Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
lista tematów
TEMAT DO NABIJANIA I PLOTEK! strona 1419 z 1977
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)
Konto usunięte: Ja dopiero zacznę się języka uczyć, o ile będę mieć siłę przy pracy i studiach, także takie myśli zostawiam na koniec xd
Serio chcesz się szwedzkiego uczyć? No, no... :D Nie jest to prosty język do nauczenia ale wg mnie całkiem ładny :) Znam jednego przystojnego korepetytora tego języka ( Polak urodzony w Szwecji ) ale w Wawie mieszka

jezeli zechcecie

massacre: bez przesady, wystarczy jak podesle pare godzin pozniej link do video z porodu na youtube :D
az taka ekshibicjonistka nie jestem

@pijana:
podobno w Norwegii mozna niezle zarobic :)
ja bylam chojraczka, az do jakiegos tygodnia wstecz, kiedy zdalam sobie sprawe, ze to juz zaraz

Wzielam to do siebie, wiesz! Zwlaszcza, ze chyba jestem tu jedna z bardzo niewielu osob, ktore skonczyly juz studia :C
No i dobrze, studia skoncz.
A czy wiecej? Na pewno nominalnie, ale na minimalnej krajowej w zadnym kraju nie bedziesz zyc przyzwoicie, wiec robienie byle czego nie sadze by wchodzilo w gre :)
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
Mam zupelnie odwrotne zdanie. Jak sie zna angielski, szwedzki przychodzi z ogromna latwoscia. A pijana z tego co wiem, angielski umie :)
ale bardzo wysoki koszt zycia plus nieziemsko droga sluzba zdrowia.
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
massacre: Mam zupelnie odwrotne zdanie. Jak sie zna angielski, szwedzki przychodzi z ogromna latwoscia. A pijana z tego co wiem, angielski umie :)
Też o tym słyszałam. Niektórzy piszą, że jest to trochę mieszanka angielskiego z niemieckim. Z resztą zależy jaki kto ma talent do uczenia się języków. Wiadomo - dla jednego będzie łatwiejszy do nauczenia a dla drugiego bardzo trudny. Ale ogólnie jest bardzo melodyjny i jak już pisałam, dla mnie ładny :D A że z Dominiki bystra dziewczyna to wiem, że sobie poradzi :D
:D
I tak jakoś długo...
Dialog dzisiaj (m)ój, (u)cznia i jego (k)olegi:
u - A długo pani nas będzie uczyć?
m - Do końca września.
u - A jak się pani nazywa? Jak ma pani na imię?
m - To nie jest temat lekcji, wróćcie do zadania.
k - Ty, ta z niemca też nie chciała powiedzieć...

Mi sie tak wydawalo przez pierwszy dzien pobytu. W ogole jak slyszalam szwedzki to wydawalo mi sie, ze jedno zdanie jest jednym dlugim slowem bez przerwy. Pozniej, gdy zaczelam sie uczyc, faktycznie ma wiele z jezykow germanskich, troche z angielskiego, ale im wiecej wiesz, tym wieksze dostrzegasz roznice i pozniej juz tak nie myslisz :)
Kiniowska: Dialog dzisiaj (m)ój, (u)cznia i jego (k)olegi:
u - A długo pani nas będzie uczyć?
m - Do końca września.
u - A jak się pani nazywa? Jak ma pani na imię?
m - To nie jest temat lekcji, wróćcie do zadania.
k - Ty, ta z niemca też nie chciała powiedzieć...
:D:D
Fajnie masz u mnie jest tak:
D: Babol, babol, babol!
Ja: Przynieś chusteczkę, to wydmuchamy nos!
D: (przyniósł) Ale on jest duży!
Ja: No choć i dmuchamy.
D: Ale on daleko, nie da się ...