malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  11 Iulie 2012
MaqdaIena
MaqdaIena: Nie jest aż tak tragicznie, przynajmniej ja się nigdy mocno nie sparzyłam. Żenujący jest czas oczekiwania na wizyty u specjalistów, czy też czas oczekiwania na rehabilitację, gdzie akurat 'to' potrzebne jest już teraz, a nie za kilka miesięcy.

Ja mialam to samo z alergologiem, przez zime mam wysypke na nogach zeby dostac skierowanie musialam przyjsc z objawami dostalam termin na wiosne i co mi po terminie jak nie mam co pokazac u alergologa :ninja: jedynie testy
MaqdaIena
MaqdaIena: Co do bolesnych okresów, to równiez bardzo cierpiałam kiedyś. Potem zaczełam łykać tabletki antykoncepcyjne, trwało to baaaaaaaaardzo dlugo, jak je rzuciłam to wszystko i się wyregulowało i złagodniało itd.

Farciara, ja kiedys tez bralam tabletki, teraz juz dlugo nie biore. Mnie nic nie pomaga, przy tabletkach bylo lepiej ale tak czy inaczej mialam po nich migreny wiec tak zle i tak nie dobrze. A ile Ty masz lat?
SkazanaNaBana
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
SkazanaNaBana
  11 Iulie 2012

@MaqdaIena:

Na miniaturce wyglądasz identycznie jak Magda Różczka! :wtf:

MaqdaIena
Reputacja: -168 | BluzgometrTM: 3
MaqdaIena
  11 Iulie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja mialam to samo z alergologiem, przez zime mam wysypke na nogach zeby dostac skierowanie musialam przyjsc z objawami dostalam termin na wiosne i co mi po terminie jak nie mam co pokazac u alergologa jedynie testy

Więc może było warto zainwestować i udać się prywatnie :).

Konto usunięte
Konto usunięte: Farciara, ja kiedys tez bralam tabletki, teraz juz dlugo nie biore. Mnie nic nie pomaga, przy tabletkach bylo lepiej ale tak czy inaczej mialam po nich migreny wiec tak zle i tak nie dobrze. A ile Ty masz lat?

Może ginekolog źle Ci je dobrał, ja zanim trafiłam na odpowiednie, to zmienialam chyba z 3 razy ;). No i brałam je przez dobre 7,8 lat.
29 mam ;).
:ziober2:
MaqdaIena
MaqdaIena
  11 Iulie 2012
SkazanaNaBana
SkazanaNaBana: Na miniaturce wyglądasz identycznie jak Magda Różczka!

Nie mam pojęcia kto to, ale wygoogluję ;D.
MaqdaIena
MaqdaIena
  11 Iulie 2012
SkazanaNaBana
SkazanaNaBana: wyglądasz identycznie jak Magda Różczka!

Po wygooglowaniu jestem z leksza w szoku, z porównania ;D.
SkazanaNaBana
SkazanaNaBana
  11 Iulie 2012
MaqdaIena
MaqdaIena: Po wygooglowaniu jestem z leksza w szoku, z porównania ;D.

Nie wiem, jak to odebrałaś, ale ja uważam ją za ładną kobietę d83dde03
SkazanaNaBana
SkazanaNaBana
  11 Iulie 2012

Ja zawsze znajduję podobieństwo w ludziach, np. mój sąsiad dla mnie wygląda jak .. Mikołaj Kopernik :lol: O tu:

Mama zawsze się ze mnie śmieje, jak to mówię :D

pijana
pijana
  11 Iulie 2012
MaqdaIena
MaqdaIena: Straszycie tym ketonalem, a ja go łykam od lat wielu, wielu, na różne bóle, zazwyczaj głowy i żyję, nie odczuwam żadnych skutków ubocznych .

Bo wątroba to gruczoł, nie jest unerwiona i nie boli, jak już odczujesz skutek to raz, a porządnie.
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  11 Iulie 2012
MaqdaIena
MaqdaIena: Więc może było warto zainwestować i udać się prywatnie :).

tez tak mysle, ale testy podobno kosztuja fortune bo jest to kilkadziesiat zlotych za jeden alergen, nie wiem 20, 30? moze wiecej, a wiadomo ile trzeba tych alergenow zeby znalezc ten na ktory ma sie uczulenie.
MaqdaIena
MaqdaIena: Może ginekolog źle Ci je dobrał, ja zanim trafiłam na odpowiednie, to zmienialam chyba z 3 razy ;). No i brałam je przez dobre 7,8 lat.

bralam cilest, yaz, yasminelle, qlaire, rigevidon bo go brala kiedys moja mama i nic.. po kazdych to samo w koncu gin powiedzial ze plastry odpadaja i ze zostaja mi nuvaringi, ale byly max noewygodne. :nie: i mialam sucho strasznie i dyskomfort, nie polecam.
MaqdaIena
MaqdaIena: 29 mam ;).

aha, no ja mam 22 to tez moze roznica wieku robi swoje :ninja:
Gad
Gad
  11 Iulie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja mialam to samo z alergologiem, przez zime mam wysypke na nogach zeby dostac skierowanie musialam przyjsc z objawami dostalam termin na wiosne i co mi po terminie jak nie mam co pokazac u alergologa jedynie testy

no a po co lekarzowi oglądać Twoja wysypkę jak to jest skutek, świadczacy ewentualnie o stopniu uczulenia na daną rzecz. Alergolog bada przyczynę czyli to co Cię uczula. ma zestaw alergenów które nanosi na skórę i tam przekłuwa i tam gdzie jest reakcja to mierzy linijeczką i okresla stopień uczulenia. Alergolog na podstawie testów dobiera lek i dawkę.
Kolejeczka obowiązuje. :(

Konto usunięte
Konto usunięte: , ale testy podobno kosztuja fortune bo jest to kilkadziesiat zlotych za jeden alergen, nie wiem 20, 30? moze wiecej, a wiadomo ile trzeba tych alergenow zeby znalezc ten na ktory ma sie uczulenie.

sprawdziłem w goole z ciekawości. 10 pln za alergen. Ja w poradni miałem robione 10 maks 15 alergenów. więc albo czekaj albo płać te 100-150 a nie narzekasz że podobno kosztuje nie wiadomo ile i nie wiadomo który alergen :zonk:
Jest jeszcze opcja ze pójdziesz do poradni of course ze skierowaniem i się spytasz osobiście lekarki czy cię przyjmie poza kolejką w co wątpię.
U mnie ze 3 miechy się czeka na to.
Gorąco pozdrawiam, Gad.
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  11 Iulie 2012
Gad
Gad: no a po co lekarzowi oglądać Twoja wysypkę jak to jest skutek, świadczacy ewentualnie o stopniu uczulenia na daną rzecz. Alergolog bada przyczynę czyli to co Cię uczula. ma zestaw alergenów które nanosi na skórę i tam przekłuwa i tam gdzie jest reakcja to mierzy linijeczką i okresla stopień uczulenia. Alergolog na podstawie testów dobiera lek i dawkę. Kolejeczka obowiązuje. :(

ta, a skad on ma wiedziec ze to jest faktycznie uczulenie a nie np wysypka spowodowana pogryzieniem przez owady? juz rozwazalam pluskwy w domu ale nie mam bo sprawdzalam a poza tym mieszkam juz gdzie indziej i problem nie zniknal. ja to wiem ale on nie :ninja:
Gad
Gad: sprawdziłem w goole z ciekawości. 10 pln za alergen.

u Ciebie w miescie? chyba. bo u mnie ceny zaczynaja sie od 15.
Gad
Gad: więc albo czekaj albo płać te 100-150 a nie narzekasz że podobno kosztuje nie wiadomo ile i nie wiadomo który alergen

moja mama jak miala testy to miala nakluwane kilkadziesiat moze nie 50 czy tam wiecej, ale duzo przynajmniej z tego co pamietam :woot:
Gad
Gad
  11 Iulie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: ta, a skad on ma wiedziec ze to jest faktycznie uczulenie a nie np wysypka spowodowana pogryzieniem przez owady?

No na testach Ci wyjdzie na co masz ewentualne uczulenia. Zawsze możesz powiedzieć mu co Cię niepokoi to odpowiednio dobierze zestaw alergenów. Zazwyczaj reakcję alergiczne na jad pszczółki czy osy kończą się dość ostro z tego co wiem. Ostre przypadki załatwia pogotowie. Więc jak będziesz miała wstrząs anafilaktyczny to na pewno dostaniesz zestaw badań last minute. :D
Póki to są lekkie wysypki to w aptece jest pełno leków antyalergicznych nawet bez recepty a na receptę moze przypisać lekarz rodzinny póki Cię nie zdiagnozują w poradni alergologicznej na co masz konkretnie.
Konto usunięte
Konto usunięte: juz rozwazalam pluskwy w domu ale nie mam bo sprawdzalam a poza tym mieszkam juz gdzie indziej i problem nie zniknął.

Dlaczego niby mieli by Cie podsłuchiwać :ninja:
Konto usunięte
Konto usunięte: u Ciebie w miescie? chyba. bo u mnie ceny zaczynaja sie od 15.

Nie u mnie. Pierwszy lepszy link z google wyszukany przed chwilą. W Warszawie chyba. Są różne prywatne pzrychodnie. Podzwoń popytaj. Cena za pakiet alergenów jest mniejsza przecież.
Konto usunięte
Konto usunięte: moja mama jak miala testy to miala nakluwane kilkadziesiat moze nie 50 czy tam wiecej, ale duzo przynajmniej z tego co pamietam

Mój kolega ostatnio przepłynął 2 kilometry przez jezioro wpław w 15 minut. :zabawa:
madzia2143
madzia2143
  11 Iulie 2012
Babsy
Babsy: a wiesz moze, do ktorego tygodnia dziecko moze sie ulozyc glowka w dol? bo na razie dziedzic jest glowka do gory, no i jawi mi sie kolejne wskazanie do cesarki

to jest bardzo indywidualna kwestia, ciężko określić. Trzeba wziąć pod uwagę wielkość i wagę dziecka, ilość wód płodowych.. Myślę że tak do 7msc, ale zaznaczam że trudno określić, nam bynajmniej tak mówią w szpitalu ;) ułożenie pośladkowe nie zawsze jest wskazaniem, ale to Twoja pierwsza ciąża więc podejrzewam, że jeśli się nie obróci to będziesz miała cesarskie cięcie.
Konto usunięte
Konto usunięte: ja miałam po pierwszym roku na oddziale ginekologiczno-położniczym. wspominam to TRAGICZNIE, ale porody były zdecydowanie najfajniejszą częścią

no ja mam spędzić tam całe życie haha :) mnie się podoba, szkoda tylko że na prawdę nic się póki co nie dzieje, dzisiaj znowu tylko jeden test OCT i jedna cesarka :ninja: a studentów od zaye*ania :and:
madzia2143
madzia2143
  11 Iulie 2012
MaqdaIena
MaqdaIena: 100. Kilkanaście lat temu pewnie, miałam spore problemy z kręgosłupem, wtedy lekarz mi przepisał ketonal, i poznałam jego zbawienne moce, wiernam mu do dziś. Podejrzewam, że kurdę już i tak na mnie srednio działa, ale póki wierzę w to, jest okej .

oj Madziu :and: jako zakonnica będę się modlić za Twą wątrobę :mrgreen:
Konto usunięte
Konto usunięte: a mi pisali ze ja czesto biore jak jedna 50tke w pierwszy dzien okresu

kurde myślałam że przez cały okres bierzesz, haha sorry za niedopaczenie ;P
madzia2143
madzia2143
  11 Iulie 2012

iiiiiii u mnie w mieście dzisiaj GUNS N ROSES!
a ja nawet nie mogę pójść w plener posłuchać na sępa :ninja:

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.