Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
lista tematów
TEMAT DO NABIJANIA I PLOTEK! strona 220 z 1977
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)
massacre: ehhh to lipa, ze trzeba czekac. Podziwiam, za odwage - ja sie do "szefowania" nie nadaje - wlasny biznes? o nie osiwialabym :D
ale ja narazie nie mam zatrudniac nikogo, tzn bede prowadzic podnajem w lokalu to masz np jak wynajmujesz biurko stylistce paznokci - ona Ci placi jakas kwote a co ona robi w pracy Cie nie interesuje ;d moj kuzyn mowi, ze lepszy maly wlasny biznes niz zlota praca u kogos.
Konto usunięte: ale ja narazie nie mam zatrudniac nikogo, tzn bede prowadzic podnajem w lokalu to masz np jak wynajmujesz biurko stylistce paznokci - ona Ci placi jakas kwote a co ona robi w pracy Cie nie interesuje ;d
dopoki nie zdradzisz rodzaju biznesu, to nie bardzo wiem jak to wyglada, moge sie jedynie domyslac :)
kwestia chyba podejscia. Ja nie krytykuje, ja podziwiam, bo ja sie po prostu nie nadaje na wlasciciela jakiegokolwiek biznesu

Moj szef z kumplem otworzyli niedawno nowy biznes (mojego szefa kolejny biznes, hair & bueaty salon tez juz ma

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
massacre: kwestia chyba podejscia. Ja nie krytykuje, ja podziwiam, bo ja sie po prostu nie nadaje na wlasciciela jakiegokolwiek biznesu Wg mnie taka osoba powinna byc przebojowa, charyzmatyczna, przedsiebiorcza, dynamiczna, pomyslowa - ja w pracy jestem nieco autystyczna - ze tak to nazwe
Moj szef z kumplem otworzyli niedawno nowy biznes (mojego szefa kolejny biznes, hair & bueaty salon tez juz ma - z reszta pamietasz jak sie pytalam o szczeguly rekrutacji fryzjerek, kosmetyczek itp.), ja im daje "tylko" "support" min legal advice, administrative support, bookkeeping support - jestem w tym dobra, ale na wspolnika to sie nawet nie pcham - nienawidze ryzyka ponoszenia kosztow i uwielbiam miec wyplate regularnie i w tej samej kwocie :D
wiesz, Ty w UK zarobisz dobrze, a w PL? na moim przykladzie początkujący fryzjer zarabia srednio 500 zl, jak sie rozkreci, dostanie umowe itp to 900-1200zl, w sieciowkach typu Jean Luis Davis jest 10 zł na godzine, pracujesz co drugi dzien od 9 do 15 a piatek sobote i niedziele od 9-21

Dlatego ja sie otwieram, codziennie od 9-15, robie podwynajem, dziewczyny robią paznokcie i dopłacają mi do czynszu, ile wyrobią to mnie nie interesuje. Ja mam 'mniejszy' czynsz a one są zadowolone, zreszta to centrum miasta ruch bedzie. Z czasem zatrudnie kogos do pomocy i bedzie. :-) poki nie sprobuje to sie nie dowiem, a uwierz mi ze boje sie jak cholera, ze dlugow narobie, ze nie bede miala z czego placic... itp.
powiedziałam koniec nabijania komuś do kieszeni, czas zarabiac DLA SIEBIE. kropka. ;d
w piatek z mężuniem idziemy na szkolenie jak krok po kroku otworzyc firme i starac sie o dofinansowanie z roznych zrodel. zobaczymy :-)
Nie porownywalabym tego w ten sposob. Jak sie ma dobra prace, to sie ma dobre zarobki, fryzjerki w salonie mojego szefa dostaja 700-800 funtow miesiecznie, pracujac 7 dni w tygodniu - nie jest to wiele biorac pod uwage koszty zycia w UK, ktore sa o wiele drozsze niz np w PL - wiec ciezko to tak porownywac... Wiadomo, kosmetyki i ciuchy mamy tansze relatywnie do zarobkow ofkors

My dzisiaj mamy z moim rozmowe na temat "drugie dziecko teraz czy za rok", bo tez na macierzynskim wcale nie jest kolorowo - dostajesz z 70% swojej pensji. Chociaz ja to mam w dupie, bo moja pensja jest dosc wysoka jak na pensje kobiety w tym kraju - tak, tak dyskryminacja tez tu w UK jest - uje zanizaja nam kobietom stawki

Druga sprawa, tak jak pisalam ja sie wlasna firme nie nadaje, myslimy, zeby zainwestowac w nieruchomosci - to znaczy jedna nieruchomosc

Konto usunięte: poki nie sprobuje to sie nie dowiem, a uwierz mi ze boje sie jak cholera, ze dlugow narobie, ze nie bede miala z czego placic... itp.
Masz dobre podejscie. Swiat do odwaznych nalezy

Grunt to dobry biznesplan i pozytywne nastawienie

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
Konto usunięte: iFeelSooLost:
900-1200zl
juz nie wspomne jak z tego sie utrzymac caly miesiac, zrobic oplaty, kupic zarcie i jeszcze gdzies wychodzic, do kina i prowadzic zycie towarzyskie - nierealne.
Kochana, tak samo w Londynie, zapomnij ze sie utrzymasz za 900-1200 funtow, jezeli chcesz zyc na swoim - zawsze mozna wynajmowac pokoj jak to robi wielu Polakow w UK.
Mortgage za 2 sypialnie i salon w Londku to jakos 700-800 funa
Rachunki (woda, prad, council tax) ok 240 funa (stare mieszkania i chaty maja jeszcze gaz)
Dolicz zywnosc, transport, chemie, ubrania, TV licence, telefon stacjonarny, komorke, ubezpieczenie na samochod... co my tam jeszcze placimy

no i w naszym przypadku przedszkole dochodzi prawie 900
Za uja nie wyzyjesz za pensje 900-1200

teraz sobie przeczytałam umowę, do tego lokalu to jest tak, liczmy ze opuszcza najem na 2,600, to na dzien dobry musze wplacic dwukrotnosc czynszu (kaucja zwrotna) czyli 5,200 + oplate za bieżący miesiac np od 1 wrzesnia to kolejne 2,600
+
to jest najlepsze
UWAGA:
prowizje dla agenta z ktorym podpisuje umowe w WYSOKOSCI 1 CZYNSZU + 23% VAT

Czyli sumując, gdybym podpisywala umowe od 1 wrzesnia to mam do oplacenia:
5,200+2,600+ok 2,850 (z 23%vat) = 10 tys 300

...

nie wiem co napisac i jak to ogarnąć.