malami81
malami81
  12 Aprilie 2011 (pierwszy post)
Czyli hulaj dusza - bana nie ma
(możecie tu nawet nabijać o tych Waszych lodach sojowych)

Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: spoko, po prostu 23% z 2,600 to prawie 600 zlotych, wiec troche mi to dziwnie brzmialo :P

no jakby bylo te 23% z 2,600 to dopiero :and: ja pier.. ile oni sobie licza? 100% + vat. :zonk:
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no jakby bylo te 23% z 2,600 to dopiero ja pier.. ile oni sobie licza? 100% + vat.

no troche przegiecie :nie:
a nie pomylilas sie moze, bo moze tylko te 23% ze stawki masz zaplacic? bo ja wiem ze jak sie u mnie tu wynajmuje mieszkanie przez agencje to sie im placi jakis tam procent od wynajmu tylko chyba :woot:
zreszta ja nic nie wiem :rotfl:
iFeelSoLost
iFeelSoLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no troche przegiecie a nie pomylilas sie moze, bo moze tylko te 23% ze stawki masz zaplacic? bo ja wiem ze jak sie u mnie tu wynajmuje mieszkanie przez agencje to sie im placi jakis tam procent od wynajmu tylko chyba zreszta ja nic nie wiem

z umowy:
zamawiajacy zobowiazuje sie zaplacic posrednikowi za podjete przez niego czynnosci okreslone w art 180 ustawy z dnia ble ble ble WYNAGRODZENIE W WYSOKOSCI JEDNOKROTNEGO CZYNSZU NAJMU POWIEKSZONEGO O PODATEK VAT 23% JEDNAK NIE MNIEJ NIZ 861 ZL BRUTTO
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: z umowy: zamawiajacy zobowiazuje sie zaplacic posrednikowi za podjete przez niego czynnosci okreslone w art 180 ustawy z dnia ble ble ble WYNAGRODZENIE W WYSOKOSCI JEDNOKROTNEGO CZYNSZU NAJMU POWIEKSZONEGO O PODATEK VAT 23% JEDNAK NIE MNIEJ NIZ 861 ZL BRUTTO

uu, no to masakra :nie:
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: UWAGA: prowizje dla agenta z ktorym podpisuje umowe w WYSOKOSCI 1 CZYNSZU + 23% VAT

no to w UK jest latwiej, bo placi ten co wynajmuje komus (wlasciciel) a nie ten ktory wynajmuje od kogos

Konto usunięte
Konto usunięte: no chyba niebardzo, chyba ze 23%vatu wzielas z jakiejs innej kwoty

kocham Vat - na szczescie mamy 20% mozna liczyc w pamieci :lol:
mi wyszlo 3376.62

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: uu, no to masakra

bylabym w stanie zaplacic ta dwukrotnosc kaucji i od razu czynsz, ale ta prowizja mnie zabiła.. ;/
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 August 2011
massacre
massacre: kocham Vat - na szczescie mamy 20% mozna liczyc w pamieci mi wyszlo 3376.62

2600 x 0.23 = 598
2600 + 598 = 3198 :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: bylabym w stanie zaplacic ta dwukrotnosc kaucji i od razu czynsz, ale ta prowizja mnie zabiła.. ;/

no i kaucje odzyskasz, a tego juz nie :nie:
massacre
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: bo ja wiem ze jak sie u mnie tu wynajmuje mieszkanie przez agencje to sie im placi jakis tam procent od wynajmu tylko chyba

Landlord placi miedzy 6 a 15% rocznej wartosci rentu, plus 20% VAT tylko jesli agencja nieruchomosci jest zarejestrowana jako vatowska, w innym przypadku nie ma prawa pobierac VAT.
No wiec, jezeli wlasciciel wynajmuje tenantom chate przez agencje i miesieczny rent wynosi powiedzmy 1000 funa, to agencja liczy sobie 1000 funa razy 12 miesiecy, czyli 12000 razy uzgodniony procent np. 10%. Wyjdzie wtedy 1200 funa plus 20% Vat, wychodzi, ze na dziendobry wlasciciel musi agencji zaplacic 1500 funa prowizji - lepiej tenantow sobie na gumtree znalezc :crylol: zartuje, jak ktos prawa nie zna, to powinien przez agencje wynajmowac :ninja: tenanci zazwyczaj placa ok 100 funtow tzw administration fee za referencje itepe. no chyba ze szukaja chaty w agencji takiej jak Foxtons, to placa 400 funow plus VAT ale to juz kategoria idiotow :D tak jak kumplel wzial mortgage na 1 bed - glupek prawa nie zna i mu wcisneli takiego deala, ze teraz gips gryzie, zeby przezyc od 1 do 1 :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: WYNAGRODZENIE W WYSOKOSCI JEDNOKROTNEGO CZYNSZU NAJMU POWIEKSZONEGO O PODATEK VAT 23% JEDNAK NIE MNIEJ NIZ 861 ZL BRUTTO

czyli tyle ile wyliczylam - koszmar!!!!!!!!!!!!!!!
tak jak myslalam, Polska zamiast dawac szanse mlodym ludziom na wybicie sie, na rozwiniecie skrzydel to ich udupia :zonk:

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

massacre
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: 2600 x 0.23 = 598 2600 + 598 = 3198

racja, wzielam inna kwote :and:

iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: 2600 x 0.23 = 598 2600 + 598 = 3198

Konto usunięte
Konto usunięte: liczylam w zaokragleniu bo tu sa jakies adnotacje ze jak cena wynosi tyle i tyle to stawka jest min taka a jak taka i taka to max taka i rozne podpunkty i rozne prowizje.

to byla z ta adnotacja, a nie 23% od 2600 23% pobieraja jak czynsz wynosi do ilus tam zl.
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 August 2011
massacre
massacre: Landlord placi miedzy 6 a 15% rocznej wartosci rentu, plus 20% VAT tylko jesli agencja nieruchomosci jest zarejestrowana jako vatowska, w innym przypadku nie ma prawa pobierac VAT. No wiec, jezeli wlasciciel wynajmuje tenantom chate przez agencje i miesieczny rent wynosi powiedzmy 1000 funa, to agencja liczy sobie 1000 funa razy 12 miesiecy, czyli 12000 razy uzgodniony procent np. 10%. Wyjdzie wtedy 1200 funa plus 20% Vat, wychodzi, ze na dziendobry wlasciciel musi agencji zaplacic 1500 funa prowizji - lepiej tenantow sobie na gumtree znalezc zartuje, jak ktos prawa nie zna, to powinien przez agencje wynajmowac tenanci zazwyczaj placa ok 100 funtow tzw administration fee za referencje itepe. no chyba ze szukaja chaty w agencji takiej jak Foxtons, to placa 400 funow plus VAT ale to juz kategoria idiotow :D tak jak kumplel wzial mortgage na 1 bed - glupek prawa nie zna i mu wcisneli takiego deala, ze teraz gips gryzie, zeby przezyc od 1 do 1

patrzylam sie na jedna z agencji u mnie i pisalo ze na kazde mieszkanie, na ktore sie sklada papierwy placi sie 80 funtow (96 z vat).
400 funtow to przegiecie, kto by sie na to dal nabrac :rotfl:
iFeelSooLost
iFeelSooLost
  2 August 2011
massacre
massacre: czyli tyle ile wyliczylam - koszmar!!!!!!!!!!!!!!! tak jak myslalam, Polska zamiast dawac szanse mlodym ludziom na wybicie sie, na rozwiniecie skrzydel to ich udupia

no zabilo mnie to, 100% prowizji to jakas zenada.
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 August 2011
massacre
massacre: racja, wzielam inna kwote

:lol2: zdarza sie :D
massacre
massacre
  2 August 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no zabilo mnie to, 100% prowizji to jakas zenada.

w UK tez zazwyczaj wychodzi ok 100% prowizji miesiecznej oplaty, z tymze, ze placi ja wlasciciel, a nie odnajmujacy, czy jak to sie tam fachowo w PL nazywa

Konto usunięte
Konto usunięte: zdarza sie :D

mam kalkulator ktory oszukuje na moja korzysc, moglam go nie uzywac :kv3:

iFeelSoLost
iFeelSoLost
  2 August 2011
massacre
massacre:

ja nie dosc ze bede im co miesiac do kieszeni 2,600 nabijac to jeszcze zaplacic za to ze wezme lokal od nich, tak to wychodzi :crylol:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.