malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
mirra20
mirra20
  3 Februarie 2012
massacre
massacre: Ja z nim pogadam i mu wytlumacze

myślę, że byście się dogadali:D
tak na marginesie kiedyś się śmiał że kupi mi buty zaręczynowe zamiast pierścionka:lol:
Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  3 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Jaka jest najlepsza mąka do pieczenia chleba?

zytnia/razowa

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

mmaryjka
mmaryjka
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Jaka jest najlepsza mąka do pieczenia chleba?

to zależy jaki chleb chcesz upiec. jeśli pszenny, to pszenna chlebowa 750 lub 850, żytnia chlebowa 720, no i razowa typ 2000, ale ona jest dość ciężka.
no i jeszcze zależy czy pieczesz na zakwasie czy drożdżach. jak coś to się polecam, bo mam trochę fajnych przepisów typu na miodzie, czekoladzie, mleku, piwie i takie tam bzdury.
mmaryjka
mmaryjka
  4 Februarie 2012

no i oczywiście z pszennej jest najprościej upiec, także jak zaczynasz to polecam właśnie od takiej;).

massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: tak na marginesie kiedyś się śmiał że kupi mi buty zaręczynowe zamiast pierścionka

hah, w sumie klasyczne Louboutiny mniej wiecej tyle co pierscionek kosztuja - wybralabym te pierwsze :rotfl:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: http://wiadomosci.wp.pl/title,Jasnowidz-w-sprawe-smierci-Madzi-zamieszany-jest-mezczyzna,wid,14224130,wiadomosc.html

No i coś było na rzeczy..

massacre
massacre: W 2007 roku byla podobna sytuacja, rodzice robili wszystko, robia nadal - zebrali ponad 2.5 mln funtow na to by odnalezc swoja corke. Samo panstwowe sledztwo do dnia dzisiejszego kosztowalo ponad 2ml funtow a oni oprocz tego sie bardzo zaangazowal - mimo, ze tez byli na poczatku podejrzanymi numer 1.

No właśnie o to mi chodzi. Dokładniej o tego jasnowidza. Nie chcieli skorzystać, więc od razu można było wyczuć, że coś jest nie halo. Wydaje mi się, że każdy by w duchu powiedział sobie wówczas "cholera, nie wierzę w takie bzdety, ale może coś w tym jest, nie zaszkodzi spróbować, przecież chodzi o moje dziecko"..
madzia2143
madzia2143
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: no i jeszcze zależy czy pieczesz na zakwasie czy drożdżach. jak coś to się polecam, bo mam trochę fajnych przepisów typu na miodzie, czekoladzie, mleku, piwie i takie tam bzdury.

ooo dzięki, dopiero zaczynam przygodę z chlebem i najpierw chciałam zacząć od chleba na drożdżach. A upiec bym chciała pełnoziarnisty, no i żeby był zdrowy. Wkurzają mnie tym podrabianym chlebem w sklepach.
mmaryjka
mmaryjka
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: A upiec bym chciała pełnoziarnisty, no i żeby był zdrowy.

to raczej będzie płaski i ciężki. jeśli mam dorzucić jakieś nasiona to robię z mąki krupczatki - ciężka mąką i nasiona - wychodzi ciężki, średni chleb. chyba, że ktoś taki lubi. jeśli ciemny to piekę np. z mąki orkiszowej, albo razowej, ale do razowej i tak dodaję troszeczkę pszennej - lepiej rośnie.
madzia2143
madzia2143
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: to raczej będzie płaski i ciężki. jeśli mam dorzucić jakieś nasiona to robię z mąki krupczatki - ciężka mąką i nasiona - wychodzi ciężki, średni chleb. chyba, że ktoś taki lubi. jeśli ciemny to piekę np. z mąki orkiszowej, albo razowej, ale do razowej i tak dodaję troszeczkę pszennej - lepiej rośnie.

czyli na pierwszy raz jaki polecasz chleb?
Tak nawiasem, podobno są gotowe już mieszanki na chleb - jest to warte uwagi ?
mmaryjka
mmaryjka
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Tak nawiasem, podobno są gotowe już mieszanki na chleb - jest to warte uwagi ?

ja kupuję tylko te, i to tylko wtedy kiedy nie mam czasu na bawienie się w proporcje i tak dalej. akurat mieszanki to super prosta sprawa, patrzysz na skład i wiesz czy warto czy nie.
http://sklep.wybieramzdrowie.pl/chleb-polski-graham-orkiszowy-1kg-mieszanka-do-wypieku-pieczywa.html

Konto usunięte
Konto usunięte: czyli na pierwszy raz jaki polecasz chleb?

najprostszy jest pszenny z mąki chlebowej bo ładnie się piecze i roośnie duży:). najgorsze jest wyrabianie, akurat ja kupiłam sobie maszynę do pieczenia chleba, ale generalnie nie polecam bo i tak piekę w piekarniku, a w maszynie tylko wyrabiam.
madzia2143
madzia2143
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: http://sklep.wybieramzdrowie.pl/chleb-polski-graham-orkiszowy-1kg-mieszanka-do-wypieku-pieczywa.html

w zwykłych sklepach jest to w sprzedaży czy tylko internet? ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: najgorsze jest wyrabianie, akurat ja kupiłam sobie maszynę do pieczenia chleba

niestety nie mam tej maszyny, jednak może uda mi się ręcznie go wyrobić ;P
najbardziej interesuje mnie ciemne pieczywo. One zależy od mąki nie? Powiem szczerze, że kompletnie nie mam pojęcia o pieczeniu chleba :woot:
sylwik
sylwik
  4 Februarie 2012

ja piedole.
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/zgwalcil-niemowle-powinna-byc-kara-smierci,1,5017606,region-wiadomosc.html
nie ogarniam takich spraw.
chociaz wg mnie gdyby zalegalizowano aborcje i byl do niej szeroki dostep, byloby prawie zero zabojstw niemowlat. katolicki kraj krzyczy o swietosci zycia poczetego... aborcji dokonac nie wolno, to znajduje sie niemowlaki na smietnikach, w beczkach, czy takie sprawy, wszystko przez 'rodzicow'...

ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: chociaz wg mnie gdyby zalegalizowano aborcje i byl do niej szeroki dostep, byloby prawie zero zabojstw niemowlat.

Myślę,że legalizacja aborcji mogłaby wcale nie ograniczyć takich przypadków. Nie oszukujmy się, jeśli teraz kobieta jest zdecydowana na aborcję to i tak to robi,tyle,że nielegalnie, po cichu. Poza tym, mamy XXI, dziecko można urodzić i oddać w szpitalu czy tzw. 'oknie życia'.
Trzeba myśleć co się robi i ponosić jakąś tam odpowiedzialność za swoje czyny.
Adidasowa
Adidasowa
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: chociaz wg mnie gdyby zalegalizowano aborcje i byl do niej szeroki dostep, byloby prawie zero zabojstw niemowlat.

aborcja to też zabójstwo. Na jedno wychodzi.
sylwik
sylwik
  4 Februarie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: aborcja to też zabójstwo. Na jedno wychodzi.

czy ty naprawde porownujesz dokonanie aborcji na poczatku ciazy z zakatowaniem niemowlecia? :wtf:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.