Moja znajoma miala podobna sytuacje, jej dziecko stracilo z polki puszke z farba i ta farba sie wylala. Oczywiscie sytuacja miala miejsce w Polsce, wiec kazano jej zaplacic. Byl to koszt rzedu 50-60zl. Poddala watpliwosci ich panujace zasady BHP, bo tego typu srodki nie moga byc w sklepie wystawione w zasiegu dzieci - czyli powinny byc ustawiane dosc wysoko, by taki powiedzmy 2-latek nie mial do nich dostepu. Moglo sie cos stac dziecku - a to jest najwazniejsze. Druga istotna sprawa byla wadliwosc produktu, bo przeciez puszka z farba nie powinna sie od razu otworzyc. Oczywko nie zaplacila. Nie cierpie tego typu ekspedientow/ kierownikow sklepow. Trzeba z takimi byc twardym.

Ja to chyba byłem w lekkim szoku, bo to sklep w którym bardzo często robię zakupy, ogólnie miłe ekspedientki, miła atmosfera a dzisiaj taki zonk. Ogólnie to nie wiem jak można też być takim nie rozgarniętym,żeby tego typu produkty trzymać tak nisko, i to jeszcze w miejscu, w którym faktycznie jest ciasno ( 2 osoby się nie zmieszczą). Cieszę się tylko z tego,że są jeszcze normalni ludzie, którzy potrafili się za mną wstawić w takiej sytuacji bo ja sam byłem lekko zdezorientowany. Ogółem nie miłe przeżycie, czułem się tak jakbym coś im ukradł. Masakra :ninja:
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  22 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: z czym najlepiej upiec łososia? jakie przyprawy, oprócz soli i pieprzu, jakie zioła np. etc?

Ja bym go zamarynował :)
mmaryjka
mmaryjka
  23 Decembrie 2011
Prinz
Prinz: Ty jesz ryby?

nie, nie jadam.
zrobiłam z suszoną pietruszką i kilka z rozmarynem.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ja bym go zamarynował

nie jem mięsa, ale gdybym jadła to marynata wg mnie zabijałaby smak rzeczy którą jem. wg mniej smaczniej i zdrowiej jest obłożyć mięso/rybę ziołami i czosnkiem/cebulą czy kto co tam lubię i w ten sposób piec.
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte

A jaki ten losos? Szkocki, z Alaski? :D

Pewnie chcesz na swieta?
Na codzien polecam szybki zajebisty przepis
Nie uzywam ani soli, ani pieprzu. Na lososia klade gruba wartswe Philadelphi black pepper and spring onion
takiej:

W Philadelhpie wklepuje bulke tarta wymieszana z sokiem z cytryny. Jako extra czasami rzucam pokrojona spring onion, ale nie za duzo - to dla efektu wizualnego. Pieke okolo 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Pycha :D

Losos tez jest dobry z pomidorami i czosnkiem.
Ale nigdy nie stosuje soli i pieprzu. Soli w ogole do zadnej ryby nie uzywam.

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale np niektóre Matki wypuszczają dzieciaki dziecko na mnie wlatuje a ta do mnie z PYSKIEM : że JEJ DZIECKO POTRĄCIŁAM.

Wiem o co Ci chodzi. Jak moj na cos/ kogos wpadnie to JA przepraszam, nie oczekuje tego by ona przeprosila mnie czy moje dziecko :woot: Troche rozsadku.
Moj w sklepach jest grzeczny. No moze poza sklepami odziezowymi :ninja:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: bo przy ludziach mnie tu taka kierowniczka opieprzała.

Zmien podejscie moze? Jestes tylko ty i kierowniczka - reszta ludzi nie istnieje. Miej w dupie gapiow - tacy zawsze sie znajda.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ja bym go zamarynował :)

Lososia? Niby jak? :szok:

Nie jestem Gordonem Ramsayem, ale wg mnie losos to tlusta ryba. Nigdy na przyklad jej nie smaze - NIGDY. Losos tylko grillowany albo pieczony. Losos ma tyle tluszczu, ze zadne marynaty nie sa potrzebne. A i losos jest ryba specyficzna w smaku, szkoda by bylo ten smak zabijac.

Konto usunięte
Konto usunięte: wg mniej smaczniej i zdrowiej jest obłożyć mięso/rybę ziołami i czosnkiem/cebulą czy kto co tam lubię i w ten sposób piec.

Dokladnie :tak:

A JA W OGOLE MAM EMERGENCY ALERT
Nigdzie nie moge znalezc selera :szok: NIGDZIE NIGDZIE NIGDZIE
Co moze byc jego substytutem do ryby po grecku?

SoDope
SoDope
  23 Decembrie 2011
massacre
massacre: Wiem o co Ci chodzi. Jak moj na cos/ kogos wpadnie to JA przepraszam, nie oczekuje tego by ona przeprosila mnie czy moje dziecko Troche rozsadku.

no jak mnie Mamusia przeprosi czy coś to mówie, że nie ma problemu nic się nie stalo.
ale są takie Matki które mają to totalnie w dupie i to mnie denerwuje.
massacre
massacre
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale są takie Matki które mają to totalnie w dupie i to mnie denerwuje.

Pewnie im w zyciu nie wyszlo i odgrywaja sie na innych ludziach. Olac :D

neurohormon
neurohormon
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale są takie Matki które mają to totalnie w dupie i to mnie denerwuje.

i jeszcze Ci nawrzuca;p
SoDope
SoDope
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: i jeszcze Ci nawrzuca;p

jak cygana wpuszcze do marketu po to dziecko to od razu będzie je pilnowac.
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie jem mięsa, ale gdybym jadła to marynata wg mnie zabijałaby smak rzeczy którą jem. wg mniej smaczniej i zdrowiej jest obłożyć mięso/rybę ziołami i czosnkiem/cebulą czy kto co tam lubię i w ten sposób piec.

Jak kto woli. Kwestia odpowiedniej marynaty, doboru ziół i składników i myślę,że byłoby dobre, no chyba,że ktoś woli inną kuchnie np właśnie ryby na parze, jak najmniej przypraw itd.

massacre
massacre: Zmien podejscie moze? Jestes tylko ty i kierowniczka - reszta ludzi nie istnieje. Miej w dupie gapiow - tacy zawsze sie znajda.

Mniejsza o to,po prostu to była sytuacja stresująca.

massacre
massacre: Nie jestem Gordonem Ramsayem, ale wg mnie losos to tlusta ryba. Nigdy na przyklad jej nie smaze - NIGDY. Losos tylko grillowany albo pieczony. Losos ma tyle tluszczu, ze zadne marynaty nie sa potrzebne. A i losos jest ryba specyficzna w smaku, szkoda by bylo ten smak zabijac.

Masz rację,z tym,że do marynaty nie musisz używać olejów. Ja robię różne marynaty. Moja ulubiona jest na bazie miodu, soku z cytryny, wody, czosnku, musztardy i sosu teryiaki.
massacre
massacre
  23 Decembrie 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Masz rację,z tym,że do marynaty nie musisz używać olejów. Ja robię różne marynaty. Moja ulubiona jest na bazie miodu, soku z cytryny, wody, czosnku, musztardy i sosu teryiaki.

Nie uzywam oleju :D
Mam zawsze w szafce oliwe z oliwek, oliwe z winogron, sezamowa i z orzechow wloskich - ale nie tosuje ich do ryb.
Teriyaki w ogole mi jakos do lososia nie pasuje. Musztarda wydaje mi sie za ciezka - chyba ze z w malych ilosciach.
Nie marynuje, bo ogolnie preferuje rybe na lekko. Marynaty uzywam do "ciezkich" mies takich jak wieprzowina czy cielecina.

mmaryjka
mmaryjka
  23 Decembrie 2011
massacre
massacre:

takiego łososia też znam, ale mam nadzieję, że po raz ostatni musiałam go robić;).
jedyne mięso jakie jem to raki i to tylko w sezonie wiosenno-wczesnoletnim.

Konto usunięte
Konto usunięte: Jak kto woli. Kwestia odpowiedniej marynaty, doboru ziół i składników i myślę,że byłoby dobre, no chyba,że ktoś woli inną kuchnie np właśnie ryby na parze, jak najmniej przypraw itd.

nie wiem, jak dla mnie 90% ludzi robi marynatę zabijającą nawet zapach:and: więc o smaku nawet nie chcę myśleć.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.