malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
Abaddon
Abaddon
  17 Decembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: mogę pokazać zdjęcie ze strony h&m

Cios poniżej pasa :and:

Konto usunięte
Konto usunięte: co ?

Właśnie zatoczyliśmy kółeczko, to ;>
mirra20
mirra20
  17 Decembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: c'nie? jakby Polaków nie bylo z odpowiednim wykształceniem!

paradoks...
w00tjump
w00tjump
  17 Decembrie 2012

wrrrrr....
jakbym chciala spedzic zycie w t-shirtach!
po jakims pol roku pierwszy raz wzielam do reki zelazko...moja najladniejsza koszula ma teraz wypalona dziure na plecach:nie:

massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  17 Decembrie 2012

Że zadam głupie pytanie, co to jest karnisz? :crylol:

Ale wiem o co chodzi, nikt nie ma słownika w głowie, nawet rodowici. Zasób slow jak mądrość przychodzi z czasem. U mnie zasób polskiego słownictwa sie zatrzymał w miejscu. Z reszta tez zależy od dziedziny, nikt nie zna dokładnie każdego specyficznego języka - po to sie idzie na studia. A na filologii angielskiej co masz? Ogólnie wszystko co?

Moj facet nie wiedział co to attorney albo litigation, ale po polsku mu tez to dużo nie mówiło.
Z kolei ja wiem jak wyglada jigsaw, handsaw czy chainsaw ale po polsku za cholerę tego nie nazwę, poza tym ze to piła :rotfl:
Poza tym znasz cały język polskich informatyków, prawników, fizyków, elektryków? Dlaczego miałabyś go znać w obcym jezyku kończąc filologię?

Albo Przetłumacz mi fennel na polski - ostatnio miałam na kulinariach problem xD bo jak powiem koper to każdy myśli o tym zielonym czymś xD a fennel ma jadalne ziarenka i pachnie inaczej, jak lukrecja albo anyż.

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Abaddon
Abaddon
  18 Decembrie 2012
massacre
massacre: Że zadam głupie pytanie, co to jest karnisz?

Firanki do nich podczepiasz :ninja:
WilczeLyko
WilczeLyko
  18 Decembrie 2012
massacre
massacre: Że zadam głupie pytanie, co to jest karnisz?

Proszę Ciebie, taka ramka z żabkami, do której ongiś czepiano firanki ;D. Firanka to takie białe gówno, które zasłania widok w oknie - szczególnie popularne w Rosji i wschodniej Polsce..
Abaddon
Abaddon
  18 Decembrie 2012

Maszkaro, tylko że Ty pewnie nie masz ich przy oknach, strzelam: rolety?

styka51
styka51
  18 Decembrie 2012
massacre
massacre: Ja żyje w poprawnym politycznie kraju, jaka Maryja? Jaki Józef? Santa Claus bedzie, renifery jakieś i to wszystko. Nie spodziewam sie chrześcijańskiego motywu... Zwłaszcza ze Hanuka teraz tez jest nie?

Łeeee... to nie po mojemu takie to... :ninja:
massacre
massacre
  18 Decembrie 2012

@Wilcze
:crylol:
Bez przesady, wiem co to firanki, mam w oknach, zasłony też.
Żabek nie mam, ale przypomnialam sobie traume z dzieciństwa gdy mama prała firanki i je przyczepiała do tych żabek żeby równo było - wydawało mi sie to bardzo trudne :rotfl:

Czyli Paulinessa mogła mieć problem z tłumaczeniem karnisza... Tu jest zwykły "rail" albo "rod", które znaczą tez dużo wiecej, bo rod to tez wędka. Dodaje sie tylko odpowiedni wyraz curtain rod, fishing rod itd :zabawa:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  18 Decembrie 2012

@Abaddon
Mam u siebie firanki i zasłony
W Polsce miałam u siebie w pokoju rolety, na bogacko :rotfl:

Bayje
Bayje
  18 Decembrie 2012

jak ja nie lubie kupować prezentow dla facetów O_o

NiegroznyZboczek
NiegroznyZboczek
  18 Decembrie 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: jak ja nie lubie kupować prezentow dla facetów O_o

dlaczego?
massacre
massacre
  18 Decembrie 2012
http://allegro.pl/iphone-4s-16-gb-sprzedalem-te-badziewie-i2773691097.html?utm_source=Facebook&utm_medium=LikeButton

:crylol:
I stad moje odwieczne pytanie, na kij komu w Polsce iPhone, po co w ogole go tam sprzedają jak faktycznie na terenie RP jest bezużytecznym badziewiem?

@Bayje
Ja lubie mojemu prezenty robić :D

WilczeLyko
WilczeLyko
  18 Decembrie 2012
massacre
massacre: Bez przesady, wiem co to firanki, mam w oknach, zasłony też. Żabek nie mam, ale przypomnialam sobie traume z dzieciństwa gdy mama prała firanki i je przyczepiała do tych żabek żeby równo było - wydawało mi sie to bardzo trudne

Bo to jest prawdziwa trauma, jak można 5 metrów firanki rozwiesić równomiernie na 40 żabek? ;o. Gdybym to ja tym w domu się zajmował już dawno wszystkie żabki byłyby przyspawane do karnisza na stałe :ziober2:, a tak naprawdę, nie cierpię firanek..nie rozumiem ich funkcji, rodowodu kulturowego, nie rozumiem fascynacji ludzi tym okropieństwem, które tylko czyha by się gdzieś zaplątać lub urwać :mrgreen:.

massacre
massacre: Czyli Paulinessa mogła mieć problem z tłumaczeniem karnisza... Tu jest zwykły "rail" albo "rod", które znaczą tez dużo wiecej, bo rod to tez wędka. Dodaje sie tylko odpowiedni wyraz curtain rod, fishing rod itd

Często z takimi tłumaczeniami jest problem, ja korzystam sobie ze słownika Oxfordu dla zaawansowanych i wyjaśniają fajnie znaczenie "a bar fixed to to the wall for hanging things on: a picture/curtain/towel bar". Samo "rail", czy tak jak piszesz "rod", mają tak wiele znaczeń, że w Polsce to nie do pomyślenia. U nas dwa, trzy znaczenia jednego słowa to chyba maksiumum, ale dzięki takiej wieloznaczności, wbrew pozorom łatwiej mi się rozmawia z obcokrajowcami z Wysp :).
massacre
massacre
  18 Decembrie 2012

@Wilcze
Mi sie firanki podobają, ale nie mam problemu z ich wieszaniem, bo tu jjest inny system ułatwiający życie a nie utrudniający. W sypialni koniecznie.
W salonie chce rolety. Ale odnośnie dekorowania domu to mi sie na chceniu kończy, mam do tego dwie lewe ręce, nie umiem, nie potrafię, nie lubie... I dlatego moje mieszkanie nie wyglada jaj mieszkanie rodzinne tylko studenckie (nie ze względu na syf i wymioty w zlewie, a ze względu na minimalizm i prostote), co mi sie nie podoba. Wszystkie koleżanki maja tak ładnie :(

Tak, język polski jest trudnym językiem. W angielskim zawsze mozna sie asekurować zwrotem "this stuff/ this shit you know" :rotfl:
I tak jak podałeś przykład słówka "bar" to moze być wszystko, batonik, uchwyt w drzwiach, bar etc.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.