malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: w PL to wszystko jest takie masakryczne ja nie wiem.

dlatego mnie tam nie ma :crylol:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

iFeelSoLost
iFeelSoLost
  2 August 2011
massacre
massacre: ehhh to lipa, ze trzeba czekac. Podziwiam, za odwage - ja sie do "szefowania" nie nadaje - wlasny biznes? o nie osiwialabym :D

ale ja narazie nie mam zatrudniac nikogo, tzn bede prowadzic podnajem w lokalu to masz np jak wynajmujesz biurko stylistce paznokci - ona Ci placi jakas kwote a co ona robi w pracy Cie nie interesuje ;d moj kuzyn mowi, ze lepszy maly wlasny biznes niz zlota praca u kogos.
iFeelSoLost
iFeelSoLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale ja narazie nie mam zatrudniac nikogo

nie mam zamiaru*
massacre
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale ja narazie nie mam zatrudniac nikogo, tzn bede prowadzic podnajem w lokalu to masz np jak wynajmujesz biurko stylistce paznokci - ona Ci placi jakas kwote a co ona robi w pracy Cie nie interesuje ;d

dopoki nie zdradzisz rodzaju biznesu, to nie bardzo wiem jak to wyglada, moge sie jedynie domyslac :)

Konto usunięte
Konto usunięte: moj kuzyn mowi, ze lepszy maly wlasny biznes niz zlota praca u kogos.

kwestia chyba podejscia. Ja nie krytykuje, ja podziwiam, bo ja sie po prostu nie nadaje na wlasciciela jakiegokolwiek biznesu :ziober2: Wg mnie taka osoba powinna byc przebojowa, charyzmatyczna, przedsiebiorcza, dynamiczna, pomyslowa - ja w pracy jestem nieco autystyczna - ze tak to nazwe :ninja:

Moj szef z kumplem otworzyli niedawno nowy biznes (mojego szefa kolejny biznes, hair & bueaty salon tez juz ma :lol: - z reszta pamietasz jak sie pytalam o szczeguly rekrutacji fryzjerek, kosmetyczek itp.), ja im daje "tylko" "support" min legal advice, administrative support, bookkeeping support - jestem w tym dobra, ale na wspolnika to sie nawet nie pcham - nienawidze ryzyka ponoszenia kosztow i uwielbiam miec wyplate regularnie i w tej samej kwocie :D

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011
massacre
massacre: kwestia chyba podejscia. Ja nie krytykuje, ja podziwiam, bo ja sie po prostu nie nadaje na wlasciciela jakiegokolwiek biznesu Wg mnie taka osoba powinna byc przebojowa, charyzmatyczna, przedsiebiorcza, dynamiczna, pomyslowa - ja w pracy jestem nieco autystyczna - ze tak to nazwe Moj szef z kumplem otworzyli niedawno nowy biznes (mojego szefa kolejny biznes, hair & bueaty salon tez juz ma - z reszta pamietasz jak sie pytalam o szczeguly rekrutacji fryzjerek, kosmetyczek itp.), ja im daje "tylko" "support" min legal advice, administrative support, bookkeeping support - jestem w tym dobra, ale na wspolnika to sie nawet nie pcham - nienawidze ryzyka ponoszenia kosztow i uwielbiam miec wyplate regularnie i w tej samej kwocie :D

wiesz, Ty w UK zarobisz dobrze, a w PL? na moim przykladzie początkujący fryzjer zarabia srednio 500 zl, jak sie rozkreci, dostanie umowe itp to 900-1200zl, w sieciowkach typu Jean Luis Davis jest 10 zł na godzine, pracujesz co drugi dzien od 9 do 15 a piatek sobote i niedziele od 9-21 :ninja: wyrabiasz 160pare godzin i 1500 na reke masz, ale za to 0 zycia rodzinnego bo weekendy od rana do wieczora harujesz w pracy, jak wracasz padasz na pysk.
Dlatego ja sie otwieram, codziennie od 9-15, robie podwynajem, dziewczyny robią paznokcie i dopłacają mi do czynszu, ile wyrobią to mnie nie interesuje. Ja mam 'mniejszy' czynsz a one są zadowolone, zreszta to centrum miasta ruch bedzie. Z czasem zatrudnie kogos do pomocy i bedzie. :-) poki nie sprobuje to sie nie dowiem, a uwierz mi ze boje sie jak cholera, ze dlugow narobie, ze nie bede miala z czego placic... itp.
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011

powiedziałam koniec nabijania komuś do kieszeni, czas zarabiac DLA SIEBIE. kropka. ;d
w piatek z mężuniem idziemy na szkolenie jak krok po kroku otworzyc firme i starac sie o dofinansowanie z roznych zrodel. zobaczymy :-)

iFeelSoLost
iFeelSoLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: 900-1200zl

juz nie wspomne jak z tego sie utrzymac caly miesiac, zrobic oplaty, kupic zarcie i jeszcze gdzies wychodzic, do kina i prowadzic zycie towarzyskie - nierealne.
massacre
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: wiesz, Ty w UK zarobisz dobrze, a w PL?

Nie porownywalabym tego w ten sposob. Jak sie ma dobra prace, to sie ma dobre zarobki, fryzjerki w salonie mojego szefa dostaja 700-800 funtow miesiecznie, pracujac 7 dni w tygodniu - nie jest to wiele biorac pod uwage koszty zycia w UK, ktore sa o wiele drozsze niz np w PL - wiec ciezko to tak porownywac... Wiadomo, kosmetyki i ciuchy mamy tansze relatywnie do zarobkow ofkors :lol:

My dzisiaj mamy z moim rozmowe na temat "drugie dziecko teraz czy za rok", bo tez na macierzynskim wcale nie jest kolorowo - dostajesz z 70% swojej pensji. Chociaz ja to mam w dupie, bo moja pensja jest dosc wysoka jak na pensje kobiety w tym kraju - tak, tak dyskryminacja tez tu w UK jest - uje zanizaja nam kobietom stawki :zonk: Ale ja juz mysle z wyprzedzeniem czasowym, np jak wroce po macierzynskim do pracy, to moja pensja bedzie taka sama, natomiast koszty przedszkola wzrosna razy 2 (dwojka dzieci, zamiast jednego), czyli zamiast £860 bede placic £1720 miesiecznie - wiem, ze sa znizki jak sie ma dwojke w tym samym przedszkolu itd. wiec wlasnie w tej kwestii chcemy porozmawiac :D
Druga sprawa, tak jak pisalam ja sie wlasna firme nie nadaje, myslimy, zeby zainwestowac w nieruchomosci - to znaczy jedna nieruchomosc :crylol: Wezme kredyt na chate, wynajme i bede miala z tego jakos przecietnie 600-700 funa miesiecznie na czysto, siedzac na dupie :ziober2: I przynajmniej spora czesc kosztow przedszkola pokryje - mysle w tym kierunku. Kochana, jakbym sie "zaspokoila" zwykla praca na etat, nie wiem jako ekspedientka, manicurzystka itp to tak samo bym biedowala jak w Polsce.
Konto usunięte
Konto usunięte: poki nie sprobuje to sie nie dowiem, a uwierz mi ze boje sie jak cholera, ze dlugow narobie, ze nie bede miala z czego placic... itp.

Masz dobre podejscie. Swiat do odwaznych nalezy :mrgreen:
Grunt to dobry biznesplan i pozytywne nastawienie :lol:

massacre
massacre: szczeguly

:zonk: szczegoly - jaki matol ze mnie

massacre
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: iFeelSooLost: 900-1200zl juz nie wspomne jak z tego sie utrzymac caly miesiac, zrobic oplaty, kupic zarcie i jeszcze gdzies wychodzic, do kina i prowadzic zycie towarzyskie - nierealne.

Kochana, tak samo w Londynie, zapomnij ze sie utrzymasz za 900-1200 funtow, jezeli chcesz zyc na swoim - zawsze mozna wynajmowac pokoj jak to robi wielu Polakow w UK.
Mortgage za 2 sypialnie i salon w Londku to jakos 700-800 funa
Rachunki (woda, prad, council tax) ok 240 funa (stare mieszkania i chaty maja jeszcze gaz)
Dolicz zywnosc, transport, chemie, ubrania, TV licence, telefon stacjonarny, komorke, ubezpieczenie na samochod... co my tam jeszcze placimy :woot:
no i w naszym przypadku przedszkole dochodzi prawie 900
Za uja nie wyzyjesz za pensje 900-1200 :nie:

iFeelSoLost
iFeelSoLost
  2 August 2011

dlatego powiedzialam, pier.. to ;d trzeba zaryzykowac :-)

iFeelSoLost
iFeelSoLost
  2 August 2011
massacre
massacre:

:ninja:
teraz sobie przeczytałam umowę, do tego lokalu to jest tak, liczmy ze opuszcza najem na 2,600, to na dzien dobry musze wplacic dwukrotnosc czynszu (kaucja zwrotna) czyli 5,200 + oplate za bieżący miesiac np od 1 wrzesnia to kolejne 2,600

+
to jest najlepsze
UWAGA:
prowizje dla agenta z ktorym podpisuje umowe w WYSOKOSCI 1 CZYNSZU + 23% VAT

:wtf:

Czyli sumując, gdybym podpisywala umowe od 1 wrzesnia to mam do oplacenia:
5,200+2,600+ok 2,850 (z 23%vat) = 10 tys 300

:ninja:
...

:crylol:

nie wiem co napisac i jak to ogarnąć. :and:
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie wiem co napisac i jak to ogarnąć.

nie ogarniam. stanowczo.

wydawało mi się to prostsze..
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 August 2011
massacre
massacre: szczegoly - jaki matol ze mnie

idz ze mna, razem bedziemy sie chlastac :rotfl:

Konto usunięte
Konto usunięte: ok 2,850 (z 23%vat)

no chyba niebardzo, chyba ze 23%vatu wzielas z jakiejs innej kwoty :woot:
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no chyba niebardzo, chyba ze 23%vatu wzielas z jakiejs innej kwoty

liczylam w zaokragleniu bo tu sa jakies adnotacje ze jak cena wynosi tyle i tyle to stawka jest min taka a jak taka i taka to max taka i rozne podpunkty i rozne prowizje.
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: liczylam w zaokragleniu bo tu sa jakies adnotacje ze jak cena wynosi tyle i tyle to stawka jest min taka a jak taka i taka to max taka i rozne podpunkty i rozne prowizje.

spoko, po prostu 23% z 2,600 to prawie 600 zlotych, wiec troche mi to dziwnie brzmialo :P
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.